Systeemeisen van Dragon spraakherkenning:


Hardware en software systeemeisen

Systeemeisen voor Dragon Professional (DP16)

Nieuwe computer of laptop aanschaffen? Neem specificaties mee naar de winkel.*Minimaal

Minimale systeemeisen voor Dragon Professional DP16:

Wanneer de minimale specificaties niet voldoen, zal Dragon niet installeren

 

CPU: 2,2 GHz Intel® dual-core of gelijkwaardige AMD-processor

 

Geheugen (RAM): 4 Gb voor alle computersystemen

 • 64-bits: 4 GB voor Windows 10, Windows 11 , Windows Server 2008 R2 en Windows Server 2012 R2.

Vrije ruimte op de harde schijf: 8 GB

 

Ondersteunde besturingssystemen:

 • Windows 10 (32-bits en 64-bits)
 • Windows 11
 • Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 of hoger (alleen 64-bits)
 • Windows Server 2016, 2019 en 2022

 

Lees meer in de Dragon handleiding of werkboeken.

*Cedere adviseert

Cedere adviseert bij Dragon Professional DP16:

Cedere adviseert meer RAM geheugen en snellere harde schijf en processor. Zeker bij gebruik van meerdere programma’s.

RAM Geheugen (werkgeheugen)

 • Minimaal 6 GB voor 64-bit Windows 10, Windows 11,  Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012,  2016, 2019 en 2022
 • Gebruik je meerdere zware programma’s dan is het advies om het geheugen uit te breiden. Dit is alleen nuttig met 64-bit Windows.

 CPU Processor:

 • Minimale eis: 2.2 GHz Intel® dual core of vergelijkbaar AMD processor.
 • Intel Core i3, i5, of i7 processoren presteren over het algemeen beter. Snelle processoren werken prettiger.

Processor Cache:

 • Cedere adviseert 2 MB L2 cache. (Minimum: 512 KB)

Schijf en vrije Schijfruimte:

 • 12 GB vrije schijfruimte is nodig voor de installatie en de download van de software
 • Cedere adviseert een SSD schijf. SSD is een snel opslagapparaat voor in de computer. Het is een nieuwe vorm van dataopslag die stukken sneller is dan een harde schijf (HDD).
*Systeemeisen Dragon Professional Group

Dragon Professional DP16 op server

Dragon Professional DP16 wordt ook gebruikt bij installatie in computer netwerken. Ze kan zowel op een server als lokaal worden geïnstalleerd. Ondersteunde besturingssystemen:

 • 64-bits: Windows Server 2008 R2, 2012, 2016, 2019 Windows server 2022
 • Voor VMWare, Citrix en overige servers, neem contact op met Cedere
*Overige voorwaarden

Er is meer nodig voor goed gebruik van Dragon:

 • Dragon goedgekeurde microfoon of headset
 • Internet Explorer® 11 of hoger of de huidige versie van Chrome™ of Firefox® 
 • Internet connectie voor downloaden en activeren activatiecode

Noot:

*Informatie over ondersteunde applicaties


Meer over welke applicaties compatibel zijn met Dragon Professional DP16

Informatie over applicaties die compatibel zijn met Dragon Professional DP16

Een overzicht van alle ondersteunde software kun je downloaden hier (*pdf)

*systeemgegevens in Windows 10 en 11?"

Waar vind je de computergegevens van Windows 10 en 11?

 Weet je niet waar je de computer gegevens kan vinden? Op deze pagina wordt dat uitgelegd: gegevens in Windows 10  >>> ?


*gegevens in Apple iMac?"

Informatie over Dragon Spraakherkenning en dicteren met iMac

Apple iMac wordt niet ondersteund door Dragon voor spraakherkenning. Er zijn mogelijkheden, kijk hiervoor op de volgende pagina: Dragon gebruiken bij een Apple computer.

 

Olympus heeft een digitale dicteer oplossing voor iMac. Je kunt dan met een app van Olympus dicteren en versturen via de Olympus cloud.


Veel gestelde vragen..Traag systeem na installatie Dragon

Wanneer je over voldoende hardware beschikt en je systeem blijft traag, dan is het aan te bevelen de opties te doorlopen bij Dragon Professional. Sommige taken kosten veel processortijd maar zijn in jouw situatie niet noodzakelijk. Bijvoorbeeld het uitzetten van muisopdrachten of het bedienen van Internet met de stem.Dragon Professional Lexicon onderhoud

Voor een goede herkenbaarheid dien je regelmatig het lexicon op te schonen. Dit doe je met de Lexiconbewerker. Niet alleen de verkeerd gespelde woorden moeten worden verwijderd, ook de woorden die je niet meer gebruikt moet je verwijderen. Je kunt ook gerust woorden die je denkt nooit te gaan gebruiken verwijderen uit het lexicon. Hoe minder woorden in het lexicon, hoe beter de herkenbaarheid.


Slecht herkenbare woorden

Meestal worden woorden na het toevoegen direct herkend. Wanneer dat niet het geval is kun je deze woorden één of meerdere keren trainen (in de lexiconbewerker). Mocht de herkenbaarheid daarna nog niet zijn verbeterd, dan kan je de woorden fonetisch aanpassen. Dit doe je door in de Lexiconbewerker aan desbetreffende woord een gesproken vorm toe te voegen. Schrijf het woord fonetisch uit zoals je dat wil uitspreken. Train daarna het woord.


Engelse termen binnen Nederlandse Dragon

Gebruik je veel woorden uit een andere taal, bijvoorbeeld Engels, maar wel op het Nederlands gebaseerd, dan kun je deze woorden toevoegen en de gesproken vorm aanpassen. Dat wil zeggen dat je het woord met de Lexiconbewerker selecteert en in het vakje Gesproken Vorm het woord fonetisch uitschrijft. Dit geldt ook voor woorden uit andere talen. Voor een goede herkenbaarheid kun je deze woorden tevens trainen. Om meerdere woorden toe te voegen is het aan te bevelen om je documenten te laten analyseren op nieuwe woorden en deze op bovengenoemde methode herkenbaarder te maken.


Vaktaal, juridisch of medisch en meer..

Voor vaktaal( jargon) hebben wij diverse lexica ontwikkeld. Je kunt deze lexica speciaal voor Dragon Medical, Legal of Professional bestellen. Een goed woordenboek, zonder schrijffouten, geeft een grotere herkenbaarheid. Meer informatie vind je hier bij lexicon Dragon Legal.


Dyslexie

Spraakherkenning is uitermate geschikt voor Dyslexie. Omdat er diverse vormen van Dyslexie bestaan, is het belangrijk Dragon zo in te stellen dat het je goed ondersteunt. Voor vragen, ga naar contactformulier >>>


Voorkomen van stemproblemen

Om stemproblemen te vermijden bij het gebruik van spraakherkenning:

 • Drink voldoende tijdens het inspreken, koffie veroorzaakt een droge keel
 • Praat zo normaal mogelijk, niet fluisteren of schreeuwen
 • Gebruik regelmatig de audio wizard om de microfoon goed in te stellen
 • Articuleer goed en spreek alle lidwoorden uit
 • Let goed op de ademhaling, gebruik buikademhaling
 • Consulteer een ademtherapeut of logopedist bij problemen

Wegvallen van geluidsbestanden bij afspelen

Bij het uitlezen van geluidsopnames, bijvoorbeeld bij opname op smartphone of voice recorder, verdwijnt wel eens een stuk geluidsfragment. Dit gebeurt bij verkeerd corrigeren. Bij juist gebruik en juiste correctiemethode zal het geluid niet worden verwijderd. Zie correctiemethoden in het werkboek.

Blijft het een veel voorkomend probleem? Er zijn speciale programma's die het wegvallen van het geluid voorkomen. Neem contact op voor informatie over dit product: support@cedere.nl.


Aanmaken van sneldictaten of sjablonen

Het aanroepen van sneldictaten en sjablonen in Dragon Professional is eigenlijk het geven van een commando dat resulteert in een stuk tekst of een plaatje. Denk hierbij aan een aftiteling onder aan een brief of een standaard stuk tekst in een verslag. Een sneldictaat, Autotext of sjabloon kun je globaal maken, dan is deze overal te gebruiken,  binnen één applicatie of zelfs binnen één venster. Wanneer je veel gebruik maakt van standaard stukken tekst of zinnen of logo's en foto's werkt deze methode van spraakherkenning buitengewoon versnellend. Gebruik hiervoor Nieuwe opdracht onder Extra in de menubalk.


Aanmaken van commando's in Dragon

Wanneer je vaak dezelfde handelingen op een computer verricht, bijvoorbeeld printen van meerdere documenten, het opstarten van programma's of het verwerken van data, kun je daar een commando voor maken. Door deze handelingen na te spelen met toetsencombinaties en deze te verwerken in een Nieuwe Opdracht speel je die handelingen steeds opnieuw en versneld af met een stemcommando.


Eigenschappen van woorden

Aan de woorden in een Dragon Professional lexicon zijn eigenschappen mee te geven. Zoals je na een punt altijd wil starten met een hoofdletter, zo kunnen we ook andere eigenschappen meegeven. Een ander voorbeeld is dat je regelmatig een streep wilt plaatsen tussen meerdere woorden maar dan geen spatie ervoor en erna. Of dat je na het woord artikel alleen cijfers wil in plaats van geschreven tekst. Dit doe je bij Dragon Professional  in de Lexiconbewerker. Selecteer het woord en klik op Eigenschappen. Geef de alternatieve aan, er verschijnt een blauwe ster voor het woord in het lexicon.


Gebruik in professionele omgevingen

Naast Direct-Input is het ook mogelijk om de methode Backend-Recognition spraakherkenning te gebruiken. Je spreekt in op een voicerecorder of een digitale recorder en je laat op een later tijdstip spraakherkenning de gesproken tekst omzetten in geschreven tekst. Dit kan uiteraard ook door het secretariaat worden gedaan en worden gecorrigeerd zodat het systeem toch intelligenter wordt en de herkenbaarheid steeds hoger. Naast het grote voordeel dat je onderweg kunt dicteren en niet bij een computer hoeft te zijn is het ook prettig dat je je niet op dat moment met de layout van een document  bezig hoeft te houden maar dit later kan optimaliseren.


Spelfouten

De 250.000 woorden die standaard aanwezig zijn in het Dragon Professional lexicon zijn uit de Dikke van Dale en zijn correct gespeld. Tijdens het werken met spraakherkenning kunnen foutjes insluipen door bijvoorbeeld verkeerd gecorrigeerde woorden. Het is daarom van belang om regelmatig het lexicon door te lopen en de fouten eruit te halen. Het is handig om daar de spellingscontrole van WORD voor te gebruiken. Voor juridische of medische woorden zijn aparte woordenboeken beschikbaar.


Kwaliteit headset

Een goede herkenbaarheid met spraakherkenning begint bij een goede headset. Er zijn vele headsets met diverse kwaliteiten in omloop. Het is belangrijk om vanuit spraakherkenning te gaan zoeken naar de juiste kwaliteit. Dat wil zeggen dat sommige headset geschikt zijn voor audio, msn en/of skype en andere voor spraakherkenning. Probeer de geluidskaart te omzeilen door een USB headset te gebruiken. De kwaliteit van draadloze headsets is zeer divers. Wanneer je een draadloze headset wilt gebruiken kun je het beste een gebruiken die is gebaseerd op een Dect-protocol. Een goede kwaliteit voor een headset met draad is de mono usb headset. Een mono usb headset met de juiste frequentie, een volume en mute knop op het koord, en een lang snoer heeft de voorkeur. Zie headset Producten voor meer informatie.

Wordt je huidige headset ondersteund door Nuance Dragon Professional? Vraag het na..


Andere vragen?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.