Opname van geluid - welk apparaat heb je nodig?

In Nederland worden verschillende termen gebruikt voor hetzelfde apparaat. De Engelse term voicerecorder, volgens de Engelse schrijfwijze ‘voice recorder’, is een steeds meer gebruikte benaming. Wanneer je zoekt naar een bepaald type recorder, is het belangrijk om eerst te beseffen wat je met die recorder wil doen.

 

Tegenwoordig worden nog maar weinig recorders met bandjes of microcassettes verkocht. Er zijn nog wel advocatenkantoren met analoge opname apparatuur en bandjes. Momenteel gebruiken de meeste bedrijven digitaal dicteersystemen. Workflow oplossing voor het versturen van spraakbestanden of dicteren met de smartphone. 

Het blijft lastig, wanneer heb je nu welke type recorder nodig? Bij welke functie is een bepaalde recorder het beste? Hoe zoek je op Google naar de juiste voicerecorder voor je doelstelling? Welke naam gebruik je?

De grote merken zoals Philips, Olympus, Sony en Grundig hanteren zelf ook verschillende namen voor hetzelfde type recorders.

De kwaliteit van de opname bepaalt welk type recorder je nodig hebt. En de functies bepalen welk apparaat je nodig hebt.

 

  • Voicerecorder. De naam 'voicerecorder' is een algemene naam die bedoeld is om spraak op te nemen. Dus eigenlijk een verzamelnaam voor alle andere (spraak)recorders. Professionele voicerecorders worden gebruikt voor spraakherkenning en digitaal dicteren (met secretaresse). Het opname formaat is belangrijk. DSS kan worden versleuteld voor security issues en WAV voor spraakherkenning en uitwerken door het secretariaat.
  • Memorecorder. De naam 'memorecorder' is een apparaat om (korte) boodschappen (memo's) in te spreken. Tegenwoordig wordt de naam 'memorecorder' meer algemeen gebruikt. Voor het inspreken van memo’s is de kwaliteit minder belangrijk. 
  • Dictafoon. De naam 'dictafoon' is een ouderwetse benaming voor een apparaat dat lange gesprekken zoals vergaderingen op kan nemen. Bij vergaderingen is het gebruik van een goede microfoon, het liefst 360 graden opnamehoek, belangrijk. Je kunt deze ook uitbreiden met een externe microfoon of richtmicrofoon. Sommige dictafoons zijn uitgerust met twee microfoons en nemen stereo op. Een andere naam voor dictafoon is dicteerapparaat. 
  • Audiorecorder. De naam voor een apparaat dat muziek opneemt. Het spreekt vanzelf dat je naast een uitstekende kristalheldere microfoon, eventueel een externe microfoon, een hoge opnamekwaliteit nodig hebt met veel opslag. En de microfoon moet geschikt zijn voor zowel zeer hoge als zeer lage tonen.
  • Spraakrecorder. Dit is vaak een app voor spraakopname. Een verbastering van spraakopname en recorder. Een online-recorder wel te verstaan.  

 

De fabrikant maakt naast de functie, een onderverdeling in professioneel en retail. Zoals het woord Professioneel al aangeeft, het is vooral bedoeld voor de professionele markt. De kwaliteit is hoger en beter dan bij de Retail.

 

De kwaliteit van de microfoon is bij Retail apparaten lager en daarom niet geschikt voor spraakherkenning.

 

Niet alleen de kwaliteit is belangrijk maar ook of de microfoon-unit los in een huls ligt zodat de lichaamsbewegingen van 

de spreker en schuiven met schuifknoppen niet hoorbaar is op de opname.

Retail producten, ook wel opnamerecorder genoemd, zijn meer bestemd voor thuisgebruik of kleine kantoren, zijn van mindere kwaliteit en eenvoudig formaat. En daar is de prijs dan ook naar.

 

Op elke smartphone zit tegenwoordig een standaard app, recorder of spraakrecorder, voor opname van boodschappen en korte interviews of memo. Ze kunnen niet langer dan 1 minuut geluid opnemen.

 

Wil je langer opnemen, dan is een betaalde app een optie. Moet het een app zijn die beveiligd dictaten verstuurt of opneemt in diverse formaten, dan ben je ook beter af met een betaalde app.

 

Zoals bekend, niets is gratis. Kijk goed naar de voorwaarden wanneer je de app installeert. Zorg dat niet al je gegevens, van de gehele smartphone en contacten, worden gedeeld met derden die zo toch aan een inkomstenbron komen.

 

Let op de voorwaarden !


Thomas Edison spreekt in zijn dicteermachine, 1914
Thomas Edison spreekt in zijn dicteermachine, 1914

Met een opmerking van dictafoon omzetten naar tekst, wordt bedoeld dat de dictaten van de dictafoon door spraakherkenning automatisch worden omgezet naar tekst. De dictaten moeten wel van een goed formaat WAV of MP3 zijn. Of zoals bij Winscribe, een VOX bestand. 

 

Het automatisch omzetten van de dictaten van een dictafoon gebeurt dan op een spraakherkenningsserver. Een dictafoon die uitschrijft is dus niet helemaal waar. Het uitschrijven van de geluidsbestanden gebeurt niet tijdens het opnemen. 

Dicteren met voice recorder met app
Dicteren met voice recorder met app

Een dictafoon met spraakherkenning is dan ook niet een apparaat die gelijk omzet in tekst. Er is een app die de spraakherkenning gebruikt op de server van Apple of Google. Of beveiligd op de server van Winscribe in Nederland.

 

Voicerecorders  professioneel van bekende en merken van hoge kwalaiteit:

Workflow oplossingen voor bekende merken: Winscribe, Olympus, Grundig, Philips

 

Welke dictafoon je moet kopen voor je doelstelling?  Bij twijfel, bel of mail voor informatie en advies. Cedere zoekt met je naar de beste oplossing.

Ook interessant:

Gratis Update Dragon Individual
Gratis Update Dragon Individual
Welke app voor welke smartphone?
Welke app voor welke smartphone?