Je leven een beetje terug met spraakherkenning

Spraakherkenning van Cedere

Vroeger dacht ik: wanneer je niet met de computer kan werken, dan doe je dat toch niet…

 

Cedere werkt al 24 jaar met spraakherkenning, een echte early adopter. Een early adopter is iemand die een bepaald product of technologie begint te gebruiken voordat de grote massa dat doet.

Vroeger kregen we bij presentaties vaak te horen dat spraakherkenning inderdaad iets was voor de toekomst en vooral voor mensen met een beperking. Dat de grote massa spraakherkenning nu gebruikt om slimmer, sneller en gemakkelijk te werken, was toen nog onmogelijk te bedenken. We voelden ons mannetjes van de maan, aanwezig in science fiction films. Hierbij heb ik het wel over meer dan 15 jaar geleden.

Onze eerste klanten

De eerste klanten waren dan ook mensen met een beperking, we spraken nog over “gehandicapten”. Het waren dierbare uren die we doorbrachten naast klanten die volledig met de stem wilden werken omdat ze niet anders konden. We leerden ze met de stem de computer volledig te bedienen en tekst te dicteren, e-mails sturen, op het internet de krant te lezen, kleding bestellen. Werken met de computer zonder je handen te gebruiken.

Je kunt toch ook zonder computer?

In het begin dacht ik: “ wanneer je niet met de computer kan werken omdat je lichamelijk beperkt ben, dan doe je dat toch niet?”. Dat was helemaal fout! Tijdens de trainingen zag je de klanten helemaal veranderen, gelukkiger worden, zelfs tot tranen toe geroerd zijn. Het is belangrijk om je eigen tijd in te kunnen delen. Je kleding zelf te kopen, je toiletartikelen, abonnementen te beheren, het nieuws te volgen, een e-mail aan je kleinkinderen schrijven of je levensverhaal voor later. Kortom: je hebt je zelfstandigheid weer terug.

 

De klanten die we trainden, en nu nog trainen, hebben diverse beperkingen. Van dwarslaesie, dystrofie naar MS en ALS, amputaties en aangeboren afwijkingen. Vele beperkingen komen voorbij. 

Thuis en werksituaties

Arbeidsdeskundigen adviseren spraakherkenning

Bijna het hele leven draait om computers of smartphones, op het werk en thuis. Bel je een bedrijf of de Overheid, dan antwoordt een stem dat je beter via het internet een afspraak kunt inplannen of je klacht achterlaten. Want het aantal wachtenden is … 35.

Een crime voor mensen die niet kunnen werken met een computer.

Mensen met een beperking komen we niet alleen in thuissituaties tegen, ze werken ook. Werken met aanpassingen zoals spraakherkenning voor computerbediening. De Arbodienst en/of arbeidsdeskundigen adviseren spraakherkenning voor terugkeer op de arbeidsmarkt. 

Vergoedingen van spraakherkenningstrajecten

Spraakherkenning is soms gratis. Bijvoorbeeld via je smartphone, Google of Microsoft. Voor eenvoudige chat is het prima. Wil of moet je volledig met je stem werken dan zijn deze spraakherkenningstools niet toereikend.

Voor bedrijven zijn deze ‘gratis’ tools ook niet veilig. De leveranciers van de software luisteren mee en de spraakherkenningsservers staan vaak buiten Europa. Ben je afhankelijk van je stem, werk je met spraakherkenning, gebruik je woorden specifiek voor jou of je werk, dan kun je er niet omheen:  je hebt een betaalde spraakherkenningsoplossing nodig.

Duur?

Tja, dat zal voor sommige mensen wel zo zijn. Maar er zijn vergoedingen.

Voor thuisomgevingen vergoedt een zorgverzekeraar het hele traject van aanschaf tot en met de trainingen. Voor werkenden zijn er diverse mogelijkheden, afhankelijk van het ontstaan van de beperking.

Voor meer informatie:

 Vergoedingen Particulier

 Vergoeding Professionals


Wat kost een zieke werknemer?

WAT KOST EEN ZIEKE WERKNEMER?

 

Langdurige ziekte van een werknemer kost ruim anderhalf keer zoveel als werkgevers verwachten.

De werkgevers kijken dan vooral naar de directe kosten die gemaakt moeten worden terwijl er ook veel indirecte kosten worden gemaakt. Dit is deels op te lossen door de werknemer sneller te laten re-integreren.

 

Lees verder over wat kost een zieke werknemer

Gelijke behandelingen voor iedereen in Nederland

GELIJKE BEHANDELINGEN VOOR IEDEREEN IN NEDERLAND

Iedereen heeft recht mee te doen in de samenleving. Echter blijkt dat een grote groep mensen met een beperking dat lastig vindt. Sinds 2016 geldt het VN verdrag handicap in Nederland. Dit heeft als doel een toegankelijke wereld voor iedereen. Maar hoe is dat in jouw gemeente geregeld? Welke aanpassingen maken zij dat iedereen mee kan doen? Voor Cedere is iedereen gelijk. Met Dragon Professional Group kunnen mensen met een beperking toch werken met een computer of laptop. Met de spraakherkenningsoplossing kun je commando's geven of een applicatie openen. Gelijke behandelingen voor iedereen in Nederland Als we het hebben over de term “gelijkheid voor iedereen” denken veel mensen aan juristen of activisten. Dit beeld wat wij daarvan hebben

Lees verder Gelijke behandelingen voor iedereen in Nederland