Dragon Medical van Nuance in de cloud

Vroeger, en ik spreek nog niet eens over zo lang geleden, was er geen cloud. Er zijn altijd wel wolken geweest (vrij regelmatig zelfs), een digitale cloud is iets van de laatste jaren. Het betekende een enorme revolutie op het gebied van IT-techniek. 

 

Als gebruiker van spraakherkenning maakt het je waarschijnlijk niet zo heel erg veel uit. De software moet gewoon goed werken.

ICT medewerkers liepen wel tegen beheer grenzen aan, van wat er mogelijk was op een lokale computer. Dit moest beter. 

 *Richard Ouwejan, reading time 3,5 min.

Welke Dragon Medical versie zijn er?

Gelukkig staat de techniek niet stil. Door de ontwikkeling van computers, internet en netwerkverbindingen heeft Dragon een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vooral door de snelheid van het netwerk en de aanwezigheid van enorme hoeveelheden data. Big Data wordt namelijk gebruikt om software te verbeteren. 

 

Nuance maakt namelijk volledig gebruik van Artificial Intelligence (AI) en zogenaamde Deep Learning technieken om de kwaliteit te verbeteren. Kort gezegd betekent dit dat de software hierdoor zelflerend is. De software leert van zijn fouten of eigenlijk van de verbeteringen. 

 

Vroeger gebeurde dit leerproces alleen lokaal op de computer. Tegenwoordig maakt dit leerproces gebruik van de enorme hoeveelheid data die beschikbaar is in de cloud. Voor de gebruiker betekent dit dat de software beter leert en dus beter werkt.

Welke Dragon Medical versies werken in de cloud?


De software van Nuance beschikbaar voor medische professionals

  • Dragon Medical Practice Edition: DMPE
  • Dragon Medical Direct: DMD
  • Dragon Medical One: DMO

 

Dragon Medical Practice Edition

DMPE wordt over het algemeen lokaal geïnstalleerd. Het leerproces en de herkenning gebeurt dan ook lokaal op de computer zelf. Installatie op een intern netwerk is wel mogelijk maar wordt in de praktijk zelden gedaan. 

 

* klik om naar product te gaan
* klik om naar product te gaan

Met de lokale installaties wordt snel tegen de grenzen van het netwerk aangelopen. Bij veel ICT-beheerders van DMPE is het beheer van de spraakherkenning erg tijdrovend.

 

Het persoonlijke spraakprofiel van de eindgebruiker moet bovendien altijd naar de lokale PC of laptop worden gekopieerd of gedeeld op een file-server. 

 

Over het algemeen kan Dragon Professional Practice Edition goed gebruikt worden door zelfstandigen of voor kleine organisaties waar lokaal onderhoud geen issue is. 

Dragon Medical Direct

DMD is de eerste echte Dragon cloud oplossing van Nuance voor medische professionals. Spraakherkenning gebeurt volledig op een spraakherkenningsserver in de cloud. Een lokale app maakt verbinding met de DMD-server. De spraakherkenning, Speech-to-Text, gebeurt volledig op de DMD server. 

* klik om naar DMO en DMD te gaan
* klik om naar DMO en DMD te gaan

 

Het resultaat van de spraakherkenning wordt vrijwel direct geschreven in het geopende venster. Het spraakprofiel staat veilig extern in de cloud en het blijft daar ook staan. 

 

Verlies van gegevens is vrijwel onmogelijk. Het beheer van de software door de IT-beheerders is zeer eenvoudig. 

 

Woordenlijsten met vaktermen kunnen gedeeld worden. Spraakopdrachten kunnen aangemaakt worden en toegewezen aan gebruikers of groepen. 

 

Integratie van Dragon Medical Direct met EPD’s is mogelijk. Dit betekent dat er rechtstreeks in bestaande EPD software gedicteerd kan worden.

Er is toegang tot specialistische taalmodellen voor medische specialismen, aangepaste woordenlijsten en sjablonen. Het lexicon breid je uit met eigen woorden of specifieke woordenlijsten.

 

De initiële inrichting voor een organisatie gebeurt volledig in de cloud. De gebruikers hoeven alleen een kleine applicatie te installeren die verbinding met de spraakherkenningsserver regelt. Binnen enkele minuten kan in het EPD gedicteerd worden en wordt de spraak direct omgezet in tekst. 

 

Er zijn er veel beheerfuncties standaard aanwezig in dashboards. Tevens de specifieke statistieken. Hierdoor is het op elk moment inzichtelijk hoe de software gebruikt wordt.

 

Dragon Medical Direct is bedoeld om on premise uit te rollen. Dat betekent dat de spraakherkenningsserver niet door een externe partij beheerd wordt maar door de eigen organisatie. 

 

De DMD server kan ook buiten de eigen organisatie worden gehoste via Cedere of als Saas oplossing.

Dragon Medical One

DMO speech recognition cloud, is de nieuwe ontwikkeling van Nuance medische spraakherkenning. De bedoeling is om steeds flexibeler te kunnen werken met spraakherkenning. Qua uiterlijk en functionaliteit is deze vorm gelijk aan Dragon Medical Direct.

 

Bij de spraakherkenningsserver voor Dragon Medical One is installatie on premise niet mogelijk. Alleen via hosting, als Saas oplossing, is zij aan te schaffen. Cedere adviseert bij alle spraakherkenningsoplossingen en biedt ze allen aan. Welke is geschikt voor jouw organisatie? 

 

Ook bij DMO is de cliënt software eenvoudig te installeren.

 

DMO maakt gebruik van Artificial Intelligence en Deep learning. Na het eerste gebruik wordt automatisch een spraakprofiel samengesteld. Stemherkenning van de spreker en kalibratie van de microfoon wordt in de eerste paar minuten automatisch uitgevoerd voor optimale herkenning.

 

DMO werkt met bijna alle EPD’s of via een dicteervenster. Daarnaast kun je de PowerMic Mobile app gebruiken. Deze app wordt geïnstalleerd op een Android of iPhone smartphone. De smartphone verandert hiermee in een mobiele microfoon. 

 

Het laatste nieuws van Nuance is de integratie van een zogenaamde virtuele assistent. Haar werking is vergelijkbaar met die van de Google Home Assistent of die van Apple’s Siri. 

 

Binnen DMO kun je deze virtuele assistent oproepen door een spraakopdracht te geven, zoals: Hey Epic. Vervolgens navigeer je met spraakopdrachten binnen Epic. Vooralsnog is deze Medical Virtual Assistant alleen in het Engels beschikbaar en alleen voor Epic EPD.

 

Pilot DMO of DMD voor 1 maand testen

Voor medische organisaties is een proefinstallatie van 1 maand mogelijk. Cedere levert op korte termijn twee proeflicenties waarmee getest kan worden. De lokale installatie is eenvoudig zodat snel kan worden gestart.

 

Neem voor een proefperiode contact op met Godie Vierbergen.

Verder lezen..

DMPE 4.0 mogelijkheden
DMPE 4.0 mogelijkheden
Radiologie en AI
Radiologie en AI