Spraak naar tekst - Speech to Text

Speech to text

Om spraak of stem naar tekst om te zetten wordt spraakherkenning gebruikt, specifieker spraakherkenningssoftware. Gebruikers van deze spraakbesturing denken dat elke oplossing op dezelfde spraakengine is gebouwd.

 

Niets in minder waar. Er zijn diverse spraakengines met verschillende werkmethode, de methode van spraak in tekst omzetten is in basis anders.

 • NEDERLANDS SPRAAK NAAR TEKST APP
 • HOE WERKT SPRAAK NAAR TEKST
 • AUDIO OMZETTEN IN TEKST
 • SPRAAKMEMO OMZETTEN NAAR TEKST
 • WAT IS TEKST NAAR SPRAAK ENGINE?
 • HOE DICTEREN IN WORD ONLINE?
 • WAT IS DE BESTE SPRAAK NAAR TEKST APP?
 • HOE WERKT WHATSAPP VAN SPRAAK NAAR TEKST, WHATSAPP OP PC?
 • WIL JE DEZE WHATSAPP BERICHTEN LATEN VOORLEZEN?
 • EEN INTERVIEW LATEN TRANSCRIBEREN MET SPRAAKHERKENNING
 • WAAROM TRANSCRIPTIE VOOR ADMINISTRATIE

Speech to Text- Gesproken tekst omzetten naar geschreven tekst

Cedere bestaat 23 jaar en 23 jaar geleden zijn we begonnen met het product Voice Express. Heel innovatief, geavanceerd en futuristisch. Alleen op science fiction films zag je spraakbesturing en spraakherkenning. Wellicht ken je de nieuwsberichten nog van fraude en gevangenisstraffen voor beide programmeurs.

 

De financiële markt, de investeerders hebben zich in die tijd danig vergist in deze vernieuwende spraaksoftware. Desalniettemin hebben ze een mooi product achtergelaten dat over de hele wereld wordt gebruikt, van iPhone tot het aansturen van de verwarming in huis.

Nederlands spraak naar tekst app

Vaak wordt Speech to Text gebruikt, of S2T of speech recognition. Toch is het product spraakherkenning van oudsher een Nederlands product, Lernout en Hauspie L&H waren de ontdekkers van Voice Express, de voorloper van Dragon Naturally Speaking.

 

Een ander product is Philips SpeechLive. Deze app werkte eerst met Dragon en nu met Google spraakherkenning. Kijk bij SpeechLive kosten voor de prijzen.

Hoe werkt spraak naar tekst

 

De oude methode was gebaseerd op statistieken en bestond uit verschillende processen die achter elkaar werden uitgevoerd. Analyse stem, fonetische analyse, meest gebruikte woorden per persoon en Nederlandse taal. De nieuwe methode van Dragon is gebaseerd op Artificial Intelligence AI. Deze methode is toegepast in Dragon Medical One voor medici en Dragon Professional Anywhere voor zakelijk.

Hoe werkt spraakherkenning

Audio omzetten in tekst

 

Audio omzetten naar tekst is anders dan spraak omzetten naar tekst. Audiogeluid of spraak geluid, werken op andere levels andere Herz. Een stem opnemen voor spraakherkenning doen we het liefst met 16 bits en 11.000 KHz. En dan ook nog in mono.

 

Ondanks dat vrouwenstemmen anders zijn dan mannenstemmen, hebben we het beste resultaat, een hoge spraak herkenbaarheidsgraad, bij deze waarden.

 

Audio naar tekst of geluid naar tekst, meestal stereo opgenomen, gebruikt een veel bredere geluidsfrequentie. Spraakherkenning zal maar een deel van het geluid omzetten naar tekst en een deel valt weg. Van spraak naar tekst opnames met audio zal het niet 99,5 % foutloos zijn, wat bij opnames van stem wel zo is.  Audiorecorders zijn dan ook minder geschikt.

Spraakmemo omzetten naar tekst

 

Een spraakmemo opgenomen met memorecorder of voice recorder, wordt beter herkent. Het apparaatje neemt op in WAV of MP3 en kent minder toeters en bellen. Het is eenvoudiger om te gebruiken. Voor MP3 naar tekst of WAV naar tekst, gebruiken wij Dragon Professional Is het opgenomen dictaat staatsgeheim of wordt de nieuwe bondscoach benoemd, dan is security een issue.

 

Voicerecorder met versleuteling zijn de professionele recorders. Ze zijn duurder omdat eventueel een pincode ingesteld kan worden. Ook worden de dictaten versleuteld bewaard en verstuurd.

 

Opname in DS2, veilig verzenden van dictaat voor transcriberen? Gebruik dan een Philips of Olympus voicerecorder. De dictaten laten omzetten naar tekst door een automatische transcriptie kan met SpeechLive of ODDS van Olympus.

 

Als je klaar bent met omzetten, ga je akkoord met de omzetting die de spraak engine heeft gemaakt. Hierdoor wordt het spraakprofiel geoptimaliseerd. 

Wat is tekst naar spraak engine?

 

Er is veel verwarring over tekst naar spraak en spraak naar tekst. Tekst naar Spraak (text to speech) software, is voorleessoftware zoals Kofax Omnipage. Het stuk tekst dat is geselecteerd of met de muis wordt aangewezen, wordt voorgelezen met spraak-output software.

 

Hoe dicteren in word Online?

 

Heel handig, spreken in de microfoon van de laptop en direct woorden in Microsoft Word. Voor enkele kleine eenvoudige zinnen is het een uitkomst. Het is niet de beste spraak naar tekst app. Woorden toevoegen is niet mogelijk, leestekens verstaat hij slecht, leert niet van je stem, kortom: leuk voor eenmalig.

 

Een bekende advocaat gebruikte tijdelijk Dicteren in Word als overbrugging van een polsfractuur. Uiteindelijk zijn ze gestopt en hebben een heleboel voorbeeldzinnen in een document getypt die de secretaresse steeds opnieuw kon gebruiken. Ook een mogelijke work-around wanneer geld een probleem is 😉.


Wat is de beste spraak naar tekst app?

 

Welke app voor welke smartphone? Legio verschillende apps voor dicteren en spraakherkenning zijn verkrijgbaar, betaald of gratis. De kwaliteit is vergelijkbaar met de kosten. Bij gratis ben jij het verdienmodel en worden jouw gegevens verkocht voor commerciële doeleinden.

 

In de volgende blog wordt beschreven waar je op moet letten wanneer je een app op je smartphone installeert en gebruikt.

Hoe werkt WhatsApp van spraak naar tekst, WhatsApp op PC?

 

 WhatsApp, de meest gebruikte spraak naar tekst app, is eenvoudig op de smartphone te bedienen. Lukt het je niet om wat voor reden dan ook, dan is WhatsApp lokaal installeren een uitstekende oplossing.

 

Download de software van de site van WhatsApp en installeer deze lokaal. Met lokale spraakherkenning kun je in de vensters dicteren. 

 

Zelf gebruik ik WhatsApp Web, vanuit de instellingen binnen de app maak je contact met de smartphone en in je browser wordt WhatsApp Web gestart. Plaats je muis in een venster en gebruik Dragon Professional. In plaats van app inspreken en uittypen gebruik je spraakherkenningssoftware.

Wil je deze WhatsApp berichten laten voorlezen?

 

WhatsApp berichten voorlezen doe je via dezelfde manier, op je computer of via d browser en kies Spika als voorleessoftware. Lui? Nee, makkelijk!

Een interview laten transcriberen met spraakherkenning

 

Interviewers, journalisten of voorzitters van een vergadering zijn uitermate veel tijd kwijt met het uitwerken van opgenomen meetings. Naast het gebruik van de juiste apparatuur, is het transcriberen van de verschillende stemmen, onafgemaakte zinnen en emotievolle uithalen bijna onmogelijk.

 

In deze blog wordt uitgebreid aangegeven hoe je een interview omzet naar tekst:

 

Transcriptie voor administratieve werkzaamheden

Verder lezen:

Spraakverwarring bij het gebruik van spraakherkenning

Spraakverwarring over het woordje spraakherkenning

Spraakmakende spraakherkenning komt ter sprake in dit onderstaande schrijven gemaakt met spraakinput. Om Spraakverwarring te voorkomen hebben we diverse woorden, beginnend met het woord “spraak” vergeleken en uitgelegd.