Hoofdtelefoons en headsets

Voor spraakherkenning, online vergaderen en verwerken dictaten


Het lijkt eenvoudig om een hoofdtelefoon of koptelefoon uit te zoeken. Meestal wordt in de 1e instantie gekeken naar draagcomfort en prijs. Het aanbod is groot en de technieken die gebruikt worden voor de verschillende doelen zijn compleet anders.  Weet voor welk doel je zoekt.

 

Het gebruik voor telefoneren of spraakherkenning is totaal anders dan voor het beluisteren van muziek. Bij spraakherkenning maken we gebruik van een mono opnamemicrofoon van  rond de 16 bits en 11.000 kHz.  Wanneer wij bij een headset mono of stereo vermelden, bedoelen we een versie met één of twee 'oren' ofwel oorkappen.


Beste headset voor spraakherkenning bedraadBeste koptelefoon draadloos voor spraakherkenning


De beste hoofdtelefoon getest voor Dragon spraakherkenningssoftware

Voor spraakherkenning kies je het beste een headset met een microfoon dicht bij de mond, ruisonderdrukking op de microfoon zodat er geen storende omgevingsgeluiden worden opgenomen, mono-opname, 16 bits en 11.000 kHz.

 

Er is maar een beperkt aanbod dat geschikt is voor spraakherkenning. Bij het dicteren in de professionele markt wordt vooral aandacht gegeven aan de kwaliteit van het dictaat. Het dictaat moet betrouwbaar zijn, denk aan het juridisch dicteren of medisch dicteren, daar mogen geen fouten in ontstaan.

 

Voor spraakherkenning op zich maakt het niet uit of de headset draadloos of bedraad is. Daar is het gebruiksgemak en draagcomfort belangrijk. Loop je graag rond tijdens het dicteren, dan kies je voor een headset draadloos.

Is prijs belangrijk dan kies je voor een bedraad exemplaar. Voordeel van een bedrade versie is verder een stabielere verbinding dan via DECT of Bluetooth.


Koptelefoon zonder microfoon (transcriberen van dictaten)


De beste hoofdtelefoon voor op kantoor

In de drukke kantoortuinen wil je je graag afsluiten voor de omgeving. Dan is een koptelefoon met 2 oren, het liefst met hoge noise cancelling (ruisonderdrukking), aan te bevelen. De noise cancelling kan zowel op de microfoon als op de luidspreker aanwezig zijn. Voor de microfoon is het handig dat de andere kant niet jouw omgeving hoort wanneer je aan het bellen bent. Dat leidt erg af van een gesprek.

 

De noise cancelling op de oortjes is vooral handig wanneer je zelf de omgeving niet wil horen. Er zijn een aantal ruisonderdrukkers waar je kan instellen of je niets van je omgeving, een beetje, of alles wil horen. Een 3-traps instelling.

 

 

De beste headset voor op kantoor:


Online vergaderen met een speakerphone

De tijd dat we nog met onze smartphone oortjes in vergaderden is wel voorbij. De kwaliteit is slecht en we horen de helft. Het online vergaderen,  de online meeting, is sinds de corona crisis sterk toegenomen. We denken dat dit ook niet snel gaat veranderen en dat het juist nu goed is om een product aan te schaffen dat geschikt is voor Teams of Zoom.

 

Naast een koptelefoon is het ook fijn om een speakerphone te gebruiken. Zeker wanneer je alleen zit maar ook in een vergaderruimte met meerdere mensen die meedoen met een vergadering. Zo kan iedereen elkaar goed verstaan. 


Welke koptelefoon is geschrikt voor Teams of Zoom?

Voor het vergaderen online gebruik je een artikel met een USB aansluiting. Een USB headset geschikt voor de pc. Het gaat hierbij vooral om het verstaan van de stem. Zoals hierboven aangegeven zit de spraak op 11.000 kHz. Een product dat je gebruikt voor spraakherkenning kun je dus goed gebruiken voor online meeting. Eentje met full duplex is misschien wat duurder maar vele malen beter. Je kunt met elkaar praten alsof je bij elkaar aan tafel zit.

 

 

De beste koptelefoon voor online vergaderen:Telefoneren online of via VOIP?

Merendeel van de medewerkers op kantoor maken gebruik van VOIP. Dat kan een desktop telefoon zijn of software op de computer. Het gebruik van een desktop telefoon en daarnaast het beluisteren van muziek op je computer en eventueel een koppeling met je smartphone is goed mogelijk.

 

Hierbij kun je kiezen voor Dect- of Bluetooth protocol. Dit is afhankelijk van de afstand tot de computer, connectie met de smartphone, eisen van het bedrijf. Een Dect connectie is veiliger en vaak stabieler dan een Bluetooth connectie. Overleg anders eerst met de ICT-afdeling van je bedrijf.

 

De beste wireless headset voor online telefoneren of VOIP (Voice Over IP):


Waarom zou je een koptelefoon gebruiken die goedgekeurd is voor Microsoft Teams?

Steeds meer speakerphones en microfoons krijgen het keurmerk Gecertificeerd Voor Microsoft Teams. we zien dan dat er op de speakerphone of microfoon een knopje zit, met een Teams logo, voor het starten van Teams.

 

De bekende merken zoals Yealink, Jabra, Poly Plantronics bezitten een dergelijke knopje. Door op het knopje te drukken start je Teams. Het is een stap minder, maar vaak heb je online software al open staan en is het niet nodig omdat via de hardware alsnog te starten.

 

Deze goedgekeurde zijn ook geschikt voor andere online vergadertools. Zoals TeamViewer, Zoom. GoToMeeting, Google Hangout, WebEx, BlueJeans  en andere veelgebruikte producten.

 

De andere producten hebben een UC logo. UC staat voor Unified Communications en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk producten met elkaar communiceren zonder dat er tussen-software nodig is. 


Wat is het verschil tussen een koptelefoon en een headset?

Een koptelefoon heeft geen microfoon. Dus deze is ideaal te combineren met het transcriberen van dictaten, of alleen voor het luisteren naar muziek. De meeste koptelefoons voor het verwerken van audio worden gebruikt door de backoffice. Hierbij is draagcomfort  belangrijk. Je draagt deze een groot deel van de dag.

 

Een koptelefoon voor transcriberen wordt geleverd in een versie onder de kin (stethoscoop model) of met hoofdbeugel.

 

Het is hygiënischer om voor iedere gebruiker een aparte koptelefoon aan te schaffen. Of zoals sommige bedrijven doen een extra bescherming of kapjes voor over de oortjes.

Maak regelmatig de oortjes schoon.

 

 

Koptelefoons geschikt voor het Transcriberen van dictaten:


Tafelmodel microfoon

Oplossingen zijn divers, natuurlijk kun je gebruik maken van een on ear koptelefoon maar heb je 2 gehoorapparaten dan zit dat niet lekker. Een ideale oplossing is een staande microfoon, bijvoorbeeld de TableMike. Of een handmicrofoon, bijvoorbeeld de Philips SpeechMike. Sommige gehoorapparaten hebben spraakherkenning op het gehoorapparaat, dit conflicteert met spraakherkenning op de computer.

 

Bij een staande microfoon zoals SpeechWare TableMike gebruik je de boxen van de computer/laptop om jezelf terug te kunnen luisteren of om de tekst te laten voorlezen. Voor meer informatie lees je deze blog: Geluid over de boxen in plaats van over de hoofdtelefoon.


Dé beste voor de smartphone of voicerecorder voor het dicteren of spraakherkenning

Bij de apps voor een online voicerecorder kun je spreken met de microfoon van de smartphone. De kwaliteit is echter niet altijd toereikend en dan gebruik je liever een losse microfoon. De meegeleverde oortjes van de smartphone zelf geven onvoldoende kwaliteit voor het dicteren.

 

Bij de nieuwe smartphones is het niet mogelijk om een jacket aan te sluiten. Daar wordt alleen gewerkt met Bluetooth oortjes. Hierbij is het heel erg belangrijk om de kwaliteit goed in de gaten te houden. Wil je graag muziek luisteren, dan is deze vaak niet geschikt voor het dicteren.

 

Bij bijvoorbeeld Philips, Olympus of Dragon Anywhere app geef je aan dat je gebruik wil maken van Bluetooth. De kwaliteit stel je in binnen de app.

 

Ook moet hij dadelijk reageren en niet eerst een connectie opbouwen met de smartphone. Hierdoor zou je de eerste woorden van een een dictaat kunnen missen.

Geschikte Bluetooth voor de smartphone om te dicteren of spraakherkenning te gebruiken:


Eerst de producten zelf uitproberen?

We hebben de mogelijkheid om de producten op proef te nemen. Het hangt af van welke, het doel en of we de hygiëne kunnen waarborgen. Neem hiervoor contact op met Cedere.