Bescherm en ontsmet je microfoon en headset

Hygiëne is een essentieel aspect van ons werk, vooral in deze tijden van COVID-19 pandemie. We willen onze klanten en onszelf beschermen tegen mogelijke besmettingen en zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.

 

Daarom gebruiken we hoogwaardige apparatuur voor onze diensten, zoals microfoons en headsets voor dicteren en spraakherkenning. Deze apparaten zorgen voor een optimale audiokwaliteit en een efficiënte communicatie.

 

We delen ook speakerphones en headsets voor online vergaderingen met onze collega's en partners. Om de hygiëne te waarborgen, reinigen we deze apparaten regelmatig en grondig met geschikte middelen. Zo voorkomen we de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën.

Schoonmaken is belangrijk voor hygiëne, kwaliteit en werking van microfoon en headset

Het spreken in de handmicrofoon of SpeechMike handmic gebeurt op korte afstand van de mond. Het blijkt dat het virussen vooral verspreid wordt door kleine druppeltjes die wij uitademen.

Deze druppeltjes komen op het oppervlak van de microfoon terecht, wanneer deze druppeltjes besmet zijn met het virus, besmet je andere gebruikers. Je microfoon schoonmaken na gebruik is dan niet alleen collegiaal maar ook goed voor je eigen gezondheid.

 

 

Dit is natuurlijk vooral het geval wanneer meerdere mensen van een microfoon gebruik maken. We worden steeds bewuster van de hygiëne van de producten. Griepvirussen en bacteriën verspreiden zich via producten. Handen wassen is zeker erg belangrijk, maar pak je daarna een microfoon beet die besmet is, helpt het niet veel.

 

De werking van de druk- en schuifknoppen op een handmicrofoon wordt slechter en gaat stroever wanneer vuil aanwezig is. Handmicrofoon uit elkaar slopen om de schuifjes goed schoon te maken is iets wat je niet moet doen. Helaas vervalt de garantie hierna.

Wees dus op tijd met schoonmaken van de schuifknoppen van een handmicrofoon en onderhoud headset knoppen goed. Gebruik de juiste cleaner.

Beschermen en schoonmaken voor dicteren en spraakherkenning

Bij het beschermen en schoonmaken van een dicteer microfoon of headset, is het volgende aan te raden:

  • Zoals altijd: was de handen regelmatig, en zeker voordat je een microfoon aanraakt
  • Gebruik bij voorkeur je eigen microfoon inclusief de accessoires die daarbij horen zoals opladers
  • Na het gebruik of voor het volgende gebruik alle oppervlakken van de microfoon en accessoires reinigen
  • Microfoon minimaal zes uur niet gebruiken helpt ook om het virus te doden
  • Gebruik accessoires zoals een windscherm of dunne plastic film om de microfoon te beschermen

Dit artikel gaat vooral over technisch advies om de microfoon schoon te maken en waar je dan op moet letten. Voor medische informatie over desinfectie en het verspreiden van het virus moeten de medische autoriteiten worden geraadpleegd.

Philips handmic SpeechMike
Philips handmic SpeechMike

Met welke schoonmaak producten maak je microfoons schoon?

Voor het schoonmaken van de microfoons en headsets gebruik je ethyl alcohol (ethanol) of isopropyl alcohol (isopropanol).  Aanbrengen hiervan moet gebeuren met een zachte doek of paper tissue.

 

Let er vooral op dat de vloeistof alleen aan de buitenkant van de microfoon gebruikt wordt en niet aan de binnenkant van de microfoon terechtkomt. Gebruik vooral geen spray of vloeistof rechtstreeks op de microfoon. Hierdoor wordt de microfoon beschadigd.

 

Bij sommige microfoons is een schuimrubberen windscherm over de microfoon heen aangebracht. Deze kan verwijderd worden, en apart schoongemaakt worden, of eventueel vervangen worden als deze beschadigd of aan vervanging toe is.


Hoe maak je de windkapjes schoon? Hoe houd je headset caps schoon?

De schuimrubberen windkapjes kunnen zelfs gewassen worden op temperaturen van 60°. Daarbij moet wel aan gedacht worden dat, als er eventueel logo’s op dit windscherm aangebracht zijn, deze er dan afgewassen worden.

 

Wanneer het windscherm verwijderd is kan ook de microfoon daaronder op bovenstaande manier gereinigd worden. Voor het eventueel vervangen van dit schuimrubberen windscherm, kun je Cedere raadplegen.

 

Er zijn gebruikers die een plastic film om de microfoon binden om zo te voorkomen dat de microfoon besmet raakt. Dit is vooral te overwegen wanneer je opnames maakt met een microfoon met meerdere personen. Maar is dit wel verstandig uit hygiëne oogpunt?

Beschermt schoonmaken de kwaliteit van de audio?

Ten eerste is er natuurlijk de technische vraag of dit wel goed is voor de geluidskwaliteit. Juist de geluidskwaliteit is voor spraakherkenning van groot belang.

 

Onderzoek van fabrikanten van microfoons over plastiek over microfoonhoofd:

  • Gebruik zo dun mogelijk plastic materiaal
  • Het plastic film moet zacht en flexibel zijn om kraken en ritselen tot een minimum te beperken.
  • Trek het plasticmateriaal niet te strak om de microfoon.
  • Maak testopnames, en luister deze terug om te horen wat het effect is op de geluidskwaliteit.
  • Binnen Dragon dient de audio wizard opnieuw doorlopen te worden.

Apparatuur virusvrij gebruiken met plastic

De kleine druppeltjes die wij uitademen worden misschien afgeketst op het plastic, en de vraag is of dit dan wel gewenst is. Daarnaast moet er wel worden nagedacht over hoe te handelen als je klaar bent met gebruik van de microfoon. Want hoe ga je het plastic van de microfoon weer verwijderen?

 

Als dat met de blote handen gebeurt, besmet je je handen met het virus. Als dit goed moet gebeuren, dan zou je een dubbel paar plastic handschoenen aan moeten doen. Dan het plastic zakje verwijderen van de microfoon, in de buitenste paar handschoenen met het plastic zakje weggooien en dan pas de laatste paar handschoenen ook uit trekken.

Spraakherkenningssoftware gebruiken met plastic over een microfoonkop is wel een uitdaging. Binnen Dragon Professional Individual vind je de mogelijkheid om de microfoon opnieuw in te stellen, gebruik Microfoon Controleren om aanpassingen te maken. Bij Tips vind je uitleg over hoe je de microfoon opnieuw instelt.

Slechte geluidskwaliteit na het cleaning headset?

Heb je de headphone met warm water schoongemaakt, de ear pads of headphone pads, probeer achtergebleven vocht uit de oortelefoon of microfoon te schudden. Als de headset weer droog is, is de geluidskwaliteit beter.

Waarschijnlijk is het verstandiger om de goede hygiënemaatregelen in acht te nemen. En de apparatuur regelmatig en zeker voor en na het gebruik goed te reinigen zoals bovenstaand beschreven.

 

 

Wij hopen dat je met deze tips veilig en virusvrij kunt blijven werken met de apparatuur die nodig is voor analoog dicteren, spraakherkenning en digitaal dicteren. Denk ook aan het schoonmaken van de voicerecorder, zeker wanneer je met meer auteurs deze gebruikt.


Lees verder:

Dragon spreek je mijn dialect?

Dialecten zijn een onderdeel van wie we zijn, en in een wereld die steeds mondialer van aard is, kan dat voor velen van ons, een thuis vormen.

Velen vragen zich af hoe we spraakherkenning kunnen trainen om een dergelijke unieke regionale talen te begrijpen?

 

Nuance spraaktechnologie begrijpt meer dan 80 talen en hun dialecten