Hygiënisch blijven werken in en na de coronatijd

Uiteraard is hygiënisch werken altijd al belangrijk, maar na de ontdekking van het COVID-19 virus is dit extra belangrijk geworden. Met name wanneer er veel achter de pc gewerkt wordt, is de hygiëne van deze werkplek een nog belangrijker issue geworden.

 

Uit onderzoek is gebleken dat toetsenborden, muizen en de omgeving daarvan bronnen van bacteriën, schimmels en virussen kunnen zijn.

 

 

*Blog door Richard Ouwejan

Aanbevelingen zoals goed je handen wassen, niet eten achter je bureau, dagelijks je toetsenbord en muis schoonmaken met een hygiënisch doekje, regelmatig afval opruimen, gelden nu meer dan ooit.

Hoe werk je hygiënisch?

Er zijn speciale reinigingsdoekjes te verkrijgen om het schoonmaken goed en verantwoord te doen. Let echter op wanneer je schoonmaakt:

  • Koppel de apparatuur los van de pc.
  • Zorg dat er niet teveel reinigingsvloeistof gebruikt wordt, anders functioneert je apparatuur niet meer.
  • Laat de apparatuur goed drogen voordat je ze weer aansluit aan de pc.

 

*Klik voor informatie
*Klik voor informatie

Ook zijn er toetsenborden en muizen te verkrijgen met antibacterieel gecoat oppervlak. Kijk daarvoor in onze webshop onder de naam PureKeys. Door de antibacteriële laag is deze apparatuur minder besmettelijk.

 

Daarnaast zijn deze toetsenborden en muizen makkelijk schoon te maken door de vormgeving. Deze toetsenborden en muizen werden altijd al veel gebruikt in bijvoorbeeld ziekenhuizen en tandartspraktijken.

 

Als je je zorgen maakt om de hygiëne van het apparatuur, kun je overwegen om dit aan te schaffen. Denk aan werkplekken die door meerdere personen gedeeld worden.


Spraakherkenning en hygiëne…

Wanneer met spraakherkenning gewerkt wordt heb je te maken met microfoons en headsets, en zit je minder met de handen aan het toetsenbord en de muis. Je zou dus denken dat wanneer er met spraakherkenning gewerkt wordt,  je minder last hebt van besmetting als gevolg van het aanraken van toetsenbord en muis.

Echter, de vraag dient zich meteen op: hoe dat zit met de headset, of microfoon waar je in praat?

 

Besmetting met een virus treedt vaak op door middel van het inademen van besmette druppeltjes die anderen uitademen. En juist met spraakherkenning wordt er door de mond uitgeademd tijdens het praten. Zo wordt in elk geval de microfoon waarin gesproken wordt blootgesteld aan de eventueel besmette lucht die wordt uitgeademd.

 

Het is dus sowieso aan te bevelen om altijd je eigen headset of microfoon te gebruiken en deze niet uit te wisselen met collega’s of anderen.

Reiniging van microfoons

Cedere levert headsets en microfoons die getest zijn op goede kwaliteit en geschikt voor spraakherkenning. Maar hoe zit het met de hygiëne hiervan?

*klik voor meer informatie
*klik voor meer informatie

Headsets en microfoons van andere fabrikanten kun je uiteraard ook op dezelfde manier reinigen met reinigingsdoekjes. Beschadigde oorkussentjes en windkapjes vormen een extra bron van besmetting. Deze kunnen vaak vervangen worden. Informeer hiernaar bij Cedere indien nodig.

De fabrikanten Philips (SpeechMike) en Olympus (RecMic) leveren microfoons die veel in de medische sector gebruikt worden. Deze komen met een speciaal gecoat oppervlak die minder snel besmet raken. Het oppervlak van deze microfoons is daarnaast ook antistatisch, waardoor bacteriën en virussen minder snel aan dit oppervlak hechten.

 

Ook zijn deze oppervlakken makkelijk schoon te maken. De coating voldoet aan en eisen die daaraan gesteld worden in de ISO-normeringen. (Zie bijvoorbeeld ISO 846:2019).

 

Deze fabrikanten raden aan om de microfoon regelmatig, en in deze corona tijd wat vaker, te reinigen met reinigingsdoekjes. Ook hier geldt dat de microfoon of headset losgekoppeld moet worden van de pc alvorens deze te reinigen.

 

Reinigen met vloeistof is niet aan te raden omdat dit de apparatuur kan beschadigen. Zorg er in elk geval voor dat er geen vloeistof aan de binnenkant van de microfoon terechtkomt. Laat de microfoon goed drogen voordat je deze weer aansluit aan de pc.


Hygiënisch blijven werken

We hopen dat je met bovenstaande tips op een veilige en verantwoorde manier door kunt blijven werken. Wanneer je vragen hebt kun je altijd contact opnemen met Cedere.

Interessant:

Blog: Licht aan het eind van de tunnel

Corona Covid-19 woordenboek, download voor Dragon