Woorden in voorbeeldzinnen voor optimale herkenbaarheid

Woordenboeken voor advocatuur en medici kunnen extra toegevoegd worden aan Dragon Professional en Medical.

 

Niet alleen losse woorden worden toegevoegd, ook complete voorbeeldzinnen worden geanalyseerd.

 

Context controle en combinatiewoorden maken dat de herkenbaarheid van Dragon hoog is. Je kunt dit ook zelf uitvoeren.

Hoe maakt Cedere een (uitstekend) lexicon voor Advocaten en Medici?

Voor het maken van een goed spraakprofiel met specifieke woorden, zoals bijvoorbeeld artsen en advocaten, is alleen woorden toevoegen niet toereikend. Het is belangrijk hoe woorden worden gebruikt in een zin. Met name de volgorde van woorden in een zin. We noemen dit schrijfstijl.

 

Nu is de schrijfstijl voor iedereen verschillend, echter kunnen we wel uitgaan van een standaard. Wanneer we, voordat een spreker start met spraakherkenning, de specifieke woorden toevoegen, is de begin-herkenbaarheid het hoogst en zal een spreker snel op 99,5% herkenbaarheid eindigen.

Voorbeeldzinnen van CHN:

Hoe werkt dat dan? Hoe kan ik de complete voorbeeldzinnen toevoegen?

Allereerst is belangrijk om te weten welke woorden specifiek zijn voor het vakgebied. Het algemeen Nederlands woordenboek, ANW, bezit diverse corpussen waaruit je de informatie kan putten.

In het bovenstaande voorbeeld gaat het om het woordje aanbestedingsbeleid. Dit woord wordt in diverse voorbeeldzinnen weergegeven. Voor meer informatie kun je terecht bij Instituut Voor De Nederlandse Taal.

 

Omdat de taal ook onderhevig is van veranderingen, het gebruik van de huidige taal, kan het dus ook zijn dat we het wordt anders gebruiken dan 10 jaar geleden. Het is dus ook belangrijk om regelmatig een upgrade van de software te bestellen waar dan weer een nieuwe taalmodule in aanwezig is. 

Kan ik ook zelf een lexicon maken? Voor dat Dragon mij goed herkent?

Om de herkenbaarheid omhoog te krijgen binnen Dragon is niet alleen het goed gebruik belangrijk maar ook dat het woordenboek goed wordt onderhouden.

 

Naast De Lexiconbewerker is er ook een mogelijkheid om documenten te analyseren op woordgebruik en schrijfstijl. Wanneer je de analyse start, kun je aangeven van welk document Dragon de woorden moet leren en hoe de woorden in een zin staan.

 

Je kunt diverse tegelijk documenten inlezen, zelfs hele mappen, maar kijk goed of het wel jouw schrijfstijl is en niet dat Dragon leert van de schrijfstijl van een andere persoon. Ook kunt er niet Engelse en Nederlandse documenten door elkaar gebruikt worden. Je moet het goed scheiden.

Het is wel een klusje voor de zondagavond :-) omdat dit best lang kan duren wanneer er veel documenten verwerkt gaan worden en door jou goedgekeurd wordt voor het lexicon. Heb je hulp nodig en heb je een helpdeskabonnement dan kun je ons benaderen om daarbij te helpen.

 

Een lexicon aanschaffen is ook mogelijk. Kijk voor verdere informatie bij deze link.

Ook interessant:

Hoeveel woorden kent een gemiddelde spreker?

10 tips om Dragon te optimaliseren! Goed begin!

Smileys dicteren, geef emotie aan de boodschap