Dragon bij dysorthografie?

Steeds vaker krijgen we de vraag of Dragon Individual geschikt is voor dysorthografie. Dysorthografie wordt in DSM IV omschreven als een stoornis in de uitdrukkingsvaardigheid.

 

Dysorthografie is een onderdeel van dyslexie, maar dan speciaal gericht op ernstige spellingproblemen. Een kind is bekwaam, heeft meestal voldoende kwaliteiten en het onderwijs is prima. Er is geen opvallende schoolverzuim. 

 

Gaan de spellingproblemen samen met ernstige leermoeilijkheden of leesproblemen, dan spreekt men van dyslexie.

Betreft het alleen het spellen, en niet het schrijven en lezen, dan noemen we dat dysorthografie.

 

Spelfouten zijn vaak: het weglaten van essentiële letters of juist extra letters toevoegen of de letters omwisselen of verminkingen van het woord. Bijvoorbeeld: Peos, Pus, poese, poez..

Er zijn 3 soorten dysorthografie

  • Dysfonetisch kind heeft moeite spraakklanken, zwakke fonologische vaardigheden, maakt meer gebruik van visueel beeld dan fonologische.
  • Dyseidetische kinderen hebben moeite met het visuele gebied. Hij schrijft fonetisch. Zit wel goede fonologische vaardigheden maar heeft moeite met hoe een woord eruit ziet.
  • Gemengd dysorthografie zijn kinderen zijn zowel zwak in het visuele als het fonologische.

Kan Dragon iets betekenen voor dysorthografie?

Als een kind goed kan spreken, enigszins bekend is met het werken met een computer, en zich voldoende kan concentreren dan is dragon zeer geschikt. De woorden worden goed geschreven wanneer ze in het woordenboek aanwezig zijn. Niet alleen de schrijfwijze gaat goed maar ook de vervoegingen. De d’s en t’s gaan goed.

 

Het toevoegen van woorden die nog niet in het woordenboek staan, kan beter door een begeleider worden gedaan, zodat de woorden niet fout in het woordenboek komen te staan. Wanneer woorden fout worden toegevoegd, dan komen ze ook fout in de tekst terecht. Een persoonlijke training is noodzakelijk voor zowel het kind als een begeleider.

 

 


Onze ervaring is dat een kind dat niet zelfstandig schrijft, dus wanneer ze met een spraakherkenningsprogramma werkt, wel een woordbeeld ontwikkeld. Door het uit te spreken en de goede schrijfwijze te zien op het beeldscherm, wordt het woordbeeld -beetje bij beetje- ontwikkeld.

 

Positief aan het gebruik van spraakherkenning is dat het kind wel zijn kennis en intelligentie kan tonen en niet belemmerd wordt door het niet kunnen schrijven. Hierdoor ook vaak als 'dom' wordt gezien.
De zelfstandigheid gaat omhoog en het vertrouwen. Ze krijgt zelfs weer zin om te leren.

 

 

Wanneer een kind ook leesproblemen heeft, dus eigenlijk dyslexie heeft, is een combinatie met een voorleesprogramma te adviseren. Bijvoorbeeld Spika. De voorleesfunctie binnen Dragon is ook te gebruiken maar dan kan alleen teksten worden voorgelezen en niet een menustructuur of websites.

Dragon is een spraakherkenningsproduct die geïnstalleerd wordt op een computer of laptop. Het bezit  een woordenboek -lexicon- met standaard 250.000 woorden. Aan het lexicon kunnen woorden worden toegevoegd. Standaard is zowel de Nederlandse als de Engelse taal aanwezig. Andere talen kunnen worden bijgekocht.

 

Dragon is spraakherkenning voor computergebruik. Het wordt geïnstalleerd op een Windows computer of laptop, daarbij is een headset noodzakelijk. Dragon kan worden gebruikt in thuissituaties of op school. De vergoeding voor aanschaf en een training, welke noodzakelijk is, wordt soms door de school betaald.

Je moet rekenen op een bedrag van € 660 incl. 21 % btw.

 

Interesse?

Aanbieding bundel dyslexie.

Voorbeeld video gebruik Dragon (Engelstalig)


ook interessant:

Spraakherkenning Algemeen Goed?
Spraakherkenning Algemeen Goed?
10 best gelezen blogs in 2018
10 best gelezen blogs in 2018