Tips voor slimmer en smarter werken

Hoe werk je het beste met onze producten?

Veel slimme trucjes en aanpassingen Dragon Professional 🧐

Voor meer tips, scroll naar benedenTips om stemproblemen te voorkomen bij gebruik spraakherkenning

De hele dag je stem gebruiken om te doceren, overleggen, zingen of praten tegen de computer, kan een aanslag betekenen voor je stembanden.

 

Onderstaande tips voor wat je het beste kunt vermijden om zo stemproblemen te voorkomen wanneer je veel spreekt, spraakherkenning gebruikt of een beroep hebt waarin je veel spreekt.

 

Happy Stem Day voor spraakherkenningsgebruiker

meer lezen

Instellingen Dicteervenster bij Nuance Dragon

Een Dragon Dicteervenster kun je gebruiken voor dicteren en bewerken. In plaats van rechtstreeks in een document of invulscherm te dicteren, dicteer je in een dicteervenster waarna je de tekst kopieert (overdraagt) in een tekstdocument.

 

Behalve in webbrowsers opent het Dicteervenster automatisch waar Dragon geen Volledig tekstbeheer heeft. Het opent wanneer je begint te spreken en de toepassing niet is gekoppeld aan Dragon. Je kunt deze instelling optioneel in- of uitschakelen voor specifieke toepassingen.

meer lezen

Dragon Professional Individual of Dragon Professional Group 15 volledig verwijderen

De laatste tijd krijgen we bij Support veel vragen over het verwijderen of overzetten van Dragon naar een nieuwe computer of laptop.

 

Elke Dragon versie heeft een activatiecode die je kunt hergebruiken wanneer je Dragon spraakherkenning op de juiste manier verwijdert. Doe je de deïnstallatie op de juiste manier, dan komt de activeringscode weer vrij en kun je hem opnieuw gebruiken.

 

Bij een computer crash is dat niet mogelijk. Cedere kan dan ondersteunen door de activeringscode weer vrij te vragen via Nuance. Mocht je onze hulp nodig hebben, dan kun je dit aanvragen. Wij rekenen daar een kleine vergoeding voor: Handelingskosten.

meer lezen

Dicteer Microsoft Edge Sneltoetsen met je stem

De webbrowser in Windows 10 en 11 is Microsoft Edge

 Je kunt er bijna niet meer omheen, de standaard webbrowser voor Microsoft Windows is Microsoft Edge

Internet Explorer wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft. 

 

Google Chrome met Dragon gebruiken kan ook, bij beide moet je wel de extensie installeren om direct in de browser te kunnen dicteren, om spraakherkenning te gebruiken.

Meer over gebruik van spraakherkenning met Google Chrome lees je in de blog Dragon volledig werken in Chrome.


meer lezen

Audio nodig voor Dragon NaturallySpeaking: 16 bit geluidskaart

Dragon audio chip

Nuance vereist een 16-bit geluidskaart/geluidschip voor  Dragon Professional.

Maar wat is 16 bits audio dan precies?

 

Bij gewone geluidskaarten bij een laptop of computer, is audio vaak geen probleem maar bij servers of nieuwere lichte laptops kan het ontbreken van een 16 bits audio chip een probleem zijn.

 


meer lezen

Dragon volledig werken in Chrome

Om volledig stemgestuurd of spraakgestuurd met Google Chrome en Dragon Professional te werken moeten de Extensions binnen Google Chrome worden geïnstalleerd, alleen aanzetten is niet voldoende. 

 

In onderstaande video wordt dat mooi uitgelegd. Weliswaar in het Engels, Engelstalig, echter wordt het wel duidelijk uitgelegd en je kunt de automatische vertaling aanzetten.


meer lezen

Hoe zet ik een ingesproken dictaat om in tekst met Dragon?

Tip: opnamen uitschrijven

Heel handig wanneer je een app op je smartphone gebruikt voor opname van gesproken aantekeningen of samenvattingen van gesprekken. Natuurlijk kun je ook een goede memorecorder gebruiken.  Hieronder vind je de uitleg hoe je deze dictaten kunt uitschrijven in bijvoorbeeld DragonPad of MS Word. 

 

Je kunt het uitschrijven ook door iemand anders laten doen. Je dicteert in een memorecorder en een collega zet de gesproken tekst om in geschreven tekst met behulp van Dragon. Wel je eigen spraakprofiel laten gebruiken. 

Gebruik een goede kwalitatieve memorecorder, die geschikt is voor Dragon. Op de site staan recorders welke geschikt zijn.

meer lezen

Geluid over geluidsboxen in plaats van headset

Regelmatig krijgen we de vraag waarom muziek niet meer over de boxen gaat nadat Dragon is geïnstalleerd.

 

Dit heeft niets met Dragon te maken maar met de headset of microfoon die is aangesloten aan de computer of laptop. De standaard instelling van Windows geluidsmixer.

 

Het is ook lekker om muziek of een filmpje op de achtergrond te draaien terwijl je aan het werk bent. Hoe lossen we dit op?

meer lezen

Moeite met professioneel dicteren?

Het lukt niet iedereen om met de stem een officieel document te dicteren. Spreektaal is anders dan schrijftaal. Dicteren is spreken in schrijftaal. Bij dicteren is de woordkeuze anders als ook de volgorde van woorden in een regel.

 

Praten kunnen we bijna allemaal, echter wanneer we een officieel document moeten dicteren, dan zijn wij ineens sprakeloos. Dicteren geeft zoveel tijdswinst, het is zeer de moeite waard om dit proces te optimaliseren. Want hoe doe je dat? Ik geef je graag wat suggesties.

meer lezen

Dragon spraakherkenning gebruiken op Apple computer

Hoe gebruik je Dragon Spraakherkenning op een Apple computer of Mac? Standaard werkt Dragon niet op een Mac, echter zijn er trucjes om het werkend te krijgen.

 

 Op een andere manier snel en slim werken met Dragon op een Apple?

 

Zoals onlangs een klant vroeg: ik heb mij laten verleiden tot het aanschaffen van een mooie laptop en nu heb ik een probleem. Gelukkig is dat op te lossen. Niet direct, enige ICT kennis is wel noodzakelijk.

meer lezen

Hoe verander ik een naam van een spraakopdracht

Elke maand ontvangen de abonnees van de helpdesk, SLA of onderhoud tips om beter en sneller te werken met Dragon. Dat is erg prettig omdat je zo elke maand opnieuw naar je gebruik van Dragon kijkt en optimaliseert. 

 

De tips zijn voor Dragon Professional, Dragon Individual, Dragon Group en Dragon Legal en Dragon Medical Practice Edition (deze laatste is niet meer leverbaar, voor update neem contact op).

 

Deze tip bieden we je gratis aan. Wees wel voorzichtig! Succes!

meer lezen

Tip: Achtergrond lawaai filteren bij Dragon

Achtergrondlawaai kan een oorzaak zijn van slechte spraakherkenning bij Dragon Professional.

 

Bij wisselende werkomgevingen kies je voor filteren van achtergrondgeluiden. Hier lees je hoe je stap-voor-stap Dragon instelt voor goede spraakherkenning.

 

Achtergrondlawaai filteren kan ook met een noice cancelling headset. Of met een microfoon die gericht is naar de spreker. In deze tip lees je hoe je het achtergrondlawaai kan filteren met behulp van een audio wizard.

meer lezen

10 tips om Dragon spraakherkenningssoftware te optimaliseren!

Tips om Dragon spraakherkenningssoftware te verbeteren

Dragon spraakherkenningssoftware moet regelmatig worden onderhouden.

 

Vroeg of laat wordt het systeem traag, of gaat de herkenbaarheid achteruit.

 

Soms beginnen mensen opnieuw, met een nieuw spraakherkenningsprofiel, maar dat is helemaal niet nodig. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je met je huidige profiel en toegevoegde woorden goed kan blijven werken.

 

Werk slimmer en verbeter het proces!

meer lezen

Dragon: extra spraakopdrachten in WORD

Microsoft WORD bedien je met standaard spraakopdrachten. 

Gebruik je veel dezelfde handelingen, dan kun je beter de opdracht erbij zoeken of een spraakopdracht zelf maken.

 

Hieronder zie je een opsomming van de meest gebruikte spraakopdrachten van Dragon. Deze spraakopdrachten gelden voor de meeste versies van Microsoft WORD.

meer lezen

Bescherm en ontsmet je microfoon en headset

Hygiëne is een essentieel aspect van ons werk, vooral in deze tijden van COVID-19 pandemie. We willen onze klanten en onszelf beschermen tegen mogelijke besmettingen en zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.

 

Daarom gebruiken we hoogwaardige apparatuur voor onze diensten, zoals microfoons en headsets voor dicteren en spraakherkenning. Deze apparaten zorgen voor een optimale audiokwaliteit en een efficiënte communicatie.

 

We delen ook speakerphones en headsets voor online vergaderingen met onze collega's en partners. Om de hygiëne te waarborgen, reinigen we deze apparaten regelmatig en grondig met geschikte middelen. Zo voorkomen we de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën.

meer lezen