Hoe corona proof ben jij (nog)?

* door Hanneke Tutupoly
* door Hanneke Tutupoly

Covid 19 heeft nog steeds invloed op ons dagelijks leven. En met de feestdagen voor de boeg misschien meer dan ooit.

 

 

De 1.5 meternorm blijft gelden, en we moeten eraan wennen om altijd een mondkapje bij de hand te hebben.  Er wordt zelfs gewaarschuwd voor een derde golf.

 

Volg jij de regels nog?

Misschien tijd voor een klein zelfonderzoek? Ik zal dit doen aan de hand van de basisregels van de rijksoverheid.Dit zijn de regels

  1.  Was vaak uw handen. De kans is groot dat je dit nog altijd veel vaker doet dan een paar maanden geleden. Maar was je ze nog steeds even trouw na elke keer dat je buitenshuis bent geweest? 

  2.  Gebruik papieren zakdoekjes. De katoenen zakdoek is grotendeels vervangen door het papieren exemplaar.  Maar gooi je het zakdoekje na eenmaal gebruik weg, of verdwijnt hij in de broekzak waar deze voor een tweede gebruik snel gevonden is?

  3. Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog. Ik denk dat dit een van de regels is die inmiddels behoorlijk is ingesleten in ons gedrag. Is het voor jou ook normaal ?

  4. Schud geen handen. Weer een regel die inmiddels ingeburgerd is. wanneer heb jij voor het laatst iemand de hand geschud? En is het stiekem niet fijn dat we dit jaar verlost zijn van het verplichte zoenen rond de jaarwisseling?

  5. Werk zoveel mogelijk thuis. Dat gebeurt nu toch veel minder als tijdens de eerste golf.  We hebben het persoonlijke contact meer leren waarderen en gaan vaker naar de werkplek toe. En als je op kantoor werkt, ben je er dan van bewust hoeveel dingen jij aanraakt die ook door collega’s worden aangeraakt? Dat kan gaan om toetsenborden, muizen, microfoons maar ook om deurknoppen, de doorspoelknop van het toilet, de koffiekan of het knopje van de koffiemachine. Hoe goed en regelmatig worden die voorwerpen gereinigd? Kunnen ze überhaupt gedesinfecteerd worden? 

  6. Gebruik het openbaar vervoer alleen als het niet anders kan. Het aantal mensen dat met het OV reist is nog altijd laag. Fietsen? Dat deed je in het voorjaar eerder dan nu met mist, regen en soms gladheid.

  7. Houd 1,5 meter afstand van anderen. Daar is hij dan: waarschijnlijk de meest bekende maatregel, zeer efficiënt maar ook moeilijk vol te houden. Wij mensen zijn sociale wezens, niet gemaakt om afstand te houden.-Je komt een bekende tegen op straat, maakt een praatje, het wordt drukker om je heen en dan doe je een stap waardoor je dichter bij elkaar staat. Je bent op kantoor, je houdt afstand, een collega vraagt iets en voor je het weet sta je te dichtbij om even iets wil aan te wijzen op zijn of haar beeldscherm.

Het is niet altijd onwil. Maar voor veel mensen is het houden van afstand tegennatuurlijk. Constante alertheid is dus een vereiste. Je weet nooit zeker of er besmettelijke personen aanwezig zijn.

 

Wat is je score?

Ik stel jullie nu al deze vragen, en ik ben ook wel benieuwd wat de antwoorden zouden zijn.

 

Als ik zelf een antwoord moet geven:

 

Ik stel jullie nu al deze vragen, en ik ben benieuwd wat de antwoorden zijn. Als ik zelf een antwoord moet geven:

 

1. Handen wassen: ja, nog steeds vaak. Misschien toch niet vaak genoeg, en die 20 seconden schieten er ook wel eens bij in.

2 tm 4.: ik durf te zeggen dat ik op deze punten mijn gedrag behoorlijk heb aangepast.


5. Ik werk wel op kantoor, maar heb doorgaans een ruimte voor mezelf alleen en werk dus coronaproof. En daardoor deel ik weinig voorwerpen met anderen.


6. Ik gebruik het openbaar vervoer alleen wanneer het niet anders kan. Gelukkig kan ik op de fiets naar kantoor. En het mondkapje? Ik ben eraan gewend en heb nu standaard een reserve wegwerpmasker bij me,  voor de zekerheid.


7. Ik ben me erg bewust van de 1,5 meter afstand. Aan de andere kant vergeet ik het ook wel eens. 

 


En nu? Wanneer testen op corona?

We zijn de komende maanden niet van Covid-19 af, het aantal besmettingen neemt toe.

Het worden totale andere weken, dit einde van 2020. Geen kerst- of eindejaarsborrels, Geen wintersport of winterzon. Feestdagen in een klein gezelschap of in je eigen kringetje thuis. Sluit je aan bij de hype van veel kerstversiering: home sweet home.

 

Hopelijk houdt een ieder zich aan de regels, zodat we toch binnen een paar weken kunnen versoepelen. 

Kijk af en toe eens kritisch naar je eigen gedrag. Doe mee met het bron en contactonderzoek. En vooral: blijf gezond en op tijd laten testen!

Gerelateerd:

12 kantoortrends verdwijnen, schreven we 4 jaar geleden

Persbericht: verminderde blootstelling microben met Olympus