Dicteren als dagelijkse kost

De term dicteren komt bij Cedere dagelijks voorbij want het overgrote deel van de producten dat wij aanbieden heeft te maken met een of andere wijze van dicteren.

 

Wat is dicteren?

Volgens Van Dale is het 1. Voorzeggen om te laten opschrijven, 2. Zonder onderhandeling opleggen.

Het zal duidelijk zijn dat het in ons geval om de eerste omschrijving gaat. De tweede is een omschrijving waar we vaak zelf niet zo gauw aan denken, maar onder andere het woord dictator is hiervan afgeleid.

Voorzeggen om te laten opschrijven:

We kennen dat waarschijnlijk nog van de basisschool waarbij het dictee een vaak voorkomend het lesonderdeel was. Daarna was het dictee lange tijd enigszins vergeten, totdat op televisie het Groot Dictee der Nederlandse taal werd uitgezonden.

 

Duizenden mensen in Nederland en België zaten met pen en papier voor de televisie, pijnigden zich de hersens over de schrijfwijze van przewalskipaard, raakten in verwarring over wel of geen koppelteken, en andere spelling regels.

 

Op zich komt dit al aardig in de buurt van het dicteren waar Cedere veel mee te maken heeft.

Voor ons is het belangrijkste woord in de omschrijving “voorlezen om te laten opschrijven” “laten”.

Je kunt dit namelijk op verschillende manieren uitvoeren.

 

Een nog steeds veelgebruikte manier van werken met dictaten is het geluidsbestand neerleggen bij of opsturen naar een secretariaat die dan vervolgens de geluidsopname afluistert en de tekst uit typt

Digitaal dicteren

Deze vorm is in de zakelijke wereld behoorlijk ingeburgerd, maar zo onderhand zien we dat de oude bandjes worden vervangen door digitaal dicteren. In dat geval wordt de opname via bijvoorbeeld e-mail verzonden naar een uitwerker, die vervolgens het uitgeschreven tekstbestand terugmailt of opslaat op de gewenste plek.

 

Er zijn diverse mogelijkheden om op deze manier te werken. Professionals zullen vaak kiezen voor software waarbij zowel de geluidsbestanden als de tekst versleuteld verzonden kunnen worden.

Want gemak is belangrijk, maar veiligheid boven alles.

Spraak naar Tekst 

 

Een manier van dicteren waar wij veel mee te maken hebben is de zogenoemde “spraakherkenning”, ook wel Spraak naar Tekst of Speech to Text genoemd.

 

In dit geval zeg je ook een tekst, maar laat je deze uitschrijven door je computer. Dit heeft diverse voordelen: zo zie je zelf meteen de gedicteerde tekst op je scherm verschijnen. Dat werkt toch anders dan achteraf een hele tekst zien: je kunt meteen aanpassen.

 

Dit vergt wel enige oefening, want gewoon spreken is toch iets anders dan dicteren. Wanneer je niet in één keer vloeiende zinnen zegt kan het zijn dat je herkenning minder wordt. Ook kan je  zelf af en toe de draad van je verhaal kwijt raken. Je moet dus eigenlijk meer van tevoren bedenken wat je op papier wilt zetten.

 

Wil je dat je dictaat meteen helemaal goed op papier staat, dan moet je je aanwennen om ook de leestekens hardop te zeggen. Dus je noemt echt de punten, komma’s, haakjes en andere leestekens die je gebruikt. Dat vraagt dus een andere manier van dicteren dan wanneer een secretaresse een geluidsbestand uitwerkt; zij hoort meteen of het een vraag betreft, of het einde van een zin.

Dicteren via software van Dragon

 

Cedere heeft diverse versies van Dragon in haar aanbod.

De Dragon Professional Individual is geschikt voor particulieren en kleine bedrijven, waarbij de software alleen lokaal geïnstalleerd wordt, dus niet op een netwerk. Documenten dicteren in Word is de meest eenvoudige manier van werken, maar het is mogelijk om in vrijwel alle programma’s te werken.

 

Behalve aan kleinere bedrijven wordt deze software ook veel verkocht aan mensen met beperkingen, variërend van RSI, schouderklachten tot MS. Deze gebruikers gaan nog een stapje verder; ze kunnen eventueel de hele PC met de stem aansturen. Dus inclusief muisfuncties.

 

Om goed en efficiënt te werken met de diverse mogelijkheden adviseren wij een maatwerktraining. Deze wordt op afspraak in principe online en één op één gegeven.

Spraak naar tekst voor professionals

 

Voor de professionele markt bieden we Dragon Professional Group aan voor netwerkinstallaties.

De nieuwste producten zijn de Dragon Professional Anywhere, (DPA) en Dragon Medical One (DMO), het medische broertje van DPA. Dicteren op de meest simpele manier, in Word, Mail of rechtstreeks in de software waar je in werkt.

Tekst dicteren op de IPhone of Android smartphone

En de telefoon dan?

De smartphone is natuurlijk hét apparaat dat we het meest bij ons hebben.

Hoe handig zou het zijn om dit als microfoon te gebruiken? Op zich is het verleidelijk. Er zijn meerdere opties om te spraak op te nemen met een smartphone, soms door middel van een functie die standaard geïnstalleerd is, soms door gebruik van een app.

 

Persoonlijk denk ik dat je deze functies kunt gebruiken om even snel een paar notities in te spreken voor jezelf. Het wordt anders wanneer je je ingesproken tekst naar iemand wilt verzenden. Een boodschappenlijstje zal waarschijnlijk geen probleem zijn, maar als het wat meer privacy gevoelige informatie is? De kans is groot dat het bestand als WAV of MP3, dus niet versleuteld wordt verzonden.

 

Dus wil je beveiligd werken, dan zal je moeten investeren in software waarbij je via een app van bij voorbeeld Olympus of Philips vanaf je Iphone of Android smartphone naar een uitwerker kunt verzenden.

 

 

Zou je je in eerste instantie misschien afvragen voor wie dicteren goed product is, als je er over nadenkt brengt het voor vrijwel iedereen voordelen met zich mee.


Lees meer

werk met een voicerecorder