Headset niet langer dan 1 uur per dag dragen!

Headset niet langer dan 1 uur per dag dragen

Het is heerlijk om jezelf af te sluiten van je omgeving door een goed sluitende headset te gebruiken. Het liefst met actieve en passieve ruisonderdrukking. Je hoort de omgeving niet meer en hoeft het geluid van de headset niet harder te zetten om alles goed te kunnen verstaan.

 Maar pas op, ook deze headsets geven kans op gehoorbeschadiging, tinnitus en ontstekingen.

Neem vaker (gehoor)pauze door je koptelefoon, headset of oortjes af te zetten

Het langdurig en op een hoog volume luisteren naar muziek via een koptelefoon kan inderdaad leiden tot permanente gehoorschade. Dit wordt ook wel lawaai-geïnduceerd gehoorverlies (Noise Induced Hearing Loss, NIHL) genoemd. * (bron Audika gehoorverlies door koptelefoon) 

Gehoorschade door teveel lawaai op de headset of koptelefoon of oortjes

Koptelefoons op muziekspelers kunnen geluidsniveaus van wel 120 decibel bereiken, wat extreem gevaarlijk kan zijn. Geluiden van meer dan 110 dB kunnen de myelineschede van de zenuwcellen afbreken, waardoor het versturen van elektrische signalen van de oren naar de hersenen wordt belemmerd. Als je je oor op deze manier beschadigt, is het permanent en kan het niet worden omgekeerd.

Het is dus belangrijk om het volume van je koptelefoon op een veilig niveau te houden en regelmatig pauzes te nemen om je oren rust te geven. 

Wat is ANC en PNC en wat is het verschil tussen passieve en actieve noise cancelling

Headset met ANC Active noise cancelling

Het verschil tussen actieve (Active Noise Cancelling, ANC) en passieve (Passive Noise Cancelling, PNC) geluidsonderdrukking zit in de techniek die wordt gebruikt om omgevingsgeluid te dempen.

Passieve geluidsonderdrukking (PNC) dempt omgevingsgeluid via het ontwerp van oordopjes of koptelefoons. Dit kan bijvoorbeeld door in-ear oordopjes die direct in je gehoorgang gaan, waardoor ze je meer afsluiten van je omgeving, of over-ear koptelefoons die over je oorschelp heen gaan. Dit ontwerp dempt omgevingsgeluid, waardoor je hier minder van hoort.

Actieve geluidsonderdrukking (ANC) daarentegen, dempt omgevingsgeluid sterker omdat het een antigeluid creëert tegen omgevingsgeluid. Bij deze techniek vangen microfoons omgevingsgeluid op en creëren ze een tegengeluid. Dit dempt omgevingsgeluid nauwkeurig, waardoor je weinig omgevingsgeluid hoort. ANC kan je bij de meeste producten aan en uit schakelen in een app.

Het is belangrijk om te weten dat zowel actieve als passieve geluidsonderdrukking hun eigen voordelen hebben, en de keuze tussen de twee hangt af van je specifieke behoeften en omstandigheden.

Afsluiting externe gehoorgang geeft gehoorproblemen

Het is bekend dat langdurige afsluiting van de gehoorgang, bijvoorbeeld door een headset, kan leiden tot een verminderde beluchting van de gehoorgang en daarmee tot een verhoogde kans op een gehoorgangontsteking. Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door een bacterie, maar een schimmelinfectie is ook mogelijk. Het is dus belangrijk om regelmatig de oren wat rust en lucht te geven als je een headset draagt.

Langdurige lage tonen (die niet boven de 80 decibel uitkomen) zijn ook gevaarlijk

Langdurige blootstelling aan lage tonen kan ook schadelijk zijn voor het gehoor12. Dit wordt laagfrequent gehoorverlies genoemd.

Bij laagfrequent gehoorverlies kunt u lage geluiden moeilijk waarnemen, zoals donder in de verte, sommige mannenstemmen of noten van een contrabas. Dit kan veroorzaakt worden door conductief of perceptief gehoorverlies.

Bij conductief gehoorverlies is er een beschadiging of misvorming van de oorschelp of gehoorgang, trommelvlies of gehoorbeentjes. Bij perceptief gehoorverlies is er schade aan de haarcellen in het slakkenhuis of gehoorzenuw.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s en waar mogelijk je blootstelling aan lage tonen te beperken. 

Is actieve noice cancelling niet juist schadelijker omdat je het niet hoort maar er wel is?

Het is een begrijpelijke vraag, maar actieve noise cancelling (ANC) is niet schadelijker voor je gehoor. ANC-technologie werkt door het creëren van een ‘antigeluid’ dat de omgevingsgeluiden neutraliseert. Dit betekent niet dat het geluid er nog steeds is maar je het gewoon niet hoort, maar dat het daadwerkelijk wordt verminderd voordat het je oren bereikt.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het volume van je muziek nog steeds een impact kan hebben op je gehoor. Het luisteren naar muziek op een hoog volume, ongeacht of je een koptelefoon met ANC gebruikt of niet, kan nog steeds leiden tot gehoorschade. Het wordt aanbevolen om het volume van je muziek onder de 80 decibel te houden om je gehoor te beschermen.

Samengevat, verantwoord gebruik van een  koptelefoon of headset

Een aantal tips om je gehoor te beschermen als je een koptelefoon gebruikt:

  • Zet het geluid niet harder dan 80 decibel, want dat kan je oren beschadigen
  • Kies voor een koptelefoon met actieve ruisonderdrukking, zodat je minder last hebt van omgevingsgeluiden en het volume lager kunt houden
  • Neem regelmatig een pauze en doe de koptelefoon af, zodat je oren kunnen herstellen en ontspannen

Als je je zorgen maakt over je gehoor of als je symptomen van gehoorverlies ervaart, is het altijd een goed idee om een arts te raadplegen.


Lees verder:

PHILIPS VOICE TECHNOLOGY IN DE CLOUD

SpeechLive

Werken via de Cloud met Philips Dictation 

Bij Philips kun je nu werken vanuit de Cloud. Nu deden ze dat al met SpeechLive, een dicteeroplossing welke alleen werkt via de cloud. Optimaal voor deze tijd. Waarin we meer flexibel werken met Saas oplossingen en licentie structuren.
Dit willen ze nu ook toepassen voor de standaard dicteeroplossing SpeechExec. 
Lees verder over Philips voice technology in de Cloud

Headset met active noise cancelling (ANC)

Headset met Active Noise Cancelling

Je hebt verschillende soorten headsets met ruisonderdrukking, namelijk passieve headset die de oren goed afsluiten met kunst lederen oorkussen en je hebt headsets met noise cancelling. Dit zit op de microfoon die filtert de achtergrondgeluiden er tussen uit. Als je dit samenvoegt heb je Active Noise Cancelling ook wel ANC genoemd.

Deze headsets zijn ontworpen om te werken in een omgeving met veel ruis. De headset blokkeert de achtergrondgeluiden waardoor jij je kunt concentreren op je telefoongesprek of muziek. Headset met active noise cancelling (ANC), wat is dat en hoe werkt het? Met een noise cancelling( ruis onderdrukkende) koptelefoon dempt de storende omgevingsgeluiden, waardoor je zelf

Lees verder over een headset met Active Noise Cancelling

Geluid over geluidsboxen in plaats van headset

Geluid over geluidsboxen in plaats van een headset

Regelmatig krijgen we de vraag waarom muziek niet meer over de boxen gaat nadat Dragon is geïnstalleerd.

 

Dit heeft niets met Dragon te maken maar met de headset of microfoon die is aangesloten aan de computer of laptop. De standaard instelling van Windows geluidsmixer.

 

Het is ook lekker om muziek of een filmpje op de achtergrond te draaien terwijl je aan het werk bent. Hoe lossen we dit op?

Lees verder over geluid over geluidsboxen in plaat van een headset