De professionele mediator kan niet zonder techniek

 

 

Mediation: steeds meer succesvol.

 

Er wordt inmiddels op een heleboel rechtsgebieden volop gebruik gemaakt van een bemiddelaar, die als onafhankelijk en ervaren expert moet proberen een geschil op te lossen op een manier die voor beide partijen acceptabel is.

 

Bij scheidingen wordt veel gebruik gemaakt van een mediator, maar er zijn veel meer geschillen die uitermate geschikt zijn voor een bemiddeling. Denk aan, burenruzies, problemen rondom een erfenis, arbeidsconflicten en letselschade.

Waarom heeft mediation de voorkeur?

Het is niet voor niets dat het juridisch loket in veel gevallen in eerste instantie verwijst naar de mogelijkheid om een geschil door middel van mediation op te lossen.

Behalve dat het voor partijen prettig kan zijn wanneer zij onderling uit de geschil weten te komen, het idee hebben dat ze hun eigen zegje hebben kunnen doen speelt natuurlijk ook een rol dat het omzeilen van de rechtbank financieel aantrekkelijker is en ook zeker tijdswinst met zich meebrengt.

Zeker bij familiekwesties zullen beide partijen vaak ook na het geschil met elkaar verder moeten en dan is het alleen maar gunstig wanneer partijen nog “On speaking terms” zijn.

Wat heb je nodig?

Voor een geslaagde mediation zijn een paar dingen noodzakelijk. De beide partijen moeten in principe bereid zijn om nog een gesprek met elkaar aan te gaan, en als uitgangspunt hebben dat er een oplossing moet komen waarmee beiden akkoord kunnen gaan.

 

Daarbij is de functie van de mediator cruciaal: deze moet onafhankelijk zijn, kennis van zaken hebben en in staat zijn de gesprekken waarbij de emoties soms hoog kunnen oplopen in goede banen te leiden.

 

Hiervoor is het van belang dat de bemiddelaar zich volledig moet kunnen concentreren op het gesprek. Voor een goed verslag en een geslaagd compromis is het belangrijk dat alles wat gezegd wordt goed is vastgelegd. Daarom is aantekeningen maken niet handig, omdat de mediator zich dan zowel op het gesprek als op het maken van deze aantekeningen moet concentreren. 

 

Let op en behoud de vergaderetiquette !!

Laat de techniek je helpen

Daarom kan het zo prettig zijn wanneer, uiteraard met toestemming van de partijen, van een mediation gesprek een geluidsopname wordt gemaakt. Geen “welles/nietes “discussies meer, plus de mogelijkheid om niet alleen de letterlijke tekst maar ook de toon waarop iets is gezegd terug te luisteren. Hoor het gesprek objectief terug. Naast een goede geluidskwaliteit is het verder is het van belang dat met het gebruik van professionele opnameapparatuur en opnamesoftware de geluidsbestanden beveiligd kunnen worden opgeslagen.

Het maken van een verslag zal sneller en beter gaan wanneer dit aan de hand van een opname wordt opgesteld.

 

Het is ook mogelijk om de gehele geluidsopname meteen in tekst te laten omzetten. Uiteraard zal deze transcriptie van het gesprek niet geschikt zijn om als verslag te dienen maar het geeft wel meteen weer wat er allemaal besproken is. En mocht een van de partijen willen terugkomen op wat er al dan niet gezegd is, dan heb je meteen een letterlijke weergave bij de hand en hoef je niet eerst het hele geluidsbestand weer af te spelen.

Conclusie

Al met al kan een professionele mediator eigenlijk niet zonder goede opname-en uitwerk apparatuur.

 

Wil je hierover weten of vrijblijvend een (online) demonstratie krijgen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Een goede mediator weet hoe belangrijk het is om de gesprekken tussen de partijen goed vast te leggen en te verwerken. Daarvoor heb je betrouwbare en gebruiksvriendelijke apparatuur nodig, die je niet in de weg zit of afleidt.

 

Gelukkig hebben wij de beste oplossingen voor je, die je online of in onze showroom kunt bekijken. Wij laten je graag zien hoe je met onze opname-en uitwerk apparatuur je mediation naar een hoger niveau kunt tillen.

 

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende  advies en demonstratie!

Lees verder...

Hoe werkt spraakherkenning?

welke microfoon heb je nodig?

Jabra speakerphone