Audio nodig voor Dragon NaturallySpeaking: 16 bit geluidskaart

Dragon audio chip

Tip van Jaïm:

Nuance vereist een 16-bit geluidskaart/geluidschip voor Dragon Professional of Premium.

 

Maar wat is 16 bits audio dan precies?

 

Bij gewone geluidskaarten bij een laptop of computer, is audio vaak geen probleem maar bij servers of nieuwere lichte laptops kan het ontbreken van een 16 bits audio chip een probleem zijn.

 


16-bit geluidskaart/geluidschip

Chip op moederbord:

Op het moederbord zitten vaak ingebouwde geluidschips (zie bovenstaand). Zonder fungeert het geluid op de pc niet. Geluidskaarten worden meestal aangeschaft voor beter geluid of voor het gebruik van surround sound sets. Moderne pc’s kunnen met een ingebouwde chip geluidsdieptes van 24-bit aan. 

Geluid controle:

De geluidsdiepte kun je op je pc herkennen door in het configuratiescherm naar Geluid te gaan. Selecteer hier het apparaat waar je gebruik van wil maken en ga naar de Eigenschappen. Wanneer je in het volgende venster naar Geavanceerd gaat kun je zien hoeveel bit je geluidsapparaat ondersteunt. 

Huidige computers?

16-bit is al een tijdje de standaard en veel pc’s hebben al de mogelijkheid 24-bit audio te ondersteunen (De chip op onderstaande laptop ondersteunt dit ook). 16-bit is ook de standaard voor muziek op cd’s.

Ik verwacht niet dat we nog een pc tegenkomen waarvan de eisen van de processor en het RAM wel voldoen, maar de geluidskaart niet. Maar het kan!


 

 

Bij Servers, bijvoorbeeld Terminal of Citrix servers, kunnen we dit probleem wel tegen komen.

 

Hoe te controleren? 

  • Open configuratiescherm
  • Ga naar Geluid
  • Selecteer geluidsbron
  • Klik op Eigenschappen