Spraakherkenning Algemeen Goed?

DuckDuckGo.com
DuckDuckGo.com

Om ons heen horen we steeds meer dat spraakherkenning gebruikt wordt voor het zoeken van informatie op het internet en het bestellen van artikelen.

 

Het is zelfs zo dat deze informatie als basis wordt gebruikt voor het bestellen van artikelen. Wanneer we gebruikmaken van Google, Siri of Amazon, moeten we ons afvragen in hoeverre we nog onafhankelijk kunnen zijn van de reclame die ervoor zorgt dat deze bedrijven kunnen bestaan.

Vraag je om de beste kwaliteit van bijvoorbeeld waspoeder aan Google, en ga je daarna het bestelproces in dan is de kans groot dat dit bedrijf met waspoeder ook al adverteert bij Google. 

We zijn dus meer gebaat bij onafhankelijke spraakherkenning die niet als inkomstenbron het generen van informatie over gebruikers heeft en advertenties van de bedrijven gebruikt.

Spraakherkenning is zo gebruiksvriendelijk en werkt zoveel sneller dan het zoeken op het internet met behulp van een smartphone of een toetsenbord dat steeds meer mensen gebruik gaan maken van deze tool. 67% van de jongeren gebruikt spraakherkenning op zijn smartphone. En vooral jongeren zijn snel te beïnvloeden.

 

We moeten goed in de gaten houden dat het gebruik van spraakherkenning niet afhankelijk is van de producten die worden aangeboden op het internet. Willen we ons laten leiden door bedrijven die willen weten: wie jij bent, waar je woont, wat je bezighoudt, waar je besteld?

 

Het is verleidelijk om vanuit een gratis tool gelijk het bestelproces in te gaan. 

Nuance levert Dragon

Dragon is een spraakherkenningsproduct die je gewoon moet aanschaffen en op je computer moet installeren. Daarmee is het ook gemakkelijk het internet te benaderen en ook zoekafdrachten te geven. Nuance leeft niet van de informatie die jij levert. Wat zij wel gebruikt is je woordenschat om het systeem intelligenter te maken. Miljoenen woorden worden geanalyseerd met daarbij de gesproken vorm zodat de spraakherkenning-engine steeds intelligenter wordt.

 

Bij Dragon kun je bijvoorbeeld de spraakopdracht: “zoek op het internet naar waspoeder” geven. Automatisch wordt de standaard browser geopend met de standaard zoekmachine. Is de standaard zoekmachine Google, dan zal in de zoekopdrachtbalk ‘waspoeder’ komen te staan. En daarbij de reclame van Google. De reclame komt dus rechtstreeks van Google en niet van Dragon.

Het gebruik van een incognitovenster

Het gebruik van een incognitovenster met Google Chrome zal dezelfde informatie weergeven. Met incognito wordt enkel geen cookies lokaal geplaatst op uw computeren geplaatst en/of gelezen. Dus ook wordt niet onthouden op welke sites je geweest bent. Geen advertentie tracking.

 

! Soms handig om te gebruiken wanneer een voordelige actie maar 15 minuten geldig was.. Met incognitiovenster ben je weer een nieuwe klant. 

Zoekmachine DuckDuckgo.com

Zoekmachine DuckDuckgo.com groeit gestaagd. De reden dat DuckDuckGo zo snel groeit, is dat er geen privacygevoelige informatie wordt opgeslagen over de gebruikers. DuckDuckGo houdt wel jouw zoekopdrachten bij: dit wordt alleen op een ‘privacyvriendelijke’ manier gedaan. Geen cookies geplaatst, geen advertentie trackings gevolgd.

Deze zoekmachine heeft ook een eigen browser die je lokaal kunt installeren. Volledige privacy. We zien steeds meer dat klanten via DuckDuckGo.com onze site bezoeken

Wil je afhankelijk zijn van bedrijven die als corebusiness het binnenhalen van je gegevens hebben?

Op de site van Google privacy verklaring staat dat de informatie te allen tijden in het bezit van Google blijft. Je kunt aangeven dat je niet wil loggen, maar voor een goede spraakherkenning zijn je woorden wel nodig, ook voor het optimaliseren van het product. En hoe verdient Google zijn geld?

Ik geef toe dat gratis spraakherkenning zeer geleidelijk is. Vooral voor de Nederlander die het liefst het geld in zijn portemonnee wil houden. Toch zou ik je willen vragen om goed na te denken welke spraakherkenningspakket je gaat gebruiken om zo gemakkelijke, snel, accuraat en veilig mogelijk te werken. 

 

Godie Vierbergen

Ook interessant:

10 best gelezen blogs van 2018

10 best gelezen blogs van 2018
10 best gelezen blogs van 2018

9 voordelen geautomatiseerde factuurverwerking

9 voordelen geautomatiseerde factuurverwerking
9 voordelen geautomatiseerde factuurverwerking