Dragon spraakherkenning werkt niet goed met Windows 11

Nieuwste versie van Windows, Windows 11

Microsoft is vanaf 5 oktober begonnen met het verspreiden van Windows 11. Windows 11 is een gratis upgrade van Windows 10. Wat moet je doen en wat is het gevolg voor Dragon spraakherkenning en dicteren? 

Let op: Windows 11 wordt niet ondersteund door Nuance

Op voorhand ondersteunt Nuance Windows 11 (nog) niet voor alle Dragon producten. Bij problemen word je niet geholpen. Kijk dus uit wanneer je Windows 11 aanschaft of upgradet naar Windows 11.

Op onze eigen laptops met Windows 11 en Dragon Professional Group 15 detecteren we nog geen problemen. Van Dragon Professional Individual is bekend dat er crashes kunnen voorkomen. Deze onbekende crashes worden niet verholpen in de huidige versie, het is wachten op een upgrade voor DPI 15.6

Advies: wacht met Windows 11 totdat de problemen getackeld zijn.

Let op: Problemen met Nuance PowerMIC

Hetzelfde geldt voor de Nuance handmicrofoon PowerMic. Bij de security in Windows 11 moet je toestemming geven dat de PowerMic gebruikt mag worden door Dragon. Eigenlijk moet dat voor elke microfoon.

 

Helaas werken de knoppen van de PowerMic niet. Je kunt de PowerMic wel instellen als microfoon, maar de knoppen werken niet vanuit Dragon. Door met de muis de microfoon aan te zetten, kun je wel spreken. Er is nog geen firmware update beschikbaar.

Wat is er nieuw in Windows 11?

  • Zorg voor evenwicht op je bureaublad
  • Microsoft beschrijft Windows 11 als frisser, moderner, efficiënter en overzichtelijker.
  • De gebruikersinterface is aangepast. Het startmenu opent vanaf het midden van het beeld en de Aan/uit knop staat rechts onderaan.
  • De Windows-verkenner heeft een nieuwe opzet qua uiterlijk en indeling: er zijn andere iconen, en er is meer witruimte voor een moderner uiterlijk.
  • Verder verdwijnen er een aantal functies: de zoekassistent Cortana, de tijdlijn en Internet Explorer komen in Windows 11 niet meer terug, en Skype wordt vervangen door Microsoft Teams. De webbrowser in Windows 11 is Microsoft Edge.
  • De wijzigingen zijn niet heel ingrijpend, voor de meeste Windows 10-gebruikers zal Windows 11 dus vertrouwd aanvoelen.
Windows 11, nieuwste versie

Vanaf 5 oktober is Microsoft - in fases - over een periode van 6 maanden Windows 11 gaan aanbieden aan Windows 10 gebruikers.

Tevens wordt op dit moment gestart met de gefaseerde uitrol naar Windows 10 computers,  dit zal ongeveer een half jaar in beslag gaan nemen. Deze upgrade installeert als een onderdelenupdate en kan pas worden uitgevoerd nadat eerst alle overige (onderdelen)updates voor Windows 10 zijn geïnstalleerd.

 

Er wordt om toestemming gevraagd om Windows 11 te installeren. De upgrade wordt pas aan je aangeboden als de huidige Windows 10 volledig is bijgewerkt.

 

Vervolgens wordt in het installatieproces als eerste gecontroleerd of je computer (qua geheugen en processor) geschikt is voor Windows 11.

Computers van 4 à 5 jaar of ouder zijn waarschijnlijk niet geschikt.

 Als je nu al wilt weten of je computer geschikt is, kun je dit controleren met de PC health check app op deze pagina:
Upgrade naar het nieuwe Windows 11-besturingssysteem | Microsoft

 

Als je uiteindelijk Windows 11 hebt geïnstalleerd en je hebt spijt, dan is het na installatie nog 10 dagen mogelijk om terug te gaan naar de vorige situatie.

 

Koop je een nieuwe PC, dan zal Windows 11 er waarschijnlijk al op staan of voorbereid zijn.

Kan ik beter met Windows 10 blijven werken?

Windows 10 zal tot oktober 2025 ondersteund worden. Er is dus geen directe noodzaak. De keuze om naar Windows 11 over te stappen is daarom persoonlijk of je koopt een nieuwe laptop of computer.  

 

Als we meer weten zullen we je direct informeren over de werking van je dicteer en spraaksoftware met Windows 11.

Algemene informatie:

Lees verder:

Nuance beschikbaarheid DPA