Purekeys, Medische Toetsenborden tips en weetjes

Hoe hygiënisch werk jij?


Laatste nieuwsbrief Purekeys

Purkeys toetsenbord afnemen

 

Lukt het jou om hygiënisch te blijven werken? En hoe maak jij je toetsenbord schoon? 

 

Terwijl de meeste mensen bij “bacteriën” denken aan plaatsen als het toilet bevind jij je waarschijnlijk op dit moment op een plek waar misschien onverwacht veel bacteriën huizen.

 

Uit onderzoek is gebleken dat toetsenborden, muizen en de omgeving daarvan een bron van bacteriën, schimmels en virussen kunnen zijn.

Je bureau is niet alleen de plek waar je werkt, maar ook waar je drinkt en misschien eet. Is bij jou op kantoor een schoonmaakbedrijf actief dan wordt het bureaublad waarschijnlijk schoongemaakt maar hoe vaak gebeurt dat? Heb je een flexplek die dus ook door anderen gebruikt wordt? Of werk je thuis, maak je dan elke week je werkplek schoon? 


Gemiddeld aantal bacteriën op het werk
  1. Het hele bureau. Je bureau is  niet alleen de plek waar je werkt, maar ook waar je drinkt en misschien eet. Is bij jou op kantoor een schoonmaakbedrijf actief dan wordt het bureaublad waarschijnlijk schoongemaakt maar hoe vaak gebeurt dat? Heb je een flexplek die dus ook door anderen gebruikt wordt?
  2. Het toetsenbord en de muis. Standaardregel voor schoonmaakbedrijven is dat zij niet aan een toetsenbord of muis mogen komen. Dus dat moet je zelf doen. Hoe vaak maak jij je toetsenbord en muis schoon? Keer het toetsenbord maar eens om en kijk wat er uit valt. Ook hier geldt dat hygiëne bij flexplekken nog belangrijker is.
  3. Potloden en pennen waarop gekauwd is. Vooral wanneer je een werkplek deelt kan dit een bron van irritatie zijn.
  4. De telefoon. Ook hier geldt: hoe vaak wordt het handvat en of toetsenbordje schoongemaakt? En het is een voorwerp dat behoorlijk dicht in de buurt van je mond komt waardoor je daar ook sporen van speeksel kunt vinden.
  5. Mokken of glazen die je hergebruikt maar zelden of nooit afwast. Het waterflesje dat je bij de hand hebt, elke dag hervult maar nooit schoonmaakt valt in dezelfde categorie.

Hoe maak je de toetsenborden schoon?

Er zijn speciale reinigingsdoekjes (bijvoorbeeld microvezeldoekjes) te verkrijgen om het schoonmaken goed en verantwoord te doen. Koppel eerst je toetsenbord los van je computer of schakel je laptop uit. Keer het toetsenbord om en sla op de achterkant van het toetsenbord, nu zal het meeste vuil eruit vallen.

 

Daarna kun je met een reinigingsdoekje je toetsenbord schoonmaken. Ook kan je ervoor kiezen om een wattenstaafje met een klein beetje reinigingsvloeistof tussen je toetsen te halen. Als je klaar bent met het schoonmaken, laat dan de toetsenbord eerst nog even drogen. Let echter op wanneer je schoonmaakt:

  • Koppel de apparatuur los van de pc.
  • Zorg dat er niet teveel reinigingsvloeistof gebruikt wordt, anders functioneert je apparatuur niet meer.
  • Laat de apparatuur goed drogen voordat je ze weer aansluit aan de pc.

Medische toetsenborden van PureKeys voor medisch personeel

Purekeys toetsenbord en muis

Een medisch toetsenbord van PureKeys heeft een volledig vlakke oppervlakte van siliconen rubber waardoor deze snel, volledig en eenvoudig schoon te maken is. De hoge kwaliteit toetsenborden van Purekeys typen als een normaal toetsenbord. 

 

De toetsenborden en medische muizen hebben een antibacterieel gecoat oppervlakte. Kijk daarvoor in onze webshop onder de naam PureKeys. Door de antibacteriële laag is deze apparatuur minder besmettelijk.

 

Daarnaast zijn deze toetsenborden en muizen zeer snel en gemakkelijk te reinigen door de vormgeving. Deze toetsenborden en muizen zijn zeer geschikt voor de medische omgeving zoals ziekenhuizen en tandartsen.

 

Als je je zorgen maakt om de hygiëne van het apparatuur, kun je overwegen om dit aan te schaffen. Denk aan werkplekken die door meerdere personen gedeeld worden. Dezer ergonomische toetsenborden zijn snel te desinfecteren. Naast de toetsenborden en muizen van Purekeys kun je ook de siliconen muismat en hoes van Purekeys los bestellen.


Met welk schoonmaakmiddel kan ik de PureKeys toetsenborden reinigen?

Het toetsenbord van PureKeys is bedekt met een vlakke hoogwaardig siliconen laag. Deze kan tegen elk desinfectiemiddel van het ziekenhuis, zoals alcohol 80%, bleekoplossing en ammoniak. Het reinigingsmiddel kan worden gebruikt om het siliconenmateriaal van het toetsenbord te reinigen en te desinfecteren

 

De draadloze versie van de Purekeys geeft meer flexibiliteit en bewegingsruimte.  PureKeys heeft een draadloze muis en een draadloos toetsenbord. Zo kan een los toetsenbord ook handig zijn als je een werkplek deelt. 


Spraakherkenning en hygiëne, gaat dat samen?

Wanneer met spraakherkenning gewerkt wordt heb je te maken met microfoons en headsets, en zit je minder met de handen aan het toetsenbord en de muis. Je zou dus denken dat wanneer er met spraakherkenning gewerkt wordt,  je minder last hebt van besmetting als gevolg van het aanraken van toetsenbord en muis.

Echter, de vraag dient zich meteen op: hoe dat zit met de headset, of microfoon waar je in praat?

 

Besmetting met een virus treedt vaak op door middel van het inademen van besmette druppeltjes die anderen uitademen. En juist met spraakherkenning wordt er door de mond uitgeademd tijdens het praten. Zo wordt in elk geval de microfoon waarin gesproken wordt blootgesteld aan de eventueel besmette lucht die wordt uitgeademd.

Het is dus sowieso aan te bevelen om altijd je eigen headset of microfoon te gebruiken en deze niet uit te wisselen met collega’s of anderen.


Je microfoon schoonmaken, hoe doe je dat?

Cedere levert headsets en microfoons die getest zijn op goede kwaliteit en geschikt voor spraakherkenning. Maar hoe zit het met de hygiëne hiervan?

Philips handmicrofoon LFH 3500- 3700 serie

Headset schoonmaken

Headsets en microfoons van andere fabrikanten kun je uiteraard ook op dezelfde manier reinigen met reinigingsdoekjes. Beschadigde oorkussentjes en windkapjes vormen een extra bron van besmetting. Deze kunnen vaak vervangen worden. Informeer hiernaar bij Cedere indien nodig.

De fabrikanten Philips (SpeechMike) en Olympus (RecMic) leveren microfoons die veel in de medische sector gebruikt worden. Deze komen met een speciaal gecoat oppervlak dat minder snel besmet raakt. Het oppervlak van deze microfoons is daarnaast ook antistatisch, waardoor bacteriën en virussen hier minder snel aan hechten.

 

Ook zijn deze oppervlakken makkelijk schoon te maken. De coating voldoet aan de eisen die daaraan gesteld worden in de ISO-normeringen. (Zie bijvoorbeeld ISO 846:2019).

 

Deze fabrikanten raden aan om de microfoon regelmatig te reinigen met reinigingsdoekjes. Ook hier geldt dat de microfoon of headset losgekoppeld moet worden van de pc alvorens deze te reinigen.

 

Reinigen met vloeistof is niet aan te raden omdat dit de apparatuur kan beschadigen. Zorg er in elk geval voor dat er geen vloeistof aan de binnenkant van de microfoon terechtkomt. Laat de microfoon goed drogen voordat je deze weer aansluit aan de pc.