De speakerphone voor online vergaderen een blijvertje

Vergaderen met een speakerphone

 

Eindelijk, het weer is beter, we merken steeds meer dat de versoepelingen doorgaan en soms zelfs vervroegd worden. Alle reden om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

 

Toch is de kans groot dat we nog geruime tijd met de gevolgen van Covid-19 te maken hebben. Hybride werken is het nieuwe woord.

Wat is straks 'het nieuwe normaal'?

Ik hoor steeds vaker dat bedrijven ervoor kiezen om personeel ook in de toekomst meer thuis te laten werken.

 

Vergaderingen en andere vormen van overleg: ze gebeuren nu nog steeds veel online via Zoom en door het gebruik van Team meetings. De verwachting is dat dit de komende tijd ook deels zal blijven.

Opleving door Teams Meeting en Zoom

En zo gebeurt het dat ik, na een wat langere periode van relatieve rust, ineens weer via de chat, mail of telefoon veel vragen krijg over hoe de geluidskwaliteit van online besprekingen verbeterd kan worden door onder meer inzet van audio en video.

 

Blijkbaar is er een groep mensen of bedrijven die een jaar lang genoegen heeft genomen met behelpen tijdens online besprekingen, maar nu alsnog kiest voor investeren in gebruiksgemak. En op die manier met minder irritatie gaan werken.

 

De oplossing hiervoor is een speakerphone: was dit twee jaar geleden een artikel waar weinig mensen van gehoord hadden, inmiddels is het een gewild apparaat.

Wat is een speakerphone?

Een Speakerphone is een microfoon en een luidspreker in één. Omdat de microfoon de stemmen opvangt van de mensen die bij de meeting aanwezig zijn, en de luidspreker de stem zendt van de personen die op afstand aanwezig zijn hebben deelnemers in beide richtingen een beter geluid.

Ze worden vaak ingezet voor video conferencing, maar deze luidsprekers: zijn ook geschikt voor bijvoorbeeld Skype for Business. Ook telefoongesprekken kunnen zo gevoerd worden.

Wat is half Duplex of Full Duplex

Jabra 810 speakerphone

De kleinere versies zijn meestal ‘half duplex”, ze zenden of ontvangen niet tegelijkertijd. Waarschijnlijk heb je zelf weleens meegemaakt dat het geluid van een van beide zijden wordt “geknepen” wanneer iemand vanuit “de zaal” tegelijk met iemand op afstand spreekt.

 

Eigenlijk zijn er 3 methodes van transmissie: in tegenstelling tot Simplex, waarbij alleen één partij kan zenden en de ander alleen kan ontvangen, geeft een duplex de mogelijkheid tot communiceren.

 

Half Duplex betekent om beurten zenden en ontvangen. Het geeft misschien wel meer rust in de zoom rooms, maar vraagt de nodige discipline om iedereen te laten uitpraten.

De Jabra 750 Full Duplex

 

Een speakerphone met Full Duplex Systeem zoals de Jabra speak 750, kan tegelijkertijd zenden en ontvangen; deze zorgt daarom voor een meer natuurlijk gesprek. Maak je Microsoft Teams meetings weer normaal.

Aanschaf en de 1.5 meter tot de microfoon

In de beschrijvingen wordt vaak het aantal personen genoemd waarvoor het apparaat geschikt is (vanaf 2-3 deelnemers tot 15). Bedenk wel dat deze specificaties zijn vastgesteld vóór de coronatijd. Dus 8 deelnemers zijn geen 8 personen op 1.5 meter afstand van elkaar.

 

Vaak kan je ook een omschrijving vinden zoals “maximaal 2 meter afstand”. Dit geeft aan welke afstand tot het apparaat wordt geadviseerd; meestal gaat het om een cirkel rond het toestel. De speakerphone pakt het geluid 360 graden rondom op.

Jabra 510 speakerphone met USB A aansluiting

Aansluiting van een speakerphone, zoals Jabra Speak 510, kan alleen via een USB A aansluiting. Bij andere versies, bluetooth speakerphones, werkt de aansluiting met en zonder bluetooth.

 

Wanneer je weet hoe groot de tafel is waarop je de speakerphone plaatst, en in welke opstelling de aanwezigen zitten, kan je een goede inschatting maken welk apparaat voor jou geschikt is.

 

👍 Meer weten of welke vergadermicrofoon geschikt is?

pairen met Jabra 750 speakerphones

 

Verder is het aan jou of je kiest voor één luidspreker/microfoon die geschikt is voor een redelijk grote groep, of dat je de voorkeur geeft aan 2 exemplaren bluetooth speakerphones die je via bluetooth met elkaar kan koppelen (pairen). Op deze manier kan je flexibeler werken en gebruik maken van meerdere opstellingen.

Twee versies voor welk besturingssysteem: MS of UC?

Regelmatig zie je twee versies staan: MS (Microsoft) of UC (Unified Communications). De Microsoftversie heeft vaak een plug-and-play optie voor Teams en Skype for Business Online, maar werkt ook met andere platforms zoals Zoom. De UC-versie heeft geen speciale Teams button, maar kan wel functioneren met de diverse Microsoft programma’s.

Doorgaans zijn de prijzen van een MS (jabra) en UC gelijk. Werk je voornamelijk met Microsoft programma’s dan is een MS versie aan te raden. Maar omdat beide versies in de praktijk met alle platforms werken, kan zeker in tijden van schaarste, de beschikbaarheid de doorslag geven.

 

Want ook wij merken dat bij de levering van speakerphones, de aanvoer vanuit Azië soms stagneert door problemen bij de productie of transport.

Mijn conclusie:

De speakerphone is een accessoire dat zo langzamerhand bij de meeste bedrijven onmisbaar is om te vergaderen met een goede geluidskwaliteit.

 

Ik hoop dat je door deze blog wat meer inzicht hebt gekregen in termen als half duplex en full duplex, en dat je wat beter kunt inschatten wat de beste keuze is voor jou als gebruiker van Zoom, Teams meetings, Skype for Business Online.


Kijk ook bij:

Jabra Panacast de video oplossing

Lees ook:

Emotie bij spraakherkenning