Beschermen en schoonmaken van microfoons

Door de COVID-19 pandemie is hygiënisch werken nog belangrijker geworden dan dat al was. Wanneer we met spraakherkenning werken, maken we gebruik van microfoons en headset om goede audiokwaliteit te garanderen.

 

Het spreken in de microfoon gebeurt op korte afstand van de mond. Het blijkt dat het COVID-19 virus vooral verspreid wordt door kleine druppeltjes die wij uitademen. Er mag dan ook verondersteld worden dat deze druppeltjes op het oppervlak van de microfoon terechtkomen, en wanneer deze druppeltjes besmet zijn met het virus, anderen besmet kunnen raken.

Dit is natuurlijk vooral het geval wanneer meerdere mensen van een microfoon gebruik maken.

Beschermen en schoonmaken van microfoons voor dicteren en spraakherkenning

Bij het gebruik van een microfoon of headset is dan ook het volgende aan te raden:

  • Zoals altijd: was de handen regelmatig, en zeker voordat je een microfoon aanraakt.
  • Gebruik bij voorkeur je eigen microfoon inclusief de accessoires die daarbij horen zoals opladers.
  • Na het gebruik of voor het volgende gebruik alle oppervlakken van de microfoon en accessoires reinigen.
  • Microfoon minimaal zes uur niet gebruiken helpt ook om het virus te doden.
  • Gebruik accessoires zoals een windscherm of dunne plastic film om de microfoon te beschermen.

Dit artikel gaat vooral over technisch advies om de microfoon schoon te maken en waar je dan op moet letten. Voor medische informatie over desinfectie en het verspreiden van het virus moeten de medische autoriteiten worden geraadpleegd.

Voor het schoonmaken van de microfoons gebruik je ethyl alcohol (ethanol) of isopropyl alcohol (isopropanol). Aanbrengen hiervan moet gebeuren met een zachte doek of paper tissue. Let er vooral op dat de vloeistof alleen aan de buitenkant van de microfoon gebruikt wordt en niet aan de binnenkant van de microfoon terechtkomt. Gebruik vooral geen spray of vloeistof rechtstreeks op de microfoon. Hierdoor wordt de microfoon beschadigd.

 

Bij sommige microfoons is een schuimrubberen windscherm over de microfoon heen aangebracht. Deze kan verwijderd worden, en apart schoongemaakt worden, of eventueel vervangen worden als deze beschadigd of aan vervanging toe is.


De schuimrubberen windkapjes kunnen zelfs gewassen worden op temperaturen van 60°. Daarbij moet wel aan gedacht worden dat, als er eventueel logo’s op dit windscherm aangebracht zijn, deze er dan afgewassen worden.

 

Wanneer het windscherm verwijderd is kan ook de microfoon daaronder op bovenstaande manier gereinigd worden. Voor het eventueel vervangen van dit schuimrubberen windscherm, kun je Cedere raadplegen.

 

Er zijn gebruikers die een plastic film om de microfoon binden om zo te voorkomen dat de microfoon besmet raakt. Dit is vooral te overwegen wanneer je opnames maakt met een microfoon met meerdere personen. Maar is dit wel verstandig uit hygiëne oogpunt?

Ten eerste is er natuurlijk de technische vraag of dit wel goed is voor de geluidskwaliteit. Juist de geluidskwaliteit is voor spraakherkenning van groot belang.

 

Onderzoek van fabrikanten van microfoons laat zien:

  • gebruik zo dun mogelijk plastic materiaal
  • het plastic film moet zacht en flexibel zijn om kraken en ritselen tot een minimum te beperken.
  • Trek het plasticmateriaal niet te strak om de microfoon.
  • Maak testopnames, en luister deze terug om te horen wat het effect is op de geluidskwaliteit.
  • Binnen Dragon dient de audio wizard opnieuw doorlopen te worden.


Daarnaast: de kleine druppeltjes die wij uitademen worden misschien afgeketst op het plastic, en de vraag is of dit dan wel gewenst is. Daarnaast moet er wel worden nagedacht over hoe te handelen als je klaar bent met gebruik van de microfoon. Want hoe ga je het plastic van de microfoon weer verwijderen? Als dat met de blote handen gebeurt, besmet je je handen met het virus. Als dit goed moet gebeuren, dan zou je een dubbel paar plastic handschoenen aan moeten doen. Dan het plasticzakje verwijderen van de microfoon, in de buitenste paar handschoenen met het plastic zakje weggooien en dan pas de laatste paar handschoenen ook uit trekken.

 

Waarschijnlijk is het verstandiger om de goede hygiënemaatregelen in acht te nemen. En de apparatuur regelmatig en zeker voor en na het gebruik goed te reinigen zoals bovenstaand beschreven.

 

Wij hopen dat je met deze tips veilig en coronavrij kunt blijven werken met de apparatuur die nodig is voor spraakherkenning.

Gerelateerd:

Drie maanden verder:..

Dragon spreek je mijn dialect?