Is dicteren en spraakherkenning bij Dragon veilig

Security is een belangrijk item in professionele omgevingen, Zorg en Advocatuur.

Dit was altijd al een belangrijk onderwerp maar sinds 1 januari jl. de Wet Datalekken is gestart, krijgen we steeds vaker de vraag of Dragon wel veilig is.

  

 Tot nu toe waren er weinig professionals die zich zorgen maakten over de veiligheid van DropBox, Google Drive, iDrive of apps op een smartphone. Het woordje GRATIS gaf vaker de doorslag dan alle voorwaarden waar je doorheen moest werken. IK GA AKKOORD is sneller aangetikt dan het lezen van de kleine lettertjes. Weet iemand wat er in staat?

 

Opvallend is dat de vraag naar een betaalde versie van online Dragon, spraakherkenning, is toegenomen. En ook de vraag naar benodigde veiligheid is toegenomen. Een juiste verandering, het is goed dat er meer over bescherming van persoonsgegevens en data wordt nagedacht.

 

Om goed antwoord te kunnen geven op de vraag over veiligheid, moeten we eerst de diverse methoden bespreken. 

Diverse methoden van spraakherkenning en digitaal dicteren

 

1. Direct Input: Dragon wordt op de lokale computer geïnstalleerd en op die computer wordt de gesproken tekst omgezet in geschreven tekst. Lokaal wordt in een profiel, versleuteld, gebruikte woorden bewaard. De security hangt af van de security van de computer zelf. Is er een account met wachtwoord? Staan de poorten open? Wie heeft er toegang?

 

 

2. Direct Input met het profiel niet op de lokale computer: gebruik van Dragon is zoals hierboven aangegeven, echter staat het profiel op een server binnen of buiten het bedrijf. Ook hier geldt dat de beveiliging af hangt van de security van de computer en het bedrijf. 

 

 

3. Backend Recognition: een auteur spreekt digitale dictaten in en verzendt deze naar een secretaresse. Hier begint het met opletten. Worden de dictaten verzonden via smartphone, versleuteld of via een onveilige server? Heeft de hostingsbedrijf server de nodige certificeringen? NEN 7510 of ISEA 3402?

 

 

4. Serverside Recognition: dictaten worden op een speciale externe server naar tekst vertaald. De beveiliging is hier van groot belang. Alle vertaal werkzaamheden gebeuren buiten het bedrijf en controle op de veiligheid is dan ook een belangrijk issue. Een server binnen het bedrijf plaatsen is een oplossing of zorgen voor een goed hostingsbedrijf.

 

 

Is voor u veiligheid van persoonsdata en data van belang? Wilt u meer weten over uw omgeving en de security, zodat u niet verantwoordelijk bent voor een datalek? Eens van gedachte wisselen?

 

 

Bel dan met +31 (0)85 - 486 3748 of vul het contactformulier in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.