Headset met active noise cancelling (ANC), wat is dat en hoe werkt het?

 

Met een noise cancelling( ruis onderdrukkende) koptelefoon dempt de storende omgevingsgeluiden, waardoor je zelf beter te verstaan bent. Dit is handig voor als je op een druk kantoor aan het werk bent, onderweg bent of snel afgeleid bent.

 

Omgevingsgeluiden zorgen voor de nodige afleiding waar je niet op zit te wachten als je een belangrijk telefoongesprek voert. Met een headset met noise cancelling kun jij je focussen op waar je mee bezig bent. Als je koptelefoon noise cancelling heeft, wordt het omgevingsgeluid automatisch weg gefilterd. Noise cancelling headphones worden daarom ook wel geluiddempende koptelefoons of stilte koptelefoon genoemd.

Verschil actieve en passieve ruisonderdrukking?

In de headsets worden tegenwoordig verschillende soorten technologieën van noise cancelling toegepast. Wel zit hier verschil in. Je kunt onderscheid maken in twee soorten headsets: actieve en passieve ruisonderdrukking.

 

Een passieve headset onderdrukt omgevingsgeluiden doordat de koptelefoon goed geïsoleerd zijn en jouw oren afsluiten. Een koptelefoon met noise cancelling filtert achtergrondgeluid weg met een slimme techniek. Een ingebouwde microfoon meet het achtergrondgeluid en filtert deze weg. Als je deze twee de passieve en de noise cancelling samenvoegt krijg je de Active Noise Cancelling headset. 

Wat is een passieve koptelefoon?

Ruisonderdrukking komt doordat je headset niet altijd goed aansluit op je oren. Hierdoor kun je last hebben dat je nog veel omgevingsgeluiden hoort. Dit is op een eenvoudige manier op te lossen door een headset te kiezen met kunstlederen oorkussens.

 

Deze kunstlederen oorkussen zorgen voor een betere akoestische afdichting dan als je gebruikt maakt van een headset met oorkussens van schuim. Er zijn ook headsets met oordoppen die in het oor zitten, deze geeft een betere isolatie tegen geluiden van buitenaf.

 

  

Kijk het filmpje hieronder voor meer uitleg over passieve koptelefoon

Headset met ruisonderdrukking

Microfoon met Noise Cancelling

Actieve ruisonderdrukking zijn de achtergrond geluiden om je heen door de microfoon. Om ervoor te zorgen dat achtergrondgeluiden niet worden opgevangen door de microfoon van de headset, zijn er nu headsets die voorzien zijn van een ruis onderdrukkende microfoonarm.

 

Deze microfoonarm heeft meerder gaatjes waarmee die geluiden opvangt, hierdoor filtert die de achtergrondgeluiden er tussenuit. Deze geluiden bevatten minder amplitude dan de spreker, dit komt omdat de achtergrondgeluiden uit een andere hoek kunnen komen en minder hard zijn. Hierdoor kan de microfoonarm  onderscheid hierin maken. Hij filterend daardoor het ruis er makkelijker uit. 

Kijk het filmpje hieronder voor een demonstratie van een Noise Cancelling koptelefoons

Headset uit testen

Active Noise Cancelling (ANC) headset

Een passieve headset onderdrukt omgevingsgeluiden doordat de headset geïsoleerd zijn en jouw oren afsluiten. Een headset met noise cancelling filtert achtergrondgeluid weg met een slimme techniek. Een ingebouwde microfoon meet het achtergrondgeluid en filtert het weg.

 

Als je deze twee samenvoegt de passieve en de noise cancelling, krijg je de Active Noise Cancelling headset. Er zijn een aantal ruisonderdrukkers waar je kan instellen of je niets van je omgeving, een beetje, of alles wil horen. Een 3-traps instelling die op de headset zit.

 

Voorbeelden hiervan zijn:

  • De Poly Savi W8200-serie,  achtergrondgeluid worden geblokkeerd door actieve noise-canceling (ANC) zodat je je op de belangrijke zaken kunt richten met de volledig draadloze headset.

 

Geen gehoorschade

Waarschijnlijk ken je het wel: je zet het geluid steeds harder omdat je degene waarmee je bent slecht kunt verstaan door het geroezemoes om je heen. Dit is heel vervelend maar tegelijkertijd ook slecht voor je oren. Een voordeel van een koptelefoon met noise cancelling is dat je de volume laag kunt zetten en houden zonder ook maar geluid te missen. Hierdoor kun je langer doorwerken zonder dat dit schadelijk is voor je oren.

Spraakherkenning en achtergrond lawaai

Heb je last van veel achtergrond lawaai en werk je met spraakherkenning? Kijk dan of je microfoon goed ingesteld staat. Dragon werkt met een wizard

 

Met de audio-wizard van Dragon stel je de microfoonsterkte in. Tijdens het instellen spreek je een stukje tekst in. Gebruik dan wel je eigen stem zodat wanneer je Dragon spraakherkenning gebruikt hij je stem herkend. Dit geeft de beste herkenbaarheid.  

 

 

Wil je de producten eerst zelf uittesten?

We hebben de mogelijkheid om de producten op proef te nemen. Het hangt af van welke, het doel en of we de hygiëne kunnen waarborgen. Neem hiervoor contact op met Cedere.


Verder lezen:

Headset of geluidsboxen?