Systeemeisen Dragon en FAQ


Hier vind je antwoorden op meest gestelde vragen (FAQ) over Dragon spraakherkenning.

Kijk voor optimaal gebruik ook bij (maatwerk) trainingen en helpdesk abonnementen.


Minimale hardware en software eisen voor Dragon Individual, Group, Legal en Medical

RAM Geheugen: Cedere adviseert minimaal

 • 4 GB voor 32-bit Windows 7, Windows 8, 8.1 en 10
 • 6 GB voor 64-bit Windows 7, 8, 8.1, 10 en Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows server 2016, en Windows Server 2019

 

CPU: Cedere adviseert 2.2 GHz Intel® dual core of vergelijkbaar AMD processor. Snellere processoren geven betere performance.

 

Processor Cache: Cedere adviseert 2 MB L2 cache. (Minimum: 512 KB)

 

Vrije Schijfruimte: 4GB. Tijdens het installeren van een download, is drie keer meer vrije ruimte nodig. De tijdelijke bestanden kunnen achteraf worden verwijderd.

 

Ondersteunde besturingssystemen:

 • Windows 7, 8.1, en 10, 32-bit en 64-bits

Voor de installatie van Dragon Professional Group op een server:

 • Windows Server 2008 R2, 64-bits
 • Windows Server 2012 64-bits
 • Windows server 2016. 64-bits
 • Windows server 2019 64-bits

Wanneer je een Apple iMac met IOS heeft, kijk dan op de Dragon op iMac>>>

 

Overige:

 • Internet Explorer® 11 of hoger of de huidige versie van Chrome™ of Firefox® 
 • Wanneer de specificaties niet voldoen, zal Dragon niet installeren
 • Microsoft .NET framework 4.5.2. (standaard aanwezig vanaf Windows 7).
 • Microsoft Visual C++ 2012 runtime. (voor de volledige build).
 • Een geluidskaart 16 bits audio
 • Een aanbevolen microfoon of headset.
 • Een DVD-ROM voor installatie of een download versie
 • Internet connectie voor activeren activatiecode, en voor het gebruik van het Nuance Management Center bij de Group versie van Dragon.

Waar vind ik deze gegevens in Windows 10  >>> ?

 

Noot: support voor Microsoft® Office 2013, 2016, 2019 en 365. Geen support voor EPD of EMD (Elektronische patiënten/medisch dossier). Indien gewenst, kijk naar Dragon Medical.

Noot 2: voor installatie op Citrix, Terminal, VMware en dergelijk, neemt dan contact op met Cedere. Meer informatie vindt je hier.

 


Veel gestelde vragen..


Traag systeem na installatie Dragon

Wanneer je over voldoende hardware beschikt en je systeem blijft traag, dan is het aan te bevelen de opties te doorlopen bij Dragon Professional. Sommige taken kosten veel processortijd maar zijn in je situatie niet noodzakelijk. Bijvoorbeeld het uitzetten van muisopdrachten of het bedienen van Internet met de stem.


Dragon Professional Lexicon onderhoud

Voor een goede herkenbaarheid dien je regelmatig het lexicon op te schonen. Dit doet je met Lexiconbewerker. Niet alleen de verkeerd gespelde woorden moeten worden verwijderd, ook de woorden die je niet meer gebruikt moet je verwijderen. Je kunt ook gerust woorden die je denkt nooit te gaan gebruiken verwijderen uit het lexicon. Hoe minder woorden in het lexicon, hoe beter de herkenbaarheid.


Slecht herkenbare woorden

Meestal worden woorden na het toevoegen direct herkent. Wanneer dat niet het geval is kunt je deze woorden één of meerdere keren trainen (in het lexiconbewerker). Mocht de herkenbaarheid daarna nog niet zijn verbeterd, kun je de woorden fonetisch aanpassen. Dit doe je door in de Lexiconbewerker aan desbetreffende woord een gesproken vorm toe te voegen. Schrijf het woord fonetisch uit zoals je dat wil uitspreken. Train daarna het woord.


Engelse termen binnen Nederlandse Dragon

Gebruik je veel woorden uit een andere taal, bijvoorbeeld Engels, maar wel op het Nederlands gebaseerd, dan kunt je deze woorden toevoegen en de gesproken vorm aanpassen. Dat wil zeggen dat je het woord met de Lexiconbewerker selecteert en in het vakje Gesproken Vorm het woord fonetisch uitschrijft. Dit geldt ook voor woorden uit andere talen. Voor een goede herkenbaarheid kun je deze woorden tevens trainen. Om meerdere woorden toe te voegen in het aan te bevelen om je documenten te laten analyseren op nieuwe woorden en deze op bovengenoemde methode herkenbaarder te maken.


Vaktaal, juridisch of medisch en meer..

Voor vaktaal, jargon, hebben wij diverse lexica ontwikkeld. Je kunt deze lexica speciaal voor Dragon Medical, Legal of Professional, bestellen. Een goed woordenboek, zonder schrijffouten, geeft een grotere herkenbaarheid. Meer informatie vind je hier.


Dyslexie

Spraakherkenning is uitermate geschikt voor Dyslexie. Omdat er diverse vormen van Dyslexie bestaan, is het belangrijk Dragon zo in te stellen dat het je goed ondersteunt. Voor vragen, ga naar contactformulier >>>


Voorkomen van stemproblemen

Om stemproblemen te vermijden bij het gebruik van spraakherkenning:

 • Drink voldoende tijdens het inspreken, koffie veroorzaakt een droge keel
 • Praat zo normaal mogelijk, niet fluisteren of schreeuwen
 • Gebruik regelmatig de audio wizard om de microfoon goed in te stellen
 • Articuleer goed en spreek alle lidwoorden uit
 • Let goed op de ademhaling, gebruik buikademhaling
 • Consulteer een ademtherapeut of logopedist bij problemen

Wegvallen van geluidsbestanden bij afspelen

Bij het uitlezen van geluidsopnames, bijvoorbeeld bij opname op smartphone of voice recorder, verdwijnt wel eens een stuk geluidsfragment. Dit gebeurt bij verkeerd corrigeren. Bij juist gebruik en juiste correctiemethode zal het geluid niet worden verwijderd. Zie correctiemethoden in het werkboek.

Blijft het een veel voorkomend probleem? Er zijn speciale programma's die het wegvallen van het geluid voorkomen. Neem contact op voor informatie over dit product: support@cedere.nl.


Aanmaken van sneldictaten of sjablonen

Het aanroepen van sneldictaten en sjablonen in Dragon Professional is eigenlijk het geven van een commando welke resulteert in een stuk tekst of een plaatje. Denk hierbij aan een aftiteling onder aan een brief of een standaard stuk tekst in een verslag. Een sneldictaat, Autotext of sjabloon kun je globaal maken, dan is deze overal te gebruiken, of binnen één applicatie of zelfs binnen één venster. Wanneer je veel gebruik maakt van standaard stukken tekst of zinnen of logo's en foto's werkt deze methode van spraakherkenning buitengewoon versnellend. Gebruik hiervoor Nieuwe opdracht onder Extra in de menubalk.


Aanmaken van commando's in Dragon

Wanneer je vaak dezelfde handelingen op een computer verricht, bijvoorbeeld printen van meerdere documenten, het opstarten van programma's of het verwerken van data, kun je daar een commando voor maken. Door deze handelingen na te spelen met toetsencombinaties en deze te verwerken in een Nieuwe Opdracht speel je die handelingen steeds opnieuw en versneld af met een stemcommando.


Eigenschappen van woorden

Aan de woorden in een Dragon Professional lexicon, zijn eigenschappen mee te geven. Zoals je na een punt altijd wil starten met een hoofdletter, zo kunnen we ook andere eigenschappen meegeven. Een ander voorbeeld is dat je regelmatig een streep wilt plaatsen tussen meerdere woorden maar dan geen spatie ervoor en erna. Of dat je na het woord artikel alleen cijfers wil in plaats van geschreven tekst. Dit doe je bij Dragon Professional en Premium in de Lexiconbewerker. Selecteer het woord en klik op Eigenschappen. Geef de alternatieve aan, er verschijnt een blauwe ster voor het woord in het lexicon.


Gebruik in professionele omgevingen

Naast Direct-Input is het ook mogelijk om de methode Backend-Recognition spraakherkenning te gebruiken. Je spreekt in op een voicerecorder of een digitale recorder en je laat op een later tijdstip spraakherkenning de gesproken tekst omzetten in geschreven tekst. Dit kan uiteraard ook door het secretariaat worden gedaan en worden gecorrigeerd zodat het systeem toch intelligenter wordt en de herkenbaarheid steeds hoger. Naast het grote voordeel dat je onderweg kunt dicteren en niet bij een computer hoeft te zijn is het ook prettig je niet op dat moment met de layout van een document te hoeven bezig houden maar dit later kan optimaliseren.


Spelfouten

De 250.000 woorden die standaard aanwezig zijn in het Dragon Professional lexicon zijn uit de Dikke van Dale en zijn correct gespeld. Tijdens het werken met spraakherkenning kunnen foutjes insluipen door bijvoorbeeld verkeerd gecorrigeerde woorden. Het is daarom van belang om regelmatig het lexicon door te lopen en de fouten eruit te halen. Het is handig om daar de spellingscontrole van WORD voor te gebruiken. Voor juridische of medische woorden zijn aparte woordenboeken beschikbaar.


Kwaliteit headset

Een goede herkenbaarheid met spraakherkenning begint bij een goede headset. Er zijn vele headsets met diverse kwaliteiten in omloop. Het is belangrijk om vanuit spraakherkenning te gaan zoeken naar de juiste kwaliteit. Dat wil zeggen dat sommige headset zijn geschikt voor audio, msn en/of skype en andere voor spraakherkenning. Probeer de geluidskaart te omzeilen door een USB headset te gebruiken. De kwaliteit van draadloze headsets zijn zeer divers. Wanneer je een draadloze headset wilt gebruiken kun je het beste er een gebruiken die is gebaseerd op een Dect-protocol. Een goede kwaliteit voor een headset met draad is de mono usb headset. Een mono usb headset met de juiste frequentie, een volume en mute knop op het koord, en een lang snoer heeft de voorkeur. Zie headset Producten voor meer informatie.

Wordt je huidige headset ondersteund door Nuance Dragon Professional? Vraag het na..


Andere vragen?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.