Dicteren in Excel voor administratiekantoren

Er zijn betrekkelijk veel administratiekantoren welke Excel gebruiken voor de financiële administratie. Op zich is Excel een goed en eenvoudig programma en wanneer je eenmaal mooie formules over meerdere tabbladen hebt gemaakt werkt het naar tevredenheid.

 

De eerste vraag die ik krijg van een administratiekantoor is of Dragon werkt in Microsoft Excel. Nu kan dat inderdaad, in alle Officepakketten kan Dragon dicteren en wegschrijven. 

Dicteren is dan ook niet het probleem, het navigeren binnen Excel kan lastig zijn. Je moet in ieder geval wel weten hoe Excel werkt. Wanneer je ook weet hoe Dragon werkt kun je deze twee goed met elkaar combineren.

In een eerdere blog laten we Frans Eijsackers aan het woord, hij gebruikt intensief Excel en Dragon voor zowel dicteren als navigeren. 

 

Een groot voordeel van Dragon is dat je kan kiezen voor een bepaalde modus. Zo is er een standaardmodus waarin Dragon aan de stem hoort of er een spraakopdracht wordt gegeven of tekst wordt gedicteerd en er is een modus voor Spellen van letters.

 

Daarnaast is de modus die ik hier bedoel de nummermodus. Wanneer je Dragon op nummermodus instelt, worden er alleen nummers of cijfers gegeven. Dit is handig bij de financiën.

Sommige klanten kennen de toetsencombinatie van Excel uit hun hoofd en gebruiken ze ook. Deze toetsencombinatie zijn ook uit te spreken en met Dragon te laten uitvoeren.

 

<Hier de lijst van de toetsencombinaties MS Excel.>

 

Gebruik je dezelfde toetsencombinaties vaker dan kun je daar eenvoudig een spraakopdracht van maken. Niet alleen van de toetsencombinaties maar ook van een reeks aanslagen achter elkaar. Bijvoorbeeld het samenvoegen van twee kolommen, het verplaatsen naar een volgend tabblad, het formaat vet maken en in concept uitprinten. Frans was hier goed in en heeft ook een reeks spraakopdracht gegenereerd om zijn werk te vereenvoudigen en te versnellen. Je moet er even voor gaan zitten maar het geeft veel tijdwinst daarna.

 

Gebruik je Google Docs, dan is het ook mogelijk om daarmee te dicteren. Een nadeel is wel dat deze software volledig online werkt en moeilijker bestuurbaar is met snelkoppelingen. De combinatie van muisgebruik en dicteren is dan wel een oplossing. 

 

 

Verder lezen..

Veel voorkomende fouten..

Webinar Power PDF