De advocaat die “lekker binnenloopt”, klopt dat beeld wel?

Klopt het dat een advocaat veel verdient?

Advocaten behoren tot de beroepsgroep die in ogen van velen een behoorlijk hoog uurtarief berekent.

 

Uurtarieven van tussen de € 175 en ruim € 200 zijn niet ongebruikelijk, en dan heb ik het over de tarieven voor particulieren. Op de zakelijke markt kunnen de prijzen zeer snel oplopen waarbij gerenommeerde kantoren voor grote klanten wel eens het dubbele hiervan willen berekenen.

 

Voor de leek is het amper te begrijpen waarom de kosten zo hoog moeten zijn.

Dat een professional in het algemeen een vergoeding van ruim € 100 per uur vraagt vinden we vaak niet vreemd, maar zo gaan we in de buurt van de € 200 terechtkomen trekken we onze wenkbrauwen op.

 

Uiteraard zijn er diverse redenen opnoemen waarom het tarief zo hoog is. Het gaat namelijk niet alleen om het salaris van de advocaat; ook de overige kosten die het runnen van het bedrijf met zich meebrengen moeten meer uitbetaald worden.


De bezetting

In sommige bedrijven spreekt men enigszins oneerbiedig over “fee earners & fee burners”. Toch spelen deze laatsten een cruciale rol in het reilen en zeilen van het kantoor.

 

Denk aan het secretariaat dat een groot deel van de administratieve afhandeling voor haar rekening neemt. De kosten van jouw zaak zouden nog wel eens een heel stuk duurder kunnen uitvallen wanneer de advocaat zelf al zijn notities zou gaan uitwerken, in documenten verwerken en doorsturen naar de beide partijen en/of de rechtbank.

 

Veel advocaten typen niet zo snel als een secretaresse, zijn vaak wat langer bezig met de papierwinkel. En hoewel het secretariaat uiteraard ook betaald moet zijn deze medewerkers wel een stuk goedkoper. Een hele nota uitschrijven voor € 200,00 per uur…..


Ontdek hoe je Dragon Legal in je praktijk kunt inzetten: ➡️ Test Dragon Professional Anywhere uit

Automatisering

Ook op het gebied van automatisering de tijd niet stil: ook een advocatenkantoor geregeld moeten investeren in nieuwe software en nieuwe hardware om accuraat en snel te kunnen blijven werken.


Huisvesting

huisvesting van een advocaat

De tijd dat een advocatenkantoor standaard in statig herenhuis aan een groot plein of langs singel stond is enigszins voorbij. Deze panden waren zeer groot, vaak niet goed geïsoleerd, en beschikten vaak over weinig tot geen parkeerruimte.

 

De meeste cliënten hechten nu minder waarde aan status en uitstraling maar kijken meer praktisch: de mogelijkheid om in de buurt te parkeren; gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk. Daarom zien wij steeds meer kantoren uitwijken naar nieuwe kantoorpanden, vaak aan de rand van de stad of bij uitvalswegen.


Is goedkoop duurkoop?

Ook zal de advocaat kritisch naar zijn tarief moeten kijken. € 200 per uur, ik heb wel de indruk dat deze prijs al jarenlang ongeveer gelijk blijft. Misschien toch een bovengrens voor wat “men” acceptabel vindt?

 

Dit houdt in dat de marge kleiner is en op die manier kan je zeggen de advocaat enigszins onder druk staat

Er zijn, met name kleinere kantoren, die een lager tarief in rekening brengen. Dat kan aantrekkelijk zijn, maar dit kan van  invloed zijn op het resultaat dat uiteindelijk wordt bereikt.

 

Sommige kleinere kantoren specialiseren zich op bepaalde vakgebieden, anderen behartigen echter een scala aan rechtsgebieden. De vraag is dan altijd in hoeverre men een goede kennis van zaken heeft. Misschien dat een duurdere specialist per saldo gunstig uitvalt omdat deze minder tijd hoeft te besteden aan studie en voorbereiding dan de collega die zich weer opnieuw moet inlezen.


Uurtarief of vast tarief?

advocaat met een vast tarief of een uurtarief?

Omdat op juridisch gebied elke zaak anders is en ook diverse wendingen kan aannemen is het moeilijk in te schatten of  het verstandig kan zijn om in zee te gaan met een kantoor dat een vast tarief in rekening brengt voor een bepaalde zaak. Het voordeel van een vast tarief is dat je weet waar je aan toe bent, het nadeel dat je niet weet of je per saldo een goede prijs betaalt. En hoe groot is de inzet van de advocaat wanneer jouw zaak gecompliceerder blijkt dan van tevoren ingeschat?

 

Vergelijk het met een vakantie: een All Inclusive reis heeft als voordeel dat je precies weet wat je kwijt bent, maar regelmatig blijkt dat het goedkoper was geweest alles ter plekke af te rekenen.

 

Dit houdt in dat de marge kleiner is en op die manier kan je zeggen de advocaat enigszins onder druk staat 


Conclusie

Al met al is moeilijk te zeggen of rechtshulp in Nederland duur is.

 

Goedkoop is het niet maar het gaat altijd om dingen waarvan het belangrijk is dat ze goed geregeld worden en dat mag wat kosten.

Aan de andere kant mag je als consument hopen dat de kosten van jouw zaak binnen de perken gehouden worden.  Dit kan onder andere door het efficiënt gebruik van technieken als digitaal dicteren,  zoals met spraakherkenning.

 

Wanneer je advocaat dit soort hulpmiddelen op de juiste manier gebruikt zal het mogelijk zijn om naast een drukke praktijk toch meer tijd over te houden voor ontspanning en daardoor frisser met zaken aan de slag te gaan.

 

 


Nuance beschikbaarheid Dragon Professional Anywhere

Nuance beschikbaarheid Dragon Professional Anywhere

 

Nuance Communications heeft zijn cloudgebaseerde Dragon Professional Anywhere-spraakherkenningssoftware uitgebreid met meerdere vaktermen, voor vakgebieden zoals Legal, Finance en paramedisch. 

 

Dragon Professional Anywhere (DPA) wordt ingezet binnen meerdere platformen. Cedere heeft DPA uitgerold binnen meerdere vakgebieden. Test het nu voor vier weken uit.