Hoofdtelefoons en headsets voor dicteren, transcribe en spraakherkenning

Voor spraakherkenning, online vergaderen en verwerken dictaten


Let op!! Door tekort aan productie-onderdelen en transportproblemen geldt dat voor sommige headsets en speakerphones de levertijd langer is dan normaal. Voor meer informatie neem je contact op via chat of +31854863748.

Het lijkt eenvoudig om een hoofdtelefoon of koptelefoon uit te zoeken. Meestal wordt in de 1e instantie gekeken naar draagcomfort en prijs. Helaas komt dat vaak duur te staan. Er zijn er zoveel en de verschillen zijn niet alleen merk, prijs en gebruiksgemak. De technieken die gebruikt worden voor de verschillende doelen zijn compleet anders.  Daar moet je goed rekening mee houden.

 

Het gebruik voor telefoneren of spraakherkenning is totaal anders dan voor het beluisteren van muziek. Niet alleen ligt een stem (spraak) qua gebruik rond de 16 bits en 11.000 kHz maar is ook mono. Een stem voor spraakherkenning wordt niet stereo opgenomen. Heb je een stereo microfoon dan is de kwaliteit van de herkenning een stuk slechter.

 

Beste draadloze koptelefoon voor spraakherkenning

De beste hoofdtelefoon getest voor Dragon spraakherkenningssoftware

Dus de beste voor spraakherkenning is er een met een microfoon dicht bij de mond, ruisonderdrukking op de microfoon zodat er geen storende omgevingsgeluiden worden opgenomen, mono-opname, 16 bits en 11.000 kHz.

 

Er is maar een beperkt aanbod dat geschikt is voor spraakherkenning. Bij het dicteren in de professionele markt is vooral aandacht gegeven aan de kwaliteit van het dictaat. Het dictaat moet betrouwbaar zijn, denk eens aan het juridisch dicteren of medisch dicteren, daar mogen geen fouten in ontstaan.

 

Voor spraakherkenning sec maakt het niet uit of het draadloze of bedrade is. Daar is het gebruiksgemak en draagcomfort belangrijk. Loop je graag rond, heb je juist last van lichamelijke beperkingen, wil je graag bewegen, dan kies je voor een draadloze.

Is prijs een issue dan kies je voor een versie bedraad.

Koptelefoon zonder microfoon (transcriptie, uitwerken dictaten)

De beste hoofdtelefoon voor op kantoor

In de drukke kantoortuinen wil je graag afgesloten zitten van de omgeving. Dan is een koptelefoon met 2 oren, het liefst met hoge noise cancelling (ruisonderdrukking), aan te bevelen. De noise cancelling kan zowel op de microfoon als op de luidspreker aanwezig zijn. Voor de microfoon is het handig dat wanneer je belt je andere kant niet de omgeving hoort. Dat leidt erg af van een gesprek.

 

De noise cancelling op de oortjes is vooral handig wanneer je zelf de omgeving niet wil horen. Er zijn een aantal ruisonderdrukkers waar je kan instellen of je niets van je omgeving, een beetje, of alles wil horen. Een 3-traps instelling.

 

De beste voor op kantoor:

Online vergaderen met een speakerphone

De tijd dat we nog met onze smartphone oortjes in vergaderden is wel voorbij. De kwaliteit is slecht en we horen de helft. Het online vergaderen,  de online meeting, is door de corona crisis sterk toegenomen. We denken dat het ook niet snel gaat veranderen en dat het juist nu goed is om een product aan te schaffen dat geschikt is voor Teams of Zoom.

 

Naast een koptelefoon is het ook fijn om een speakerphone te gebruiken. Zeker wanneer je alleen zit maar ook in een vergaderruimte met meerdere mensen die meedoen met een vergadering. Zo kan iedereen elkaar goed verstaan. 

Welke koptelefoon is geschrikt voor Teams of Zoom?

Voor het vergaderen online gebruik je een artikel met een USB aansluiting. Een USB headset geschikt voor de pc. Het gaat hierbij vooral om het verstaan van de stem. Zoals hierboven aangegeven zit de spraak op 11.000 kHz. Een product dat je gebruikt voor spraakherkenning kun je dus goed gebruiken voor online meeting. Eentje met full duplex is misschien wat duurder maar vele malen beter. Je kunt met elkaar praten alsof je bij elkaar aan tafel zit.

 

De beste koptelefoon voor online vergaderen:

Werk je op kantoor of in een drukke thuisomgeving?

Heb je graag muziek op tijdens je werk of luister je naar een YouTube kanaal, dan combineer je er één voor de spraak met één voor muziek. Het mooiste is om dan een DUO oortjes aan te schaffen met een breder ontvangst maar een microfoon die mono opneemt.

 

De beste bedrade voor online vergaderen en combineren met muziek:

Telefoneren online of via VOIP?

Merendeel van de medewerkers op kantoor maken gebruik van VOIP. Dat kan een desktop telefoon zijn of software op de computer. Het gebruik van een desktop telefoon en daarnaast het beluisteren van muziek op je computer en eventueel een koppeling met je smartphone is goed mogelijk.

 

Hierbij kun je kiezen voor Dect- of Bluetooth protocol. Dit is afhankelijk van de afstand tot de computer, connectie met de smartphone, eisen van het bedrijf. Een Dect connectie is veiliger dan een Bluetooth connectie. Overleg anders eerst met de ICT-afdeling van je bedrijf.

 

De beste wireless headset voor online telefoneren of VOIP (Voice Over IP):

Waarom zou je een koptelefoon gebruiken die goedgekeurd is voor Microsoft Teams?

Steeds meer speakerphones en microfoons krijgen het keurmerk Gecertificeerd Voor Microsoft Teams. Wat we dan zien is dat er op de speakerphone of microfoon een knopje zit, met een Teams logo, voor het starten van Teams.

 

De bekende merken zoals Yealink, Jabra, Poly Plantronics bezitten een dergelijke knopje. Door op het knopje te drukken start je Teams. Het is een stap minder, maar vaak heb je online software al open staan en is het niet nodig omdat via de hardware alsnog te starten.

 

Deze goedgekeurde zijn ook geschikt voor andere online vergadertools. Zoals TeamViewer, Zoom. GoToMeeting, Google Hangout, WebEx, BlueJeans  en andere veelgebruikte producten.

 

De andere producten hebben een UC logo. UC staat voor Unified Communications en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk producten met elkaar communiceren zonder dat er tussen-software nodig is. 

Wat is het verschil tussen een koptelefoon en een headset?

Een koptelefoon heeft geen microfoon. Dus deze is ideaal te combineren met het uitwerken van dictaten, transcriberen van dictaten, of alleen voor het luisteren naar muziek. De meeste koptelefoons voor het verwerken van audio worden gebruikt door de backoffice. Hierbij is draagcomfort bijzonder belangrijk. Je moet wel bijna de hele dag met een koptelefoon of hoofdtelefoon op zitten.

 

Wat koptelefoon betreft heb je een draagstijl onder de kin langs of een beugel over het hoofd. Hij moet vooral comfortabel zitten.

 

Het is hygiënischer om voor iedere gebruiker een aparte koptelefoon aan te schaffen. Of zoals sommige bedrijven doen een extra bescherming of kapjes voor over de oortjes.

Maak regelmatig de oortjes schoon.

 

Koptelefoons geschikt voor het Transcriberen van dictaten:

Gehoorapparaat bij het gebruik van spraakherkenning

Oplossingen zijn divers, natuurlijk kun je gebruik maken van een on ear koptelefoon maar heb je 2 gehoorapparaten dan zit dat niet lekker. Een ideale oplossing is een staande microfoon, bijvoorbeeld de TableMike. Of een handmicrofoon, bijvoorbeeld de Philips SpeechMike. Sommige gehoorapparaten hebben spraakherkenning op het gehoorapparaat, dit conflicteert met spraakherkenning op de computer.

 

Bij een staande microfoon zoals SpeechWare TableMike gebruik je de boxen van de computer/laptop om jezelf terug te kunnen luisteren of om de tekst te laten voorlezen. Voor meer informatie lees je deze blog: Geluid over de boxen in plaats van over de hoofdtelefoon.

Dé beste voor de smartphone of voicerecorder voor het dicteren of spraakherkenning

Bij de apps voor een online voicerecorder kun je spreken met de microfoon van de smartphone. De kwaliteit is echter niet altijd toereikend en dan gebruik je liever een losse microfoon. De meegeleverde oortjes van de smartphone zelf geven onvoldoende kwaliteit voor het dicteren.

 

Bij de nieuwe smartphones is het niet mogelijk om een jacket aan te sluiten. Daar wordt alleen gewerkt met Bluetooth oortjes. Hierbij is het heel erg belangrijk om de kwaliteit goed in de gaten te houden. Wil je graag muziek luisteren, dan is deze vaak niet geschikt voor het dicteren.

 

Bij bijvoorbeeld Philips, Olympus of Dictation Anywhere app geef je aan dat je gebruik wil maken van Bluetooth. De kwaliteit stel je in binnen de app.

 

Ook moet hij dadelijk reageren en niet eerst een connectie opbouwen met de smartphone. Hierdoor zou je de eerste woorden van een een dictaat kunnen missen.

 

Geschikte Bluetooth voor de smartphone om te dicteren of spraakherkenning te gebruiken:

VXi BlueParrott B350-XT
€ 156,09 vanaf € 139,15 2
VXi BlueParrott B450-XT
€ 181,00 vanaf € 142,78 2

Kijk bij de koopjeshoek aanbieding

Mocht het zijn dat de artikelen die je op het oog hebt te duur zijn dan hebben wij een koopjeshoek met aanbiedingen. Dit zijn uitstekende producten met grote kortingen. Denk aan overjarige modellen of magazijn voorraad. Soms loopt de waarde terug van een product en dan kunnen wij deze goedkoper aanbieden in onze koopjeshoek.

Eerst de producten zelf uitproberen?

We hebben de mogelijkheid om de producten op proef te nemen. Het hangt af van welke, het doel en of we de hygiëne kunnen waarborgen. Neem hiervoor contact op met Cedere.