Corona Covid-19 woordenboek

Nieuwe woorden in het tijdperk van de Corona. COVID-19 heeft er voor gezorgd dat veel nieuwe woorden zijn ontstaan. Niet langzaam zoals normaal, maar in een flink snel tempo. Woorden die we direct begrijpen. Hoestschaamte, lockdown, coronahamsteren, coronakont, zorgapplaus, groepsimmuniteit, anderhalvemetersamenleving...

 

 Download het lexicon voor Corona woorden!

* Door Godie Vierbergen

 

Al deze nieuwe woorden staan (nog) niet in Dragon spraakherkenning. Cedere heeft een woordenboek gemaakt van veel nieuwe Coronawoorden. Download dit woordenboek en importeer in Dragon. Kun je gelijk social media gebruiken en meedoen met de online discussies.

Actief op social media?

Ben je actief op social media en je gebruikt Dragon spraakherkenning, dan kun je haast niet meepraten wanneer je niet de huidige Corona woorden gebruikt.

 

Cedere heeft een woordenboek met meer dan 1000 Coronawoorden gemaakt die je zo kan inlezen in jouw spraakprofiel en direct kunt gebruiken. Er zitten vast veel woorden bij die je wel herkent en begrijpt en goed kunt gebruiken en scoren op het internet.

 

Beeldbellen en beeldborrelen daar zijn nu al zo aan gewend evenals groepimmuniteit. Bij zoomkater moest ik wel even nadenken. Maar na een onlinewijnproeverij begreep ik hem des te beter.

Wat te doen wanneer je de woorden niet meer nodig hebt na deze bizarre periode?

Tja, na verloop van tijd heb je hopelijk deze woorden niet meer nodig en staan ze onnodig in je Dragon woordenboek. Tenminste (en hopelijk) als deze tijd niet standaard wordt. In plaats van het toevoegen van de Coronawoorden aan je standaard spraakprofiel kun je beter een apart lexicon aanmaken en deze bijvoorbeeld Corona noemen.

Hoe je een nieuw lexicon aanmaakt? Dat kun je zien in het Youtube filmpje: Lexicon onderhouden


Hoe spreek je # uit?

Voor veel van deze woorden wordt een # hashtag geplaatst. #Stayhome en #snotslot

 

Hoe spreek je die # uit met Dragon? Je hebt de keuze uit de volgende mogelijkheden:

 

#  spreek uit als 'hashtag'

# of spreek uit als 'hekje'

# of spreek uit als 'matje' 

 

Standaard komt na een # geen spatie. Dat kun je zien en aanpassen bij Eigenschappen van dit woord in Lexiconbewerker.

Downloaden woordenboek Corona Covid-19

Vul je gegevens in en je kunt direct het woordenboek downloaden

  • Vul het formulier in en download direct het woordenboek.
  • Importeer het tekstbestand in Dragon door bij Lexicon in de DragonBalk te klikken op Lijst met Woorden of Woordgroepen importeren...

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Ook interessant:

Covid-19 wat moeten we ermee?

Mentaal lexicon