Dragon: 5 tips voor opschonen lexicon

Tijdens het werken met spraakherkenning wordt het lexicon uitgebreid. Het is een van het belangrijkste onderdelen omdat hier de woordherkenning plaatsvindt.

 

Tijdens het werken met spraakherkenning worden de woorden die nog niet in het lexicon (woordenlijst) staan automatisch toegevoegd. Voorkom dat schrijffouten worden toegevoegd. Deze fouten blijven er in staan. Door regelmatig het lexicon te controleren op fouten houdt u het lexicon schoon. En de herkenbaarheid beter.

Hoe foute of overbodige woorden te verwijderen?

5 tips voor opruimen en optimalisatie lexicon Dragon:

1. Hoofdletter-Kleine letter:

Wanneer een woord vaker met een hoofdletter wordt geschreven zoals namen, dan is het verstandig om het woord met hoofdletter toe te voegen en het woord met kleine letter te verwijderen.

 

2. Gebruik weinig persoonsnamen:

Bij het gebruik van persoonsgegevens groeit het lexicon. Bij een te groot lexicon wordt de herkenbaarheid lager. Wilt u wel persoonsnamen gebruiken en worden ze slecht herkend? Geeft ze Gesproken vormen en train de woorden. Of gebruik Nicknames voor moeilijke namen.
Een combinatie van woorden wordt beter herkend. Dus Jan Pietersen als één woord toegevoegd, wordt beter herkend dan wanneer de woorden los van elkaar worden toegevoegd.

 

3. Verwijderen van niet gebruikte woorden:

Optimalisatie is naast het onderhoud van toegevoegde woorden, een opruiming van ongebruikte woorden uit het standaard lexicon. Hoe kleiner het woordenboek, hoe beter de herkenbaarheid. Verwijder tevens fout ingebrachte woorden.

 

4. Maak een nieuw lexicon voor ander werk/privé:

Gebruikt u Dragon voor verschillende werkzaamheden? Bijvoorbeeld privé en werk? Dan kunt u beter meerdere lexica maken zodat het meest gebruikte lexicon niet onnodig groeit. 

 

5. Pas de Eigenschappen van symbolen en woorden aan:

Elk woord en symbool heeft een eigenschap. Bijvoorbeeld na een punt komt een spatie en een hoofdletter. Moet u vaak gebruikte woorden of symbolen vaak aanpassen? Zoals een hoofdletter na een dubbele punt. Pas dan de Eigenschappen van het woord aan.