Witte muren zijn de beste vrienden van een creatieve geest

Tommy Wieringa schreef zijn nieuwste boek voor een witte muur

 

Tommy Wieringa heeft een nieuw boek geschreven: Nirvana. In een praatprogramma beschrijft hij  dat hij altijd naar een witte muur kijkt wanneer hij een boek aan het schrijven is. Voor hem was dit door toeval ontstaan. Voor mij ook omdat de kasten die hier ooit stonden zijn verplaatst, er is niets voor in de plaats gekomen.

 

Als ik dicteer, zoals ik nu doe, focus ik me op een witte muur. Dat raad ik ook aan in de cursus Leren Dicteren. Het is beter om niet te kijken naar wat de spraakherkenning opschrijft, maar om je gedachten te volgen en je blik op de witte muur of iets vergelijkbaars te houden.

meer lezen

Wat doet een vrederechter en wat is vredegerecht?

 

 

 

 

Bij de vraag aan Hanneke Tutupoly (onze specialist spraakherkenning advocatuur) wat een vrederechter doet schrijft ze dit:

 

“Vrederechter? naar mijn gevoel een begrip uit het jaar nul. Maar als ik snel zoek, een soort Rijdende Rechter maar dan zonder tv-programma?”

 

Dat maakt het nog interessanter om uit te zoeken wat een vrederechter nu precies doet en of deze nog wel in Nederland aanwezig is.


meer lezen

Bestuursvergaderingen opnames transcriberen

Bestuursvergaderingen opnames uitwerken/transcriberen

 

Vergaderprotocollen voor bestuursvergaderingen zijn vaak traditioneel en formeel van aard. Meer dan bij andere soorten vergaderingen.

 

Etiquettetips voor bestuursvergaderingen zijn zeer belangrijk. Iedere bestuurder dient deze protocollen te kennen, te respecteren en na te leven.

 

Vergadersoftware helpt om achteraf geen moeilijke onnodige discussies te krijgen of dat punten  opnieuw besproken moeten worden en het voorkomt dat de gesprekken uit de hand gaan lopen.

 

Zorg wel voor een goede opname-device, een voicerecorder met externe microfoon, of een microfoon verbonden aan een smartphone. Iedereen moet te verstaan zijn.

 

Is security belangrijk, dan ga je voor een beveiligde voicerecorder-app of een losse voice- of audiorecorder.

meer lezen

Dragon en webbrowsers

Extensies voor Edge en Chrome en Dragon

 

 

Belangrijk bericht over Dragon en webbrowsers:

 

Wil je dicteren met Dragon in bijvoorbeeld de browser Google Chrome of Microsoft Edge?  Dan moet de extensie worden geïnstalleerd.

 

Je kunt altijd met een dicteervenster spreken (zie onderaan dit schrijven), ook als de extensie niet is geladen, maar wil je rechtstreeks in een browser werken met Dragon dan ben je genoodzaakt de extensie te gebruiken.

 

Naast dat de extensie geïnstalleerd moet zijn, is het belangrijk om de laatste versie van Chrome en Edge te gebruiken. 

meer lezen

Spraakherkenning voor advocatenkantoren

Nu de druk op advocatenkantoren toeneemt om meer concurrerende, forfaitaire prijzen voor routinewerk aan te bieden, worden veel kantoren gedwongen te beslissen of ze deze inkomstenstroom opgeven of een lagere winst accepteren.

 

Maar sommige geavanceerde bedrijven gebruiken spraakherkenning om dit werk economisch haalbaarder te maken. Een recente enquête onder meer dan 100 Britse juristen onthulde een aantal waardevolle inzichten in deze uitdaging en tevens inzicht over hoe deze sector momenteel de documentatie aanpakt. 

meer lezen

Purpose Driven zakendoen

Zakendoen met betekenis

 

Ik denk dat iedereen betekenisvol wil zijn, ieder mens wordt gelukkiger met een zinvol leven en werk. Wat is er mooier dan betekenisvol werk: purpose driven business. Je kunt veel betekenen voor de maatschappij en andere hogere doelen zoals het klimaat.

meer lezen

Wie houdt zich nog aan kantoortijden?

Werken doe je thuis, onderweg of op kantoor

 

Nog maar 4 uur per week werken werd al een aantal jaren terug, 15 jaar om precies te zijn, geïntroduceerd. Op Google vind je meer over een korte werkweek en de zogenaamde DEAL-methode. De methode om minder te werken. Of slimmer werken in minder tijd. Dus maar 4 uur per week.

meer lezen

Schoonmaken met een papiertje met alcohol

Toetsenbord schoonmaken purekeys

Word een toetsenbord daarvan schoon? 

Nee, juist niet, je verspreidt de bacteriën!! 

➡️Een standaard toetsenbord en muis schoonmaken met een doekje alcohol of ander schoonmaakmiddel, vermeerdert juist het aantal bacteriën en virussen!

 

Nog niet zo heel lang geleden sprak ik een bedrijfshygiënist. Ze werkt bij een groot financieel kantoor en houdt zich, naast het veilig werken en duurzaam personeelsbeleid, ook bezig met de hygiëne op de werkvloer. 

Voor de corona hielden we ons een beetje bezig met hygiëne, de laatste jaren is het bewust schoonhouden flink toegenomen. 

 

meer lezen

Betrouwbaar handtekening plaatsen

Wanneer Digitale en wanneer Elektronische handtekening?

 

Wat zijn de voordelen van elektronische handtekeningen?

Elektronische handtekeningen zijn een ingrediënt voor vertrouwen in digitale transacties. 

 

Vertrouwen in digitale transacties is essentieel voor digitale transformatie. E-handtekeningen zijn ook cruciaal voor het realiseren van volledige end-to-end digitale processen.

 

Door het toenemen van digitale documenten en digitale transacties, is een gedegen handtekeningbeleid noodzakelijk.

meer lezen

Back to work - Do it the Dutch way

Hoe kijken buitenlanders naar werkende Nederlanders Back to work

Waar staan de werkende Nederlanders om bekend?

 

Terug van vakantie en je probeert je rust te bewaren.

Maar was het wel rustig in het vakantieland? Of maken we ons druk?

 

In deze blog lees je de manier waarop buitenlanders naar Nederlanders kijken.

meer lezen

De advocaat die “lekker binnenloopt”, klopt dat beeld wel?

Klopt het dat een advocaat veel verdient?

Advocaten behoren tot de beroepsgroep die in ogen van velen een behoorlijk hoog uurtarief berekent.

 

Uurtarieven van tussen de € 175 en ruim € 200 zijn niet ongebruikelijk, en dan heb ik het over de tarieven voor particulieren. Op de zakelijke markt kunnen de prijzen zeer snel oplopen waarbij gerenommeerde kantoren voor grote klanten wel eens het dubbele hiervan willen berekenen.

 

Voor de leek is het amper te begrijpen waarom de kosten zo hoog moeten zijn.

Dat een professional in het algemeen een vergoeding van ruim € 100 per uur vraagt vinden we vaak niet vreemd, maar zo gaan we in de buurt van de € 200 terechtkomen trekken we onze wenkbrauwen op.

 

Uiteraard zijn er diverse redenen opnoemen waarom het tarief zo hoog is. Het gaat namelijk niet alleen om het salaris van de advocaat; ook de overige kosten die het runnen van het bedrijf met zich meebrengen moeten meer uitbetaald worden.

meer lezen

Virtueel advocatenkantoor met virtuele grond en adres

Door de snelle ontwikkelingen waardoor we steeds meer online werken rijst de vraag of we nog een kantoor nodig hebben. Moderniseren we het stenen pand of bouwen we binnen enkele jaren ons eigen virtuele kantoor dat we naar eigen smaak kunnen ontwerpen en inrichten?

 

Stappen we nu al in met Metaverse, de driedimensionale virtuele wereld in combinatie met MS Teams, Microsoft Mesh? Of is Decentraland de toekomst? Waar je nu al virtuele grond kunt kopen en een (digitaal) kantooradres?

 

meer lezen

Efficiënt werken binnen de Rechtspraak met achterstanden

De rechtspraak kampt met achterstanden

Wanneer we naar de rechtbank gaan hopen we dat onze zaak zo snel mogelijk maar vooral ook eerlijk behandeld wordt. De rechtspraak heeft eigenlijk altijd al in meer of mindere mate met een achterstand te kampen gehad.

 

Maar in maart 2020 kwam de hele machinerie

met één klap tot stilstand: door de coronapandemie konden alleen de meest urgente zaken op de oude werkwijze doorgaan. Er brak een nieuwe tijd aan omdat Iedereen

zoveel mogelijk thuis moest werken.

meer lezen

Kluis of Cloud: wat is de oplossing voor het eeuwige leven van het notariaat?

In de juridische sector zijn de bewaartermijnen van diverse dossiers en documenten een bekend verschijnsel. Zo meldt de Nederlandse orde van advocaten dat de meeste dossiers vijf jaar bewaard moeten worden gerekend vanaf de datum dat men de zaak afsloot.


Maar omdat de bewaartermijn van onder andere administratieve gegevens en gegevensdragers zeven jaar is zullen veel archieven pas na zeven jaar vernietigd worden.

 

Door deze manier van werken kan je je voorstellen dat veel

                                                                advocatenkantoren over een behoorlijk archief beschikken; dit is echter

                                                                kinderspel vergeleken bij wat een notaris moet bewaren.

meer lezen

De Rechtspraak: stap voor stap digitaal

de rechtspraak gaat steeds meer via de digitale weg

Inmiddels is het een behoorlijk aantal jaren geleden dat ik zelf werkzaam was bij een advocatenkantoor. Dus ik ben op de hoogte van het verkeer van dossiers en documenten naar de rechtbank of het Hof, en naar diverse wederpartijen.

 

Omdat op dat kantoor meerdere advocaten werkten met verschillende rechtsgebieden had je als secretaresse een specialisatie op een of meerdere vakgebieden. Maar iedereen was op alle fronten inzetbaar wanneer de situatie daarom vroeg.

meer lezen