Audio nodig voor Dragon NaturallySpeaking: 16 bit geluidskaart

Dragon audio chip

Nuance vereist een 16-bit geluidskaart/geluidschip voor  Dragon Professional.

Maar wat is 16 bits audio dan precies?

 

Bij gewone geluidskaarten bij een laptop of computer, is audio vaak geen probleem maar bij servers of nieuwere lichte laptops kan het ontbreken van een 16 bits audio chip een probleem zijn.

 


16-bit geluidskaart/geluidschip

Chip op moederbord:

Op het moederbord zitten vaak ingebouwde geluidschips (zie bovenstaand). Zonder fungeert het geluid op de pc niet. Geluidskaarten worden meestal aangeschaft voor beter geluid of voor het gebruik van surround sound sets. Moderne pc’s kunnen met een ingebouwde chip geluidsdieptes van 24-bit aan. 

Geluid controle:

De geluidsdiepte kun je op je pc herkennen door in het configuratiescherm naar Geluid te gaan. Selecteer hier het apparaat waar je gebruik van wil maken en ga naar de Eigenschappen. Wanneer je in het volgende venster naar Geavanceerd gaat kun je zien hoeveel bit je geluidsapparaat ondersteunt. 

Huidige computers?

16-bit is al een tijdje de standaard en veel pc’s hebben al de mogelijkheid 24-bit audio te ondersteunen (De chip op bovenstaande laptop ondersteunt dit ook). 16-bit is ook de standaard voor muziek op cd’s.

Ik verwacht niet dat we nog een pc tegenkomen waarvan de eisen van de processor en het RAM wel voldoen, maar de geluidskaart niet. Maar het kan!


Hoe controleer je de geluidskaart bij een computer of laptop?

Deze methode werkt alleen wanneer Windows de geluidskaart in je computer in ieder geval goed herkend heeft en gaat als volgt:

  • Klik op de knop Start en kies uit menu Start de optie Configuratiescherm.
  • Kies in het Configuratiescherm de optie Geluid.
  • In de categorie Geluid vind je vervolgens de optie Afspelen.
  • Geluid laat je een lijst zien van alle hardware onderdelen die zich in je computer bevinden, onderverdeeld in verschillende categorieën.
  • Geluid zal nu weergeven welke geluidskaart je in je computer hebt.

Als een computer geen geluidskaart heeft?

Met een USB headset kun je de analoge signalen omzetten naar digitaal. Daarnaast is er wel een audio services nodig die de audio signalen oppakken en verzenden naar Dragon spraakherkenning.

 

Bij Servers, bijvoorbeeld Windows Terminal, VMWare of Citrix servers, kunnen we dit probleem tegenkomen. In een server zit niet standaard een geluidskaart, wel een virtuele geluidskaart die we kunnen gebruiken.

Er is een mogelijkheid, Nuance Virtual Audio Channel. Bij de installatiebestanden kun je deze terugvinden bij de Dragon Group versie of Dragon professional Anywhere.