Meldingen vanuit het veld: meer RSI en CANS geregistreerd

Wat ons opvalt is dat we steeds meer aanmeldingen voor spraakherkenning ontvangen doordat de medewerkers klachten aan nek en schouders ervaren.

 

Op zich niet zo vreemd omdat de aangepaste stoelen en tafels op de werkplek, met name statafels, niet meer toegankelijk zijn door de corona maatregelen.

 

Naast de corona meer chronische zieken door RSI en CANS

Niet alleen het op de juiste manier zitten aan de keukentafel op een keukenstoel is het probleem, je ondervindt ook stress wanneer je achter je laptop de e-mails moet beantwoorden en daarnaast de kinderen moeten bezighouden. We horen verhalen van overdag de kinderen en dan ‘s avonds en ‘s nachts het werk. Dat kan natuurlijk niet heel lang goed gaan. Nekklachten liggen op de loer.

In onze klantenkring hebben we zowel fysiotherapeuten als patiënten

Een bevriende fysiotherapeut had een weekje vrij genomen om zijn overbelasting van het aantal patiënten te verlagen. De hele dag door, van ‘s ochtends tot ’s avonds, kwamen alleen nog patiënten met nek- en schouderklachten door computerwerkzaamheden in onmogelijke posities. Indirecte corona slachtoffers. 

 

Het hangen op de bank met laptop op schoot, met een laptop in een klerenkast om toch even te kunnen bellen. Maar een laptop is niet geschikt om de hele dag op te werken. Een laptop is voor

onderweg. 

 

Met een laptop kun je ook slecht rondlopen wat alle arbeidsdeskundigen en fysiotherapeuten adviseren, dat is beter voor je lichaam.  Activiteit, staan en zitten en rondlopen, dat is wat de deskundigen zeggen over computerwerkzaamheden.

 

Actief bezig zijn kan wel met spraakherkenning. Dat is een van de redenen waarom we steeds meer aanvragen voor spraakherkenning ontvangen bij CANS en RSI.

 

Gebruik je een draadloze headset, dan ben je nog vrijer om te gaan en staan waar je wilt.  Werk je mail weg of dicteer een document. Zoals ook deze blog met spraakherkenning is gemaakt.

Zoals Wikipedia ons leert is CANS niet eenduidig

CANS staat voor complaints of arm, neck and/or shoulder – klachten aan arm nek en/of schouder. CANS is een model dat sinds 2004 in Nederland gebruikt wordt en waarin 23 aandoeningen beschreven zijn. Behalve de wat 'duidelijker' te diagnosticeren aandoeningen is hierin een restgroep voorzien: a-specifieke CANS.

 

De term RSI wordt weinig gebruikt in de medische wereld, bij medewerkers is deze nog wel bekend en wordt gebruikt bij stijve nek, tintelingen in handen en vingers en uitstralende pijn. De symptomen van RSI zijn hetzelfde als voor CANS.

 

Het kan uit diverse ziektebeelden en klachten bestaan. De oorzaak van RSI, hoe de klachten ontstaan, hoeven we dan ook niet te onderzoeken, enkel tools te leveren voor achter de computer. Heb je last van stress, je kunt spraakherkenning ook inzetten om je te ontlasten naast andere remedies om stress te verminderen.

 

Wij zijn geen medici en geen fysiotherapeuten of arbeidsdeskundigen maar hebben veel ervaring met medewerkers die dergelijke klachten hebben. We komen ze namelijk overal tegen. Van grote industrieën tot advocatenkantoor op de hoek. In ziekenhuizen waar medewerkers met reuma werken en ook in thuissituaties.

 

Wat wel jammer is, is dat wij pas spraakherkenning kunnen gaan leveren nadat allerlei ander gereedschap is uitgetest. Zoals een aangepaste muis of toetsenbord. Soms helpt het, meestal niet.

Er zijn wel wat voorwaarden om spraakherkenning te gaan gebruiken

Je moet wel duidelijk en gestructureerd kunnen spreken, lukt dat niet dan volg je een training "leren dicteren."

De computers die je gebruikt moet wel geschikt zijn voor spraakherkenning.

 

De Dragon Professional Individual installeer je lokaal op een laptop of normale computer. De Dragon Professional Group is speciaal voor in netwerken. De Dragon Medical en Dragon Legal hebben weer meer mogelijkheden met juist jargon. Daarnaast zijn er nog edities voor Finance en GGZ.

Is spraakherkenning niet heel erg duur?

Wil je veilig spraakherkenning gebruiken voor je werk dan moet je wel een professionele versie aanschaffen. En niet eentje waar de security niet gegarandeerd is. De spraakherkenning die Cedere verkoopt is geschikt voor professionele omgevingen.

Er zijn toch ook gratis versies?

De gratis versies van bijvoorbeeld Apple en Google en nu ook van Microsoft, lopen via de cloud oplossing van de bedrijven zelf. Bij het gebruik, alleen al het aanzetten van de spraakherkenning, geef je toestemming je telefoon te laten scannen op accounts en mails. Ook al gebruik je Siri alleen voor het inspreken van een appje, de toestemming heb je al gegeven bij het aanzetten. Wat is gratis wanneer je je hele hebben en houden op het internet zet? Dat kan je duur komen te staan.

Kan ik ook een tijdelijke versie aanschaffen of huren?

Er is wel een cloud oplossing die je kan huren voor een jaar. Dat heet Dragon Professional Anywhere (DPA) en is vooral geschikt om teksten te genereren. Een kleine installatie maakt contact met de beveiligde cloud oplossing naar je eigen profiel staat met je eigen woordenschat. Na een jaar kun je het opzeggen, tenminste als je het dan nog kan missen!

 

Bij langdurige stress in combinatie met herhalend dezelfde bewegingen, is spraakherkenning ook een methode om RSI te voorkomen. 

Kan ik het ook uitproberen?

Ja er is een testversie die je 5 keer kan gebruiken. Je hebt dan wel een goede headset nodig die geschikt is voor spraakherkenning. Op de volgende link kun je de software downloaden en uitproberen. Heb je een computernetwerk dan is het beter om contact op te nemen met Cedere.

Wordt het door de werkgever vergoed?

Er zijn diverse mogelijkheden om het hele traject vergoed te krijgen. Je moet ongeveer rekenen op € 1000 voor zowel de software, headset, trainingen en helpdesk. Werkgevers willen dit meestal wel vergoeden. 

 

Val je onder het UWV dan vergoedt het UWV het hele traject. Voor overige vergoedingen kijkje op de volgende pagina’s.

Ik heb veel online vergaderingen daar heb ik toch een headset bij nodig, kan ik het combineren?

Jazeker, er zijn headsets die geschikt zijn voor zowel spraakherkenning als telefoneren als online vergaderen. Even goed uitkijken dat de specificaties in orde zijn. De microfoon van de headset moet namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen. 

 

Wil je voor alle 3 de beste kwaliteit, dus bellen en vergaderen en spraakherkenning, dan neem je contact op voor een advies. Dat kan ook via de chat. Of kijk bij headset voor computer en telefoon.

 

Laatst vertelde een contactpersoon dat hij met een draadloze headset, met hoge noise cancelling, had gewerkt en dus niet de kinderen op de achtergrond had horen spelen. De ruisonderdrukking is tevens op de microfoon aanwezig, ook spraakherkenning werd niet gestoord.

 

Dus pas op – let wel op je kinderen of hond die nog uitgelaten moet worden. 

Verder lezen...

Wat is een speakerphone?

Een speakerphone of luidsprekertelefoon is een online telefoon met een microfoon en luidspreker die afzonderlijk wordt geleverd. Met dit apparaat kan één of meerdere personen deelnemen aan een gesprek. 

 

Een microfoon van een laptop is meestal onvoldoende om goed hoorbaar te zijn en om nu de hele dag met een headset op te zitten? 

Smiley dicteren

Mensen gebruiken emoticons om een boodschap gemakkelijker te maken, zodat deze niet verkeerd opgevangen zou kunnen worden. Wanneer een bericht zelfs als beledigend kan worden ervaren dan helpt het om een emoji te gebruiken.

 

Een emoji verlicht de boodschap en is daarmee een zeer nuttige vorm van communicatie.