Spraakherkenning op de werkvloerDragon Professional 16
Webinar functie beperkten
Tafelmicrofoon


Voor mensen met functionele beperkingen kan het uitvoeren van alledaagse taken soms een uitdaging zijn. Eenvoudige handelingen zoals typen op een toetsenbord of het bedienen van een muis kunnen moeilijk, vermoeiend of zelfs onmogelijk zijn. Gelukkig biedt spraakherkenning een innovatieve oplossing die de manier waarop mensen met beperkingen werken, een stuk kan verbeteren.

 

De spraakherkenningssoftware van Dragon zet de gesproken woorden om in tekst op een computer of laptop. Dit betekent dat iemand met beperkte hand- of armfunctie niet langer afhankelijk is van het traditionele typen. In plaats daarvan kunnen ze eenvoudigweg spreken en hun woorden worden automatisch omgezet in geschreven tekst. Of het nu gaat om het schrijven van e-mails, het maken van documenten, het surfen op het internet of het bedienen van specifieke software, spraakherkenning maakt al deze taken toegankelijker en efficiënter.

 

Een ander voordeel van spraakherkenning is de mogelijkheid om spraakgestuurde commando's te geven. Dit stelt gebruikers in staat om taken uit te voeren zonder fysieke interactie met een apparaat. Met eenvoudige spraakopdrachten kunnen ze bijvoorbeeld bestanden openen, tekst opmaken, documenten opslaan en zelfs complexere handelingen uitvoeren, zoals gegevens analyseren of presentaties maken.

 

Spraakherkenning kan ook worden aangepast aan de individuele behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Het stelt mensen in staat om hun eigen jargon te gebruiken en specifieke commando's aan te passen, zodat het naadloos integreert in hun werkstroom. Dit maakt spraakherkenning een flexibel hulpmiddel dat zich aanpast aan de unieke vereisten van elke gebruiker.

 

Het gebruik van spraakherkenningstechnologie heeft een positieve invloed op de productiviteit en het welzijn van mensen met functionele beperkingen. Het vermindert de fysieke belasting en vermoeidheid die gepaard gaan met typen, waardoor gebruikers langer kunnen werken zonder overmatige inspanning. Bovendien bevordert het de onafhankelijkheid en zelfstandigheid, omdat gebruikers niet langer afhankelijk zijn van de hulp van anderen bij het uitvoeren van computertaken.


Spraakherkenningssoftware

Dragon Professional 16 is een spraakherkenningssoftware die het dicteren van teksten mogelijk maakt. Met deze software kun je niet alleen teksten dicteren, maar ook spraakopdrachten geven om je computer te bedienen, bestanden te openen, programma's te starten en andere taken uit te voeren.

 

Dragon Professional 16 kan lokaal worden gebruikt en is compatibel met zowel Google Chrome als Microsoft Edge. Het ondersteunt Windows 11 en Office 365.

 

Een handige functie van Dragon Professional 16 is de mogelijkheid om een muisraster te plaatsen over meerdere schermen, wat het werken met meerdere schermen vereenvoudigt en efficiënter maakt.


Webinar spraakherkenning voor professionals in HRM- en ARbo Diensten

Als je cliënt een functiebeperking heeft waardoor computerwerk niet optimaal mogelijk is, dan kan spraakherkenning van Dragon een mogelijke oplossing bieden.

 

In onze webinar willen we je laten zien hoe je spraakherkenning kunt gebruiken om je cliënt te helpen uitval van werk te voorkomen.

 

We zullen de ziekteverzuimcijfers in Nederland bespreken, verschillende ziektebeelden benoemen en een demonstratie geven van de werking van Nuance Dragon Professional versie 16.

 

Het is eigenlijk opmerkelijk dat spraakherkenning al geruime tijd bestaat, maar nog steeds onvoldoende bekend is bij verwijzers en ondersteuners van HRM en Arbo-diensten. Het wordt nog te weinig ingezet voor zowel primaire als secundaire preventie, wat jammer is.


spraakgestuurde bediening

Een tafelmicrofoon, ontworpen om op een tafel of bureau te plaatsen, biedt gebruikers met beperkte hand- of armfunctie een gemakkelijke en comfortabele manier om te communiceren.

 

Een goede microfoon zorgt voor een heldere en nauwkeurige opname van je stem, waardoor de spraakherkenningssoftware beter in staat is om je spraak correct om te zetten in tekst.

 

Het gebruik van een microfoon van goede kwaliteit helpt om achtergrondgeluiden te verminderen en ervoor te zorgen dat alleen je stem wordt opgenomen, wat resulteert in meer accurate transcripties.

 Wat is het verschil tussen Dragon professional 16 en Dragon Professional Anywhere?

Dragon Professional 16

Lokale installatie

PC bediening volledig met de stem

Spraak naar tekst

Dragon Professional Anywhere

Cloud spraakherkenning

Alleen spraak naar tekst

Voor bedrijven met computer netwerken
Wat kost een zieke werknemer?

Wat kost een zieke werknemer?

Wanneer de indirecte kosten bij de directe kosten worden opgeteld dan kunnen de verzuimkosten oplopen tot wel ruim €400 per dag.

Lees de blog: Wat kost een zieke werknemer?


Review, wie gingen je voor?

Wie gingen je voor

Indrukwekkend aantal uitermate tevreden klanten zijn (weer) aan het werk gegaan.

Een lijstje met referenties vind je op de pagina Referenties Arbeid Beperkt


Zijn er vergoedingen?

vergoedingen voor spraakherkenning

Ja, bij uitval of dreiging tot uitval van werk, zijn er diverse vergoedingen mogelijk.

Kijk bij Vergoedingen voor mogelijkheden.


Blogs, nieuws en informatie over Arbeid


Tips om stemproblemen te voorkomen bij gebruik spraakherkenning

De hele dag je stem gebruiken om te doceren, overleggen, zingen of praten tegen de computer, kan een aanslag betekenen voor je stembanden.

 

Onderstaande tips voor wat je het beste kunt vermijden om zo stemproblemen te voorkomen wanneer je veel spreekt, spraakherkenning gebruikt of een beroep hebt waarin je veel spreekt.

 

Happy Stem Day voor spraakherkenningsgebruiker

meer lezen

Hoeveel schrijffouten maakt een hoog opgeleide?

Waarom blijft het gebruik van spraakherkenning achter op het werk?

 

Onze digitale wereld ontwikkelt zich in een rap tempo. Ze belooft de geboorte van een geheel nieuwe economie. En toch zien we dat het gebruik van spraakherkenning op het werk achterblijft.

Wat is daar de oorzaak van? Waarom grijpen mensen steeds weer terug naar het oude vertrouwde toetsenbord in plaats van snel, foutloos en accuraat te werken met spraakherkenning? Terwijl spraakherkenning bijna geen fouten maakt, in ieder geval minder dan iemand die typt.

Spraakherkenning heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we werken. Maar om dat te bereiken, moeten we eerst de obstakels overwinnen die ons tegenhouden. Laten we samen werken aan een betere tekst met spraakherkenning.

 

 

meer lezen

12 kantoortrends verdwijnen - 4 jaar geleden geschreven

4 jaar geleden schreven we een blog over 12 kantoortrends die binnen 5 jaar niet meer bestaan. Hoe staat het er nu voor?

 

We nemen de blog nogmaals door. Wat is ondertussen weggegaan, wat is gebleven? Nieuwe innovaties op kantoor

 

De wereld van het werk verandert voortdurend, en dat geldt ook voor de kantooromgeving. Nieuwe technologieën, trends en behoeften leiden tot nieuwe innovaties op kantoor die de productiviteit, het welzijn en de samenwerking van de werknemers kunnen verbeteren. In dit artikel bespreken we enkele van de meest recente en interessante innovaties op kantoor die de toekomst van het werk kunnen vormgeven.

 

 

 

meer lezen

Werken in een wereld zonder E-mail

werken zonder e-mails beantwoorden

Niet lang geleden las ik een titel van een boek: Werken in een wereld zonder e-mail. Ik werd daar erg door getriggerd. Moderne kenniswerkers communiceren voortdurend. Zou dat mogelijk zijn?

 

In het verleden was juist e-mail de oplossing om minder druk te zijn. Telefoon stond roodgloeiend en iedereen wilde op locatie vergaderen. Veel tijd waren we onderweg. 

 

Support werd geregeld via de telefoon, inloggen op een server of via een extern bureaublad. De komst van meer e-mail-gebruik was een serieuze oplossing.

 

 

meer lezen

Who wants to live forever?

De tijd rond 2 november, oorspronkelijk de katholieke gedenkdag “Allerzielen” is tegenwoordig in veel bredere kring een gelegenheid om overledenen te herdenken of op andere manieren bezig te zijn met overlijden en de dood.

 

Er zijn ceremonies om gezamenlijk te herdenken en verdriet te delen, radioprogramma’s met de “ultieme muziek” (muziek tijdens uitvaarten), tot feesten met het thema Halloween.

meer lezen

Werk Slimmer, niet Harder, wel Helderder

Fokke en Sukke werk slimmer niet harder

Over succes van innovatie en werkgeluk

 

Wil je slimmer en sneller werken? Minder stress en meer productiviteit. Win tijd en krijg weer grip op je werk.

Word je dagelijks overspoeld door een tsunami van werk? Wil je slimmer omgaan met alle informatie die je wilt delen met je klanten? Wil je eindelijk stress en uitstelgedrag te lijf gaan? Welke nieuwste technische snufjes, apps en digitale tools laten je efficiënter werken?

meer lezen

Witte muren zijn de beste vrienden van een creatieve geest

Tommy Wieringa schreef zijn nieuwste boek voor een witte muur

 

Tommy Wieringa heeft een nieuw boek geschreven: Nirvana. In een praatprogramma beschrijft hij  dat hij altijd naar een witte muur kijkt wanneer hij een boek aan het schrijven is. Voor hem was dit door toeval ontstaan. Voor mij ook omdat de kasten die hier ooit stonden zijn verplaatst, er is niets voor in de plaats gekomen.

 

Als ik dicteer, zoals ik nu doe, focus ik me op een witte muur. Dat raad ik ook aan in de cursus Leren Dicteren. Het is beter om niet te kijken naar wat de spraakherkenning opschrijft, maar om je gedachten te volgen en je blik op de witte muur of iets vergelijkbaars te houden.

meer lezen

Verandert Urban Dictionary of Slang

Ik was in gesprek met een medewerkster van een bank. Zij werkt op de afdeling WebCare. WebCare is een afdeling die zich bezig houdt met Social Media.

 

Via diverse kanalen komen vragen binnen, vanuit de hele wereld en in meerdere talen.

 

Het voordeel én nadeel van Social Media is toch dat er meer spreektaal wordt gebruikt. Meer spreektaal dan schrijftaal. En dus ook meer slang en urban woorden.

 

Vragen van klanten die via Social Media binnenkomen, dienen dan ook het liefst in hun eigen taal te worden beantwoord. Een medewerkster probeert in dezelfde taal te antwoorden met spraakherkenning.

 

Vaak kijkt ze in het Urban Dictionary, om woorden op te zoeken en te gebruiken.

 

 

meer lezen

Praktijkgericht leren

Praktijkgericht leren: omdat theorie alleen niet genoeg is!

Cedere biedt instructies en trainingen. Instructie wordt voornamelijk gegeven wanneer een nieuw product gebruikt gaat worden, je legt als het ware de software uit.

 

Trainingen geeft Cedere wanneer je echt op een andere manier moet gaan werken. Denk daarbij aan spraakherkenningssoftware. Het is een andere manier van werken en daar is tijd voor nodig, gewenning. 

 

Aanpassen aan een andere werkmethode duurt gemiddeld 30 dagen. Je begrijpt dat een gebruiker (helaas) in die periode de neiging heeft om terug te grijpen naar toetsenbord en muis. Dat is echt een valkuil die we moeten voorkomen!

 

Cedere geeft de voorkeur aan praktijkgericht leren. Trainingen on the job. De stap van theorie naar de praktijk is vaak bij alleen instructie te groot. Door praktijkgericht te leren, maak je dit gat kleiner.

meer lezen

Maak elke functie op je werkplek toegankelijk met spraakherkenning

Nieuw: Dragon Professional 16 van Nuance

Doordat er meer beweging is voor de inclusie van mensen met een beperking op de werkplek, is het aan HRM-managers om ervoor te zorgen dat software programma’s toegankelijk zijn. En aan elke werknemer dat te geven wat ze nodig hebben om optimaal te presteren. 

 

Ontdek hoe spraakherkenning oplossing helpt om deze uitdaging aan te gaan en te voldoen aan de toegankelijkheid behoeften van werknemers.

 

Er is nog een lange weg te gaan voordat de meeste werkplekken als inclusief kunnen worden beschouwd: slechts ongeveer de helft van de mensen met een arbeidsbeperking heeft momenteel een baan. Maar er zijn steeds meer mogelijkheden om je werknemers te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben om optimaal te werken.

meer lezen

Purpose Driven zakendoen

Zakendoen met betekenis

 

Ik denk dat iedereen betekenisvol wil zijn, ieder mens wordt gelukkiger met een zinvol leven en werk. Wat is er mooier dan betekenisvol werk: purpose driven business. Je kunt veel betekenen voor de maatschappij en andere hogere doelen zoals het klimaat.

meer lezen

Spraakherkenning versus spreker- of stemherkenning

Spraakherkenning moet je niet verwarren  met spreker herkenning of stemherkenning. Bij spraakherkenning wordt de spraak omgezet in tekst. Bij spreker herkenning of stemherkenning wordt de persoon herkend aan zijn of haar stem.

 

Vóór het digitale tijdperk werd stemherkenning toegepast als een vorm van forensisch onderzoek. Analisten vergeleken dan spectrogrammen, de visuele afdruk van stemfrequenties. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de techniek bijvoorbeeld gebruikt om geruchten te ontzenuwen als zou Adolf Hitler zijn vermoord, en vervangen door een dubbelganger.

meer lezen

Fysiotherapie Miltenburg blij met spraakherkenning!

Sinds 1978 ben ik fulltime werkzaam als fysiotherapeut. Na 21 jaar in een groepspraktijk in Apeldoorn - Zuid te hebben gewerkt, ben ik in 1999 mijn eigen praktijk begonnen. Fysiotherapie is een breed vak en ik interesseer me voor alle aspecten van het vak. 

meer lezen

Is dicteren en spraakherkenning met Dragon veilig

Is dicteren en spraakherkenning  veilig?

 

Hoe is de veiligheid geregeld bij Dragon, Siri, Cortana en Google Home? En dicteren in de cloud?

 

Lees hoe de verschillende methodes van spraakherkenning om verschillende veiligheidsaspecten vragen. Bekijk het filmpje van de Universiteit van Nederland hierover.

meer lezen

Spraakherkenning voor doven en slechthorenden, kan dat?

Een gehoorprobleem, doof of slechthorend dan heb je baat bij spraakherkenning. En ook of juist de familie en vrienden kunnen beter communiceren.

 

Niet alleen Siri of Dragon Dictation op de iPhone, maar ook of juist Dragon Professional op een laptop, computer of tablet geeft weer mogelijkheden tot communiceren. 

meer lezen

Lerend werken, werkend leren, leer door ervaren

 

Onderzoek toont aan dat ervaringsleren veel effectiever is dan de traditionele klassikale lessen. Bedrijven moeten gaan nadenken over nieuwe manieren om medewerkers in hun workflow op weg te helpen door het opdoen van verschillende nieuwe ervaringen.

 

Je leert beter tijdens je werk in je eigen werkomgeving.

meer lezen

Ondersteunt Dragon Windows 10?

Dragon Professional Group en Individual 15 wordt niet door Windows 11 ondersteund. Klanten die Dragon NaturallySpeaking 15 geïnstalleerd hebben op Windows 10, kunnen upgraden naar Windows 11. Advies van Cedere is om dat niet te doen.

 

meer lezen

Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van het eigentijdse Nederlands in Nederland, Suriname, Vlaanderen en Caribisch gebied van 1970 tot heden. 

 

Heb je gevoel voor taal en wil je de nieuwste trends gebruiken, dan is dit een leuke blog. Je kunt de woorden downloaden en importeren in Dragon spraakherkenning en direct gebruiken!

meer lezen

Rosa Baake studeert in Groningen met Dragon

Ik wilde graag alsnog een studie op HBO niveau volgen en ben daar vorig jaar mee begonnen. Naast de ondersteuning van de school, werd mijn vriend ingeschakeld om mijn verslagen met veel juridische termen, te controleren.

meer lezen

TIP: Dragon automatisch in slaapstand uitstellen

Als Dragon na het aantal ingestelde minuten niks hoort, dan gaat hij in de slaapstand. 

Dit heeft een reden.

Dragon vangt geluiden op wanneer de microfoon open staat. Dragon wacht op een spraakopdracht spraakopdracht of tekst, hij blijft luisteren.

Alle geluiden worden opgenomen, dit vervuilt het spraakprofiel en dat is niet gewenst.

meer lezen