Welke app voor welke smartphone?

Terugkijkend op de blogs uit 2014, kwam ik een nog steeds actueel artikel tegen. Je zou denken dat men nu wel weet dat een app, of beter gratis app, niet altijd, of juist bijna nooit, veilig is.

 

De afgelopen weken werd ik gebeld door twee grote bedrijven die apps maken voor de Zorg, HealtCare en -Cure. Met de vraag waarom wij nog met spraakherkenning werken terwijl dit gratis is op de meeste smartphones. 

 

Zij zagen niet het nut van een beveiligde omgeving van onze spraakherkenningsproducten. Terwijl de kranten vol staan en bijna elke dag er wel een melding in het nieuws verschijnt over veiligheid van dicteren met gratis producten.

 

Zijn er apps die veilig zijn?

 

Zijn er apps die veilig zijn?

Wat is er prettiger dan met een smartphone te dicteren. De smartphone heb je altijd bij je en is gebruiksvriendelijk. Er zijn diverse apps van diverse leveranciers. Grundig heeft Dictation Blue, Olympus heeft Olympus Dictation app, Winscribe een Winscribe app. Ook zijn er opname apps gratis of tegen kleine bedragen, aan te schaffen.

 

De programmeurs van de apps, zoals apps in HeathCare, gebruiken de spraakherkenning van de iPhone en Androïd. Ze vertelden mij dat er geen gegevens van de client over de lijn gaan, alleen tekst en die is niet aan een client te koppelen, zeggen zei.

 

Daar komt al het eerste probleem, met google maptracking kan heel goed gevolgd worden waar de smartphone zich op dat moment bevindt. 

 

Ook zal de app moeten aangeven om welke patiënt het gaat. Door alleen al siri aan te zetten, geef je Apple toegang tot je hele telefoon inclusief contacten database, agenda en andere apps. 

 

De vertaling van de stem naar tekst, gebeurt bij zowel Google als Apple op servers buiten Nederland. Ook hier heb je al een probleem. Nederlandse autoriteit verbiedt dat data over landsgrenzen gaat.

 

Gelukkig zijn er wel wat oplossingen. Er zijn producten die wel veilig zijn. Al deze problemen zijn opgelost in Dictation Anywhere oplossing. Daarbuiten kan zelfs een extra lexicon per persoon worden toegevoegd om zo ook nog eens een hoge herkenbaarheid te krijgen. Veilig, accuraat en snel

Waar moet je op letten:

 

 

  • Sommige apps zijn alleen geschikt voor de software die je op je kantoor gebruikt. Denk hierbij aan Grundig: DigtaSoft of Olympus: ODMS. Ook Winscribe heeft een eigen App.
  • Hoe worden de dictaten verstuurd? Via de mail? Via het uploaden naar een server? Zijn ze dan encrypted?
  • In welk formaat wordt het dictaat opgenomen? Kan het secretariaat dit formaat afluisteren?
  • Kunt je secretaresse of ik zelf, deze dictaten eenvoudig importeren in het gebruikte workflow systeem?
  • Kun je foto’s toevoegen of gps locatie? Prioriteit aangeven? Naar een Pool sturen of naar een secretaresse?
  • Worden de dictaten tijdelijk bewaard in een niet beveiligde cloud oplossing? Bijvoorbeeld Dropbox of iCloud?
  • Gratis apps…. zijn nooit gratis. Op een of andere methode gebruiken ze je account om of een betaalde versie te verkopen of uw gegevens te gebruiken. Ook wordt bij sommige apps gebruik gemaakt van uw contacten.

 

Informatie over de volgende apps:

 

Olympus

Grundig

Winscribe

Dragon Dictation 

 

Ook interessant:

Trend-2018-aanvallen-op-spraakassistenten
Trend-2018-aanvallen-op-spraakassistenten
lexicon-spraakherkenning-rechtsgebieden-advocaten-juristen-en-mediators
lexicon-spraakherkenning-rechtsgebieden-advocaten-juristen-en-mediators