De advocatuur als dikmaker

De inmiddels open deur over zitten en gezondheid.

 

Iedereen kent het recente gezegde “zitten is het nieuwe roken.”

Steeds meer ontdekken medici hoe slecht het voor onze gezondheid is om dagelijks veel te zitten.

Als we kritisch kijken is advocaat zijn een beroep waarin veel tijd zittend wordt doorgebracht.

Hoe slecht is dat zitten nu eigenlijk?

Wanneer je weet dat je een beroep hebt waarbij je veel zit word je daar niet blij van de cijfers (2x zoveel kans op diabetes, 2,5x zoveel kans op hart- en vaatziekten).

Bij langer dan 3 uur zitten beginnen de problemen: je suikerregulatie wordt minder, de doorbloeding naar je hersenen neemt af en je bloedvaten werken sowieso al niet meer optimaal na die drie uur. Ach, we kennen allemaal de “opstartproblemen” wanneer je na een tijd achter je bureau weer in beweging komt.

Hoeveel zitten we dan gemiddeld?

Men zegt dat je, wanneer je verdeeld over de hele dag maximaal 6 uur zit, je je geen zorgen hoeft te maken. Maar..…de gemiddelde Nederlander zit bijna 9 uur per dag, en hiervan zitten we ook nog een behoorlijk deel in dezelfde houding.

En dat is slecht, zo slecht dat toch wel wordt aangenomen dat mensen, die het grootste deel van de dag zitten, eerder dood gaan.


De advocaat: zitten + stress + slechte eetgewoontes = jackpot!

Wie weinig beweegt komt eerder aan, en het drukke leven van de advocaat maakt de kans op dik worden nog groter. Want ook stress heeft een invloed  op je gewicht.

 

Voeg daarbij de tijdsdruk van die eeuwige termijnen en voor je het weet wordt de lunch snel weggewerkt of helemaal achterwege gelaten. De avondmaaltijd schiet er soms ook bij in om maar zo snel mogelijk verder te kunnen met die pleitnota.

 

Niet voor niets stond het beroep van advocaat in een recent onderzoek van Harris Interactive in de top 10 van beroepsgroepen met een grote kans om aan te komen door stress.

 

Helaas heb ik nog geen gegevens kunnen vinden over het gewicht van “de” advocaat ten opzichte van andere beroepsgroepen.

En als ik om me heen kijk zie ik ook voorbeelden waarvan ik vermoed dat de kilo’s er juist af blijven vanwege de stress.


Ja, maar ik ga trouw naar de sportschool

Maar ik wil nu terugkomen op het zittend werken op zich. Inmiddels zijn er onderzoeken die aantonen dat je een hele dag zitten niet kunt compenseren met jezelf  ’s avonds of in het weekend in het zweet werken door te rennen, fietsen of fitnessen.

 

Natuurlijk is het goed voor je lichaam om te sporten, maar het blijkt dat vooral het langere tijd zitten op zich de boosdoener is. Met andere woorden, het kwaad is al overdag geschiedt.

Hoe kan ik actiever op het werk worden?

Tips om actiever op het werk te zijn vinden we bij diverse sites. Loop vaker naar de printer. Neem vaker de trap. Loop de kamer van een collega binnen in plaats van te mailen. Neem een sta-bureau. Vergader staand.

 

Rechtop staan en lopen activeren de hersenen. Daarom ijsberen mensen tijdens het telefoneren. Niet het stilstaan maar juist het lopen activeert de hersenen.  Het brein krijgt zo een kleine oppepper, door allerlei neurale processen. *

 

Dicteren en lopen is daarom een goede combinatie.

 

Dicteren met een smartphone in een app.  Of draadloos dicteren in WORD of Outlook. Snel, accuraat en to-the-point. Een mooie combinatie van actieve hersenen en activering van het lichaam. 

 

link artikel

Dus: kom gedurende de dag steeds in beweging

Ook interessant:

7 tips om je mail weg te werken
7 tips om je mail weg te werken
 De advocaat: zakkenvuller of keiharde werker
De advocaat: zakkenvuller of keiharde werker
Advocatuur en Instagram: succes of niet?
Advocatuur en Instagram: succes of niet?