Cedere test Fries woordenboek met klant

spraakherkenning Fries woordenboek wordt uitgetest

 

Soms denk je zelf, dat bestaat niet. Cedere heeft een Fries woordenboek uitgetest bij een klant. De herkenbaarheid van het woordenboek was erg hoog.

 

Hoe kwamen we op dit idee? lees het hieronder

Het lexicon, voor Dragon gebruikers

Als je met Dragon spraakherkenningssoftware werkt en de woorden dicteert dan komen de gedicteerde woorden uit de woordenlijst van Dragon spraakherkenning. Dat wordt ook wel het lexicon genoemd. De spraakherkenningssoftware heeft een eigen ingebouwde woordenboek. Als je in de Dragon-balk kijkt zie je een menu met de naam Lexicon.

 

Zodra jij een woord dicteert, gaat het programma kijken of er een match is met één van de woorden uit het lexicon. Als er een match is, dan wordt het woord door Dragon spraakherkenningssoftware opgeschreven. Als de match er niet is, dan probeert Dragon spraakherkenningssoftware een woord op te schrijven dat zo dicht mogelijk in de buurt komt.

 

De spraakherkenningssoftware kan dus geen woorden opschrijven die niet in zijn lexicon staan. Zelfs niet als jij heel duidelijk articuleert. Je kunt wel nieuwe woorden en woord groepen toevoegen aan je eigen lexicon.

Het ontstaan van het Friese woordenboek

Dicteren met de Jabra Evolve 40

De commando’s of spraakopdrachten Ga Slapen en Word Wakker, zijn al jaren commando’s van Dragon spraakherkenning om de microfoon binnen Dragon Naturally Speaking aan of in slaapstand te zetten. Tot grote hilariteit van collega’s of huisgenoten. Vooral de eerste weken zie je regelmatig om het hoekje van de deur een big smile verschijnen met komisch gemeende opmerkingen zoals ‘Ik Ben Al Wakker’, of  ‘Je Lijkt Mijn Vrouw Wel’. Maar ook opmerkingen zoals: “ha, eindelijk iemand die naar mij luistert..”

 

Zo ook onlangs, ik kreeg opnieuw een telefoontje met de vraag of dit commando echt niet aangepast kan worden. Hans had zich opgesloten in een apart kantoortje met de deur potdicht. Goed bedoelde collega’s, die wel in zijn voor een geintje, plakten briefjes op de deur met ‘Stilte, hier slaapt iemand’. 

 

Deze spraakopdracht aanpassen is er wel mogelijk. In plaats van het commando Word Wakker, kun je ook Luister Naar Mij of Wakker Worden gebruiken. Eventueel gebruik je de toetsen op je toetsenbord. Standaard is dat de sneltoets plus (+) op je numerieke toetsenbord. Deze standaard is aan te passen. Helaas is geen andere optie mogelijk om Dragon spraakherkenning met de stem wakker te laten worden.

 

Voor Ga Slapen is er inderdaad een andere oplossing. Deze spraakopdracht kunnen we aanpassen. De vraag is wel, welke spraakopdracht wil je dan gaan gebruiken? Dat leverde 15 minuten brainstormen op. Het mocht niet een al gebruikt commando zijn of wat er op lijkt. Niet een wat voor méér hilariteit zou zorgen. Niet een die moeilijk te onthouden is. Niet te kort. Niet te lang. Niet moeilijk uit te spreken.. Maar wat dan wel?

 

Van alles kwam langs: doe de deur dicht, ga iets anders doen, stop met dicteren, dicteer niet, spreek niet, praat niet, aapje op een stokje, eventjes niet, momentje, cup of soup, stop met luisteren, halt, stop, niet meer luisteren,.. Doe dit met een groot gezelschap en een A4tje is zo vol. 

Spraakopdracht: ga slapen wordt Gean sliepe

Hans is Fries en uiteindelijk had hij een goed voorstel. Ga Slapen in het Fries is Sliepe. Sliepe as in roas. Ga Slapen is dus Gean Sliepe. Niet alleen de opdracht veranderde hij, ook werden Friese woorden toegevoegd aan het woordenboek.

 

Hans zijn collega’s spreken geen Fries en hij zal dan ook geen briefje op zijn deur vinden met: Stilte, hjir sliep immen. Ondertussen laat hij de deur weer open want de nieuwigheid was er snel af. 

Fries woordenboek toegevoegd aan Dragon

 

Deze tekst is met Dragon spraakherkenningssoftware gedicteerd. Gestart met een leeg lexicon van Dragon Professional Individual en er het Friese woordenboek aan toegevoegd.

Kijk in dit woordenboek voor meer Friese woorden.

Heb je een goed voorstel voor een nieuwe spraakopdrachten? Welke zou je willen gebruiken? Ik ben benieuwd. 


Verder lezen:

Lexicon Finance voor spraakherkenning