Wat is een speakerphone?

JABRA SPEAK 710

Een speakerphone of luidsprekertelefoon is een online telefoon met een microfoon en luidspreker die afzonderlijk wordt geleverd. Met dit apparaat kan één of meerdere personen deelnemen aan een gesprek. 

 

Een microfoon van een laptop is meestal onvoldoende om goed hoorbaar te zijn en om nu de hele dag met een headset op te zitten? Dat is ergonomisch niet verantwoord. De ingebouwde boxen resoneren geluid via de microfoon, kortom telefonisch vergaderen wordt vervelend bij slecht gereedschap.

Speakerphone voor kantoor en business

Een speakerphone wordt steeds meer gebruikt bij online vergaderen of bij een conferentie zoals Microsoft Teams of Zoom. Bij een online conferentie is een speakerphone uiterst handig, bijna noodzakelijk, zeker met een 360 graden microfoon en ondersteuning van full duplex.

 

Er zijn verschillende merken en kwaliteiten op de markt. Welke je moet hebben is afhankelijk van de grootte van de vergaderzaal of kantoor en het aantal deelnemers. Zitten de deelnemers 1,5 meter uit elkaar, corona-proof, of hebben we het over een groep van 20 mensen in een U-opstelling? Dat zijn belangrijke vragen die je vooraf zou moeten stellen.

Wat betekent speakerphone?

Een speakerphone betekent luidsprekertelefoon en herkennen we wanneer we zeggen: “zet hem even op de speaker”. Van oudsher werden de speakerphones gebruikt voor ‘normaal’ telefoneren. 

Veel telefoons hebben een ingebouwde speakerphone-functie die kan worden geactiveerd door op een enkele knop te drukken. Deze knop brengt de geluidsinvoer en -uitvoer van de handset naar de omgevingsmicrofoon en luidspreker. 

Speakerphone aansluiten aan een smartphone

De meeste speakerphones hebben een bluetooth aansluiting en werken eenvoudig met een smartphone. Koppel je speakerphone aan je smartphone met een bluetooth icoon, zoals bij de Jabra Speak, en je kunt de telefoon opnemen via de luidsprekertelefoon. De meeste speakerphones zijn vlakliggend.

Mijn advies is om een apparaat met 360 graden microfoon ook vlak neer te leggen zodat van alle kanten geluid kan worden opgevangen. 

JABRA SPEAK 810

Wat te doen bij hol geluid?

In een kantoor bij telefonisch vergaderen hoor je nogal eens klachten over het galmen van het geluid. Een geluidscherm zie je wel hangen bij Podcast opnames en radio uitzendingen. Op een kantoor is geluiddemping opgelost met tapijt of geluidswerende vlakken.

Een tip is om de 360-graden- of richtmicrofoon op een onderlegger of muismat te plaatsen, bijvoorbeeld op een meegeleverde etui, tegen reflectie van harde geluiden.

 

Bij Yealink is de noise cancelling (ruisonderdrukking) zo hoog dat je zelfs de toetsaanslagen op een toetsenbord niet hoort en je dus rustig aantekening kunt blijven maken tijdens een gesprek.

Zorg er bij een Yealink voor dat je een richtmicrofoon naar de deelnemers richt. Bij een kleinere groep kun je ervoor kiezen om niet alle microfoons aan te laten staan. 

Wat is half duplex en full duplex?

Een wat goedkopere versie gebruikt meestal geen of half duplex. Half-duplex apparaten laten het geluid slechts in één richting werken. Dat wil zeggen dat de spreker het woord krijgt en de luisteraars geblokt worden. 

Bij een full duplex speakerphone kunnen beide partijen een normaal gesprek voeren omdat beide kanalen open worden gehouden. Eigenlijk bootst full duplex een normaal gesprek na doordat we kunnen reageren op de ander zonder dat de microfoon direct dichtgaat. Korte bevestigingen zoals Ja en Zeker, sluit de microfoon van de ander niet direct af.

Werkt een speakerphone met Microsoft Teams?

Bijna alle merken werken met Microsoft Teams. Er zijn speciale MS versies, zoals bij Jabra en Poly Plantronics. Bij deze modellen is er op de dekschaal een knopje om Teams te starten. Ze zijn gecertificeerd door Microsoft voor Teams. 

Bij de bestelling kun je aangeven of je een UC of MS versie wenst. In principe werken zowel de UC als de MS versie met MS Teams.

Speakerphone test

Cedere heeft enkele modellen op voorraad die je kunt testen voor 2 weken. Ben je niet zeker van de grootte of de opstelling en de kwaliteit, dan is het een goed idee om een test-model te lenen. Laat maar weten welke je voorkeur heeft.

Wat is de beste Speakerphone?

De beste is niet altijd geschikt voor iedereen. Zit je thuis in een kamertje alleen (huddle room) dan kan een eenvoudige Jabra Speak 410 usb speakerphone al voldoende zijn met een  usb-a of usb-c aansluiting.

 

De draagbare Jabra Speak 510 is een eenvoudige en goede oplossing en werkt met bluetooth.

Neem je een draagbare mee naar kantoor (meeting room) en vergader je met 6 man, dan is de Jabra Speak 810 dé beste. Ook Poly heeft goede modellen.

 

Begin eerst met de vraag waar je hem voor nodig hebt en in welke prijsklasse. Online vergaderen of grotere conferenties. De komende tijd gaan we nog wel even door met online besprekingen en trouwens, online brengt ons toch meer voordeel dan verwacht.

Kun je geluid via de boxen laten lopen en microfoon via een speakerphone?

Ja, en dat is een groot voordeel voor het afspelen van muziek of YouTube films. Wil je geluid over een box bij een Teams meeting, dan moet je dit eerst uittesten. Het geluid vanuit de boxen mag niet worden opgepakt door de microfoon. 

Yealink CP960 met Teams

Is er een speciale conference speakerphone?

Jabra Panacast is een voorbeeld van een conferentie microfoon met camera. Op de camera is een microfoon aanwezig. Voor een optimale combinatie combineer je deze met Jabra Speak 750.

 

Yealink kent ook een opstelling van een speakerphone met een camera.

 

Voor grote conferenties, met meer dan 20 personen, kunnen AV bedrijven je beter ondersteunen. Laat je adviseren door bijvoorbeeld Sennheiser. 

Is er een speciale smartphone speakerphone?

Voor de smartphone geldt dat je een Phone moet kiezen met bluetooth. Bij de nieuwere modellen van iPhone en Android is een andere aansluiting dan bluetooth bijna niet mogelijk.

Voor een smartphone zijn bluetooth speakers leverbaar waarbij geen microfoonfunctie aanwezig is. Voor de microfoonfunctie moet je dan een losse microfoon gebruiken. 

Kun je een speakerphone harder zetten met een smartphone of laptop?

Meestal zijn op een luidspreker geluidsknoppen aanwezig om harder en zachter te zetten. Gebruik je een Android of iPhone smartphone dan kun je ook met de smartphone zelf het geluid regelen. Hetzelfde geldt voor een laptop of computer. Zelfs binnen Microsoft Teams of Zoom regel je het geluid.

 

Kortom: Speakerphone een goede investering voor de komende jaren.

Meer over vergadermicrofoons:

Klik op: Philips voicetracer met vlakmicrofoon
Klik op: Philips voicetracer met vlakmicrofoon

Videobellen, doodvermoeiend:

Klik op: Online vergaderen doodvermoeiend
Klik op: Online vergaderen doodvermoeiend