Tips voor werken met Dragon en dicteer oplossingen

Hoe werkt Dragon Speech het beste?

... ūüßź veel slimme trucjes en aanpassingen Dragon Professional

Voor meer tips, scroll naar beneden ‚Ź¨


Hoe zet ik een ingesproken dictaat om in tekst met Dragon?

Tip: opnamen uitschrijven

Heel handig wanneer je een app op je smartphone gebruikt voor opname van gesproken aantekeningen of samenvattingen van gesprekken. Natuurlijk kun je ook een goede memorecorder gebruiken.  Hieronder vind je de uitleg hoe je deze dictaten kunt uitschrijven in bijvoorbeeld DragonPad of MS Word. 

 

Je kunt het uitschrijven ook door iemand anders laten doen. Je dicteert in een memorecorder en een collega zet de gesproken tekst om in geschreven tekst met behulp van Dragon. Wel je eigen spraakprofiel laten gebruiken. 

Gebruik een goede kwalitatieve memorecorder, die geschikt is voor Dragon. Op de site staan recorders welke geschikt zijn.

meer lezen

Geluid over geluidsboxen in plaats van headset

Regelmatig krijgen we de vraag waarom muziek niet meer over de boxen gaat nadat Dragon is ge√Įnstalleerd.

 

Dit heeft niets met Dragon te maken maar met de headset of microfoon die is aangesloten aan de computer of laptop. De standaard instelling van Windows geluidsmixer.

 

Het is ook lekker om muziek of een filmpje op de achtergrond te draaien terwijl je aan het werk bent. Hoe lossen we dit op?

meer lezen

Moeite met professioneel dicteren, dicteren van offici√ęle documenten?

Het lukt niet iedereen om met de stem een officieel document te dicteren. Spreektaal is anders dan schrijftaal. Dicteren is spreken in schrijftaal. Bij dicteren is de woordkeuze anders als ook de volgorde van woorden in een regel.

 

Praten kunnen we bijna allemaal, echter wanneer we een officieel document moeten dicteren, dan zijn wij ineens sprakeloos. Dicteren geeft zoveel tijdswinst, het is zeer de moeite waard om dit proces te optimaliseren. Want hoe doe je dat? Ik geef je graag wat suggesties.

meer lezen

Dragon spraakherkenning gebruiken op Apple computer

Hoe gebruik je Dragon Spraakherkenning op een Apple computer of Mac? Standaard werkt Dragon niet op een Mac, echter zijn er trucjes om het werkend te krijgen.

 

 Op een andere manier snel en slim werken met Dragon op een Apple?

 

Zoals onlangs een klant vroeg: ik heb mij laten verleiden tot het aanschaffen van een mooie laptop en nu heb ik een probleem. Gelukkig is dat op te lossen. Niet direct, enige ICT kennis is wel noodzakelijk.

meer lezen

TIP: Hoe verander ik een naam van een spraakopdracht, bijvoorbeeld spraakopdracht Ga Slapen?

Elke maand ontvangen de abonnees van de helpdesk, SLA of Maintenance, tips om beter en sneller te werken met Dragon. Dat is erg prettig omdat je zo elke maand opnieuw naar je gebruik van Dragon kijkt en optimaliseert. 

 

De tips zijn voor Dragon Professional, Dragon Individual, Dragon Group en Dragon Legal en Dragon Medical Practice Edition (deze laatste is niet meer leverbaar, voor update neem contact op).

 

Deze tip bieden we je gratis aan. Wees wel voorzichtig! Succes!

meer lezen

Tip: Achtergrond lawaai filteren bij Dragon

Achtergrondlawaai kan een oorzaak zijn van slechte spraakherkenning bij Dragon Professional.

 

Bij wisselende werkomgevingen kies je voor filteren van achtergrondgeluiden. Hier lees je hoe je stap-voor-stap Dragon instelt voor goede spraakherkenning.

 

Achtergrondlawaai filteren kan ook met een noice cancelling headset. Of met een microfoon die gericht is naar de spreker. In deze tip lees je hoe je het achtergrondlawaai kan filteren met behulp van een audio wizard.

meer lezen

10 tips om Dragon spraakherkenningssoftware te optimaliseren!

Tips om Dragon spraakherkenningssoftware te verbeteren

Dragon spraakherkenningssoftware moet regelmatig worden onderhouden.

 

Vroeg of laat wordt het systeem traag, of gaat de herkenbaarheid achteruit.

 

Soms beginnen mensen opnieuw, met een nieuw spraakherkenningsprofiel, maar dat is helemaal niet nodig. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je met je huidige profiel en toegevoegde woorden goed kan blijven werken.

 

Werk slimmer en verbeter het proces!

meer lezen

Dragon: extra spraakopdrachten in WORD

Microsoft WORD bedien je met standaard spraakopdrachten. 

Gebruik je veel dezelfde handelingen, dan kun je beter de opdracht erbij zoeken of een spraakopdracht zelf maken.

 

Hieronder zie je een opsomming van de meest gebruikte spraakopdrachten van Dragon. Deze spraakopdrachten gelden voor de meeste versies van Microsoft WORD.

meer lezen

Bescherm en ontsmet je microfoon en headset

Door de COVID-19 pandemie is hygi√ęnisch werken nog belangrijker geworden dan dat al was.

Wanneer we dicteren of met spraakherkenning werken, maken we gebruik van microfoons en headset om goede audiokwaliteit te garanderen.

 

Speakerphones en headsets voor online meetings delen we en ook hier is de hygi√ęne uiterst belangrijk.

 

meer lezen

De-installatie van Dragon Professional Individual spraakherkenning

Verwijderen van Dragon

Verwijder Dragon Professional Individual van je computer

Bij de-installatie van Dragon Professional Individual blijft soms wat achter op je computer.

 

Wanneer je bij een 'foute' installatie of oude (proef)installatie, een nieuwe Dragon Professional Individual wilt installeren, kun je tegen problemen aanlopen.

 

Daarom raden wij aan het product geheel van je computer te verwijderen.

 


meer lezen

Nieuwe training- en opleidingsgids 2020-2021

Om te leren werken met onze producten zoals Dragon spraakherkenning en Kofax PowerPDF is een training zeer gewenst, zelfs noodzakelijk. Cedere traint al meer dan 20 jaar en naar tevredenheid van alle partijen. We merken dat met de komst van COVID-19 het lesgeven en lesnemen anders is geworden.

 

Desalniettemin is het nog steeds belangrijk om goed met de producten te werken en misschien juist wel een noodzaak in deze tijd.  Download Opleidingsgids

 

meer lezen

Smileys dicteren Dragon Spraakherkenning

 

Mensen gebruiken emoticons om een boodschap gemakkelijker te maken, zodat deze niet verkeerd opgevangen zou kunnen worden. Wanneer een bericht zelfs als beledigend kan worden ervaren dan helpt het om een emoji te gebruiken.

 

Een emoji verlicht de boodschap en is daarmee een zeer nuttige vorm van communicatie.

meer lezen

Dragon Professional upgrade versie 15.6 gratis

Gratis upgrade naar Dragon Individual 15.6

De laatste versie van Dragon Professional is uit.  Zaten we daar op te wachten?

 

Jazeker, want de oude versie had een paar vervelende problemen wanneer je dicteerde in Office pakketten zoals Outlook en WORD. Met een work around konden we er wel mee werken, gelukkig is het in deze versie opgelost.

 

meer lezen

Spraakherkenning voor doven en slechthorenden, kan dat?

Een gehoorprobleem, doof of slechthorend dan heb je baat bij spraakherkenning. En ook of juist de familie en vrienden kunnen beter communiceren.

 

Niet alleen Siri of Dragon Dictation op de iPhone, maar ook of juist Dragon Professional op een laptop, computer of tablet geeft weer mogelijkheden tot communiceren. 

meer lezen

Dragon volledig werken in Chrome met extensions

Om volledig stemgestuurd met Google Chrome en Dragon Professional te werken moeten de Extensions binnen Google Chrome worden aangezet. GMail en andere software pakketten.

 

In onderstaande video wordt dat mooi uitgelegd. Weliswaar in het Engels, Engelstalig, echter wordt het wel duidelijk uitgelegd.


meer lezen

Ondersteunt Dragon Windows 10?

Dragon NaturallySpeaking 13 wordt niet door Windows 10 ondersteund. Klanten die Dragon NaturallySpeaking 13 ge√Įnstalleerd hebben op Windows 7 of 8, kunnen upgraden naar Windows 10. In de eerste versies van Windows 10 was het niet nodig om te upgraden naar nieuwere versies van Dragon. Echter, dat is veranderd.

meer lezen

Dragon: maak een Autotekst of sneldictaat van terugkerende tekst

Je kunt een Autotekst, sneldictaat of sjabloon maken voor tekst die je vaak gebruikt of tekst die ingewikkeld is om te dicteren binnen spraakherkenningssoftware Dragon Professional Individual en Group.

 

Wanneer je de Autotekst uitspreekt, schrijft Dragon de langere versie uit. Je kunt bijvoorbeeld ‚ÄúMijn e-mailadres‚ÄĚ in een document laten uitschrijven door ‚Äėmail adres‚Äô te zeggen om je volledige e-mail adres te dicteren.

meer lezen

Dragon Software Backup van gebruikersprofiel

Het is erg belangrijk om regelmatig een Backup van je spraakprofiel te maken. Een computer loopt wel eens vast of je krijgt een nieuwe systeem installatie.

 

Jammer om weer opnieuw te beginnen, nieuwe woorden toe te voegen, spraakopdrachten opnieuw te maken.

 

 

meer lezen

Wat is een Mentaal lexicon?

Het mentaal lexicon maakt deel uit van ons langetermijngeheugen.

 

Van elk woord zijn in het mentaal lexicon verschillende eigenschappen opgeslagen: klank en uitspraak, opbouw van een woord, betekenis, woorden in zinnen en spelling.

meer lezen

5 tips om Gmail of Outlook Mail met spraakherkenning snel te werken..

Steeds meer mensen gebruiken online e-mailpakket zoals Gmail of Outlook Mail voor het versturen en ontvangen van e-mails. 

Om snel met spraakherkenning te kunnen werken is het wel handig dat naast het dicteren van tekst ook de spraakopdrachten worden gebruikt. Het is sneller om spraakopdrachten te geven dan met de muis op de juiste button te klikken.

meer lezen

Spraakherkenning Dragon gebruiken in Power PDF

Power PDF van Nuance

Wil je eens experimenteren met spraakherkenning of eens in andere taal dicteren en je hebt Power PDF van Kofax? Dan kun je Notities inspreken in meer dan 20 talen en deze Notities samenvoegen tot één document.

 

Slecht in Spaans schrijven, gaat spreken goed? Grote stukken tekst dicteren in een andere taal? Probeer het uit.

 

meer lezen

Windows Desktop Search voor PDF bestanden

Windows Desktop Search is een indexerings- en zoekprogramma van Microsoft waarmee je snel documenten, spreadsheets, presentaties, e-mailitems, contactpersonen en bijlagen op je computer of netwerk kunt vinden.

 

In Windows Desktop Search wordt een zoekveld weergegeven waarmee je zoekcriteria en filters kunt opgeven.

 

meer lezen

Bates-nummering toevoegen bij Kofax PowerPDF

Bates-nummering wordt vaak gebruikt als een organisatorische methode om juridische documenten te labelen en te identificeren. Bijna alle Amerikaanse advocatenkantoren gebruiken Bates-stempels.

 

Bates-nummering geeft de volgorde van de documenten aan. 

 

Bates-nummering (ook bekend als Bates-stempeling , Bates-branding , Bates-codering of Bates-etikettering ) wordt gebruikt op juridisch, medisch en zakelijk gebied om een of meer identificerende nummers, datum- en tijdmarkeringen op afbeeldingen en documenten te plaatsen zoals ze zijn gescand of verwerkt.

 

 

meer lezen

Hoe werkt spraakherkenning en spraakherkenningssoftware?

‚ÄėHoe je werkt met spraakherkenning?‚Äô is een ander verhaal dan ‚ÄėHoe werkt spraakherkenning?‚Äô

Hier wordt eenvoudig uitgelegd wat de techniek van spraakherkenning is.

Hoe je werkt met spraakherkenning, kun je lezen in de handleidingen, of bij het volgen van een training en bij het zien YouTube video’s van Cedere. 

Maar dat zegt niet zoveel over de werking. Hoe spraakherkenning werkt is vaak het begin van hoe werk je met spraakherkenning.

meer lezen

Welke headset of microfoon kun je gebruiken voor spraakherkenning te dicteren?

Een headset of microfoon moet voldoen aan de hoge eisen van spraakherkenning en juist niet geschikt zijn voor muziek of conversatie.

 

Nuance test headsets en microfoons en geeft onderscheidingen. Zogeheten Draakjes.

meer lezen

Hoe gebruik je het dicteervenster van Dragon?

Waarom en hoe je een dicteervenster gebruikt bij Dragon. Dicteervenster is goed te gebruiken in programma's die niet standaard door Dragon Spraakherkenning worden ondersteund.

 

Op het Cedere YouTube kanaal vind je meer video's met TIPS.

Deze tip gaat over het gebruik van het Dicteervenster bij Dragon Medical, Professional, Individual, Legal en Group.

meer lezen

Maak regelmatig een backup van je spraakopdrachten

 

Heel belangrijk! Regelmatig een backup maken van de spraakopdrachten bij Dragon Spraakherkenning. Alleen een spraakprofiel opslaan is niet voldoende.

 

Hoe doe maak je een backup van spraakopdrachten?

meer lezen

Tip: Microfoon instellen voor filteren achtergrond lawaai en sterkte

Slechte herkenbaarheid bij spraakherkenning Dragon, dit komt vaak door verkeerd ingestelde microfoon.

 

Teveel achtergrond lawaai, noise cancelling, of niet de juiste sterkte voor je stem. Dragon lost dit op met een wizard, hoe doe je dat?

 

In deze video word je uitgelegd en getoond hoe je dat moet doen.

meer lezen

50 % van de bedrijven gebruiken nog Windows 7, ondersteuning stopt

Ondersteuning voor Windows 7 stopt.

 

Waarom is het belangrijk om over te stappen van Windows 7 naar Windows 10? Wie lopen er risico?

 

Wat moet er gebeuren? Planning en advies. Dragon Premium of Professional upgrade?

 

Hoe zit dat met andere producten zoals Power PDF en software van Philips, Grundig en Olympus?

 

meer lezen

7 tips om je e-mails snel weg te werken met Dragon

Elke dag loopt de mailbox vol met e-mails die je vaak alleen scant en verwijdert. Of snel leest en beantwoordt. Een volle mailbox is stressverhogend en bij 50% van de mail sta je slechts in de cc.

 

Je mailwisseling optimaliseren is mogelijk volgens de Timemanagement methode. Bijvoorbeeld door ongelezen mails automatisch in daarvoor geselecteerde mappen laten landen.

 

meer lezen

Tip: Groen vinkje in DragonBalk

Komt de tekst niet in het venster terwijl je dicteert? Wanneer Dragon geen focus heeft, verschijnt de tekst niet in het venster. Geen focus of het programma wordt niet ondersteund.

 

Spraakherkenning lukt niet. Hoe kan ik dan toch in een venster dicteren?

 

 

meer lezen

Dragon: 5 tips voor opschonen lexicon

Tijdens het werken met spraakherkenning wordt het lexicon uitgebreid. Het is een van het belangrijkste onderdelen omdat hier de woordherkenning plaatsvindt.

 

Tijdens het werken met spraakherkenning worden de woorden die nog niet in het lexicon (woordenlijst) staan automatisch toegevoegd. Voorkom dat schrijffouten worden toegevoegd. Deze fouten blijven er in staan. Door regelmatig het lexicon te controleren op fouten hou je het lexicon schoon. En de herkenbaarheid beter.

meer lezen

Tips om stemproblemen te voorkomen bij gebruik spraakherkenning

De hele dag je stem gebruiken om te doceren, overleggen, zingen of praten tegen de computer, kan een aanslag betekenen voor uw stembanden.

 

Onderstaande preventieve tips voor wat je het beste kunt vermijden om stemproblemen te voorkomen wanneer je veel spreekt, spraakherkenning gebruikt of een beroep heeft waarin je veel spreekt.

 

Bij echte problemen raden we een logopedist aan.

meer lezen

TIP: paden uitsluiten voor virusscanner voor Dragon

Virusscanners kunnen problemen geven bij Dragon Professional Individual en Dragon Professional Group van Nuance. Een volgende foutmelding kan worden weergegeven ..

 

"There was a internal system error which will prevent you from saving your user profile. You may be able to continue dictating, but you will not be able to save."

meer lezen

Opname van geluid - welk apparaat heb je nodig?

In Nederland worden verschillende termen gebruikt voor hetzelfde apparaat. De Engelse term voicerecorder, volgens de Engelse schrijfwijze ‚Äėvoice recorder‚Äô, is een steeds meer gebruikte benaming. Wanneer je zoekt naar een bepaald type recorder, is het belangrijk om eerst te beseffen wat je met die recorder wil doen.

 

Tegenwoordig worden nog maar weinig recorders met bandjes of microcassettes verkocht. Er zijn nog wel advocatenkantoren met analoge opname apparatuur en bandjes. Momenteel gebruiken de meeste bedrijven digitaal dicteersystemen. Workflow oplossing voor het versturen van spraakbestanden of dicteren met de smartphone. 

meer lezen

Nieuwe update Dragon Professional Individual 15

Heeft u ook last gehad van enkele problemen met Dragon? Lees dan verder.

 

Er is nu een update beschikbaar die veel problemen van versie 15 oplost. 

 

GRATIS upgrade naar DPI 15.3 voor bezitters van DPI 15.

meer lezen

WhatsApp Web en dicteren met Dragon

Een klant stelde de vraag of WhatsApp Web met spraakherkenning te bedienen is. Dit leek ons een mooie uitbreiding van Dragon, dus hebben we het uitgetest.

 

Wanneer bedienen van een smartphone moeilijker wordt, of je van gemak houdt, is WhatsApp Web een prima oplossing.

meer lezen

Dragon in netwerken Citrix, VMWare, Terminal server

Het is zeker mogelijk om met Dragon Speech in een computer netwerkomgeving te werken. Met netwerken bedoelen we diverse soorten besturingssystemen in diverse computer omgevingen.

 

Computernetwerken met Citrix of Terminal server, waar op de server wordt gewerkt, in plaats van op een client (lokale computer).

Computer netwerken met VMWare, waar in een virtuele omgeving wordt gewerkt. En ook met File servers en applicatie servers.

 

 

meer lezen

TIP: Dragon automatisch in slaapstand uitstellen

Als Dragon na het aantal ingestelde minuten niks hoort, dan gaat hij in de slaapstand. 

Dit heeft een reden.

Dragon vangt geluiden op wanneer de microfoon open staat. Dragon wacht op een spraakopdracht spraakopdracht of tekst, hij blijft luisteren.

Alle geluiden worden opgenomen, dit vervuilt het spraakprofiel en dat is niet gewenst.

meer lezen

Software Olympus voor instellen knoppen voetpedaal

Olympus Device Manager

Olympus voetpedaal kun je ook gebruiken voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld om met je voet een microfoon te openen, opstarten programma's, aanpassen voorkeuren.

  • Microfoon aan of uit met de voet
  • Terugspoelen, vooruit en afluisteren instellen
  • Dubbelklikken, selecteren en corrigeren
  • Opstarten apps of programma's zoals Media Player
  • Standaard aanpassen aan jouw werkmethode

 

 

 

meer lezen

Dicteer Microsoft Edge Sneltoetsen met je stem

Wil je met de stem werken in Microsoft Edge,  spreek dan de sneltoetsen uit.

De Internet Browser voor Windows 10 heet Microsoft Edge.

Toch Internet Explorer gebruiken? Zeg .... Start Internet Explorer....

 


meer lezen

Audio nodig voor Dragon NaturallySpeaking: 16 bit geluidskaart

Dragon audio chip

Tip van Ja√Įm:

Nuance vereist een 16-bit geluidskaart/geluidschip voor Dragon Professional of Premium.

 

Maar wat is 16 bits audio dan precies?

 

Bij gewone geluidskaarten bij een laptop of computer, is audio vaak geen probleem maar bij servers of nieuwere lichte laptops kan het ontbreken van een 16 bits audio chip een probleem zijn.

 


meer lezen

Audioapparaat, microfoon of headset, wordt slecht herkend in Dragon

kies audio apparaat Dragon

Tip van Ja√Įm

Hierbij een tip van onze support afdeling, van Ja√Įm N'Gongui.

 

Vaak ontvangt hij dezelfde vragen over een microfoon, headset of andere audioapparaat.

 

Tijdens of na installatie van Dragon kan de herkenbaarheid tegenvallen.

 

Lees zijn uitleg! Of vraag Dragon Support.

 


meer lezen