Lexicon spraakherkenning; rechtsgebieden advocaten, juristen en mediators

Spraakherkenning, Dragon Professional Legal, wordt steeds vaker gebruikt bij advocaten, juridische kantoren en overheden. Voor kostenbesparing en bij fysieke problemen.

 

Standaard heeft Dragon Professional 250.000 woorden in zijn woordenboek. Dragon Professional Legal heeft daar bovenop, 20.000 extra woorden of woorden met gesproken vorm. 

Wanneer ik een juridische klant vraag of ze nog specifieke woorden gebruiken die niet standaard in het woordenboek zouden kunnen voorkomen, wordt 9 van de 10 keer gezegd dat dat wel meevalt. Ze spreken mensentaal, Jip en Janneke taal, want de cliënten moeten het ook kunnen begrijpen.

 

In ziekenhuizen, waar Cedere ook levert, zijn diverse lexica aanwezig omdat een chirurg nu eenmaal andere woorden gebruikt in zijn verslag dan een internist. En een radioloog weer andere dan een patholoog. Wanneer een arts een specialisatie heeft die niet in de standaard lexicon valt, voegen we bijzondere woorden toe aan een startlexicon. Denk hierbij aan een sportarts die zowel orthopedie, neurologie, longarts en chirurgie zou kunnen gebruiken.

 

Bij juristen is dat niet veel anders. Er zijn vele. Rechtsgebieden lopen in elkaar over. Wettelijk zijn er geen rechtsgebieden of categorieën. Juristen maken deze rechtsgebieden zelf. Ook de namen van deze rechtsgebieden komen niet overeen.

Publiekrecht en privaatrecht.

 

We kunnen twee grote categorieën wel duidelijk scheiden: 

 

Publieke rechtsgebieden zijn bijvoorbeeld: Strafrecht, Bestuursrecht, Staatsrecht, Fiscaal recht.

 

Privaatrechtelijke rechtsgebieden zijn bijvoorbeeld Vermogensrecht of goederenrecht, verbintenissenrecht, Handelsrecht, Ondernemingsrecht , Personen- en familierecht, Arbeidsrecht, contractenrecht, letselschade... You name it..

Ervaring met categorieën?

Kijk ik in onze klantenkring, dan kom ik heel veel rechtsgebieden tegen, die ver en ook weer dichtbij deze categorieën liggen.

 

Paarden, maritiem, kerk, agrarisch, ICT, letsel, aanbesteding, huur, arbeid, merk.. ik zou een A4tje vol kunnen schrijven. 


Spraakherkenning, Dragon Professional Legal, heeft niet alle woorden standaard in het lexicon.  Specifieke woorden moeten worden toegevoegd, per categorie, per advocaat. Soms door een medisch lexicon toe te voegen, soms door dierengeneeskundige woorden toe te voegen en soms door het analyseren van al bestaande documenten.

 

Tijdens het dicteren en corrigeren worden de onbekende woorden automatisch toegevoegd. Wilt u dit niet, dan is deze instelling aan te passen. Bij merkrecht gebruikt u de naam van een product wellicht eenmalig en wilt u niet aan het lexicon toevoegen.

 

Teveel woorden vervuilen het lexicon en bij teveel woorden wordt de herkenbaarheid dan ook weer slechter. En dat willen we zeker niet.

Klik op foto voor speciale pagina Advocaten.
Klik op foto voor speciale pagina Advocaten.

En wanneer je alleen het standaard lexicon gebruikt?

Wanneer er geen extra lexicon wordt toegevoegd hebben we snel een gefrustreerde jurist aan de telefoon die aangeeft dat HIJ haast geen woorden kent en STEEDS de fouten moet wijzigen.

 

Gelukkig is dit probleem snel op te lossen door of een juridisch lexicon aan te schaffen. En een (online)training zodat ‘eigen’ woorden foutloos worden toegevoegd en op de juiste manier wordt gecorrigeerd. Een bundel van alle producten is de beste keuze.

 

We willen toch 99,5 % herkenbaarheid?

Ook interessant:

Gaan we de Hololens gebruiken?
Gaan we de Hololens gebruiken?
Dyslexie trainees
Dyslexie trainees
Dragon in netwerken
Dragon in netwerken