Schoonmaken met een papiertje met alcohol

Toetsenbord schoonmaken purekeys

Word een toetsenbord daarvan schoon? 

Nee, juist niet, je verspreidt de bacteriën!! 

➡️Een standaard toetsenbord en muis schoonmaken met een doekje alcohol of ander schoonmaakmiddel, vermeerdert juist het aantal bacteriën en virussen!

 

Nog niet zo heel lang geleden sprak ik een bedrijfshygiënist. Ze werkt bij een groot financieel kantoor en houdt zich, naast het veilig werken en duurzaam personeelsbeleid, ook bezig met de hygiëne op de werkvloer. 

Voor de corona hielden we ons een beetje bezig met hygiëne, de laatste jaren is het bewust schoonhouden flink toegenomen. 

 

Toetsenbord en hygiëne:

Voor het financiële kantoor met flexibele werkplekken, raadde de hygiënist voor ieder een eigen toetsenbord aan of een toetsenbord die goed te reinigen is, bijvoorbeeld een medisch toetsenbord.

 

ICT-beheer vond dat niet nodig, ridicuul zelfs; een normale toetsenbord zou volstaan en bij elke computer een busje met natte doekjes met een oplossing van alcohol. Wanneer iedere dag wordt schoongemaakt door de werknemer, zou dat voldoende moeten zijn.

Sportschool hygiëne:

Hoe schoon is een sportschool

Ik herken deze overweging en zie het ook in de sportschool. Elke minuut komt er op het narrowcasting beeldscherm een bericht voorbij, dat we het gebruikte toestel schoon moeten achter laten. Je ziet dan ook de goed gehoorzame bezoeker met een papiertje vluchtig over de stoelzittingen en knoppen strelen.

Hygiëne op de werkvloer:

Tegen denkbeelden van een ICT-er opnemen is niet eenvoudig. De hygiënist deed een slimme zet, ze nodigde een bedrijf uit van de Vereniging Schoonmaak Research VSR. Het bedrijf test de onreinheid op de werkvloer. Toilet, deuren, deurklinkers, tafels, bureaus, koffieautomaten en (natuurlijk) toetsenborden en muizen. Alles waar je in een kantoorsituatie verwacht bacteriën en virussen te kunnen aantreffen.

Hygiëne op de wervloer

Schoonmaak research:

En wat ontdekten de onderzoekers? Misschien niet wat je verwacht, de toiletten waren zeer schoon, deurklinken schoon, tafels en stoelen in koffiecorners en restaurants waren schoon. De reden is dat de schoonmakers goed geïnstrueerd zijn en weten hoe je schoon moet maken. Schoonmaken is een zeer belangrijk vak.

 

Wat was er dan wel erg vies? Onverwacht:  het knopje van de koffiemachine, waar de hele dag medewerkers op drukken. Dit knopje verspreidt bacteriën en virussen door het hele kantoor.

 

En nog viezer waren de toetsenborden en muizen. Ondanks dat ze waren schoongemaakt met een vochtig papiertje met een alcoholoplossing. Of juist door het schoonmaken met een vochtig doekje.

Wat blijkt betreffende de hygiëne …?

Door met een doekje over de toetsen te gaan, verspreid je de kolonies bacteriën. De microben verdeel je over de andere toetsen, je zorgt er juist voor dat er meer bacteriegroei is, de bacteriën breiden zich sneller uit, en worden daarnaast ook nog tussen de toetsen gewreven. Idem met een muis.

 

Alcoholoplossing alleen is niet voldoende voor een hygiënisch werkvlak, dat weten de schoonmakers, maar van keyboards moeten ze afblijven. Helaas.

 

Sinds ik dit weet maak ik de toestellen op de sportschool niet meer schoon met een papiertje, ik draag handschoenen. Ik kijk meewarig naar de sporters die met een vrijwel droog papiertje voor de show langs de knoppen vegen. 

Wat is dan dé oplossing voor schoon werken op kantoor?

Toetsenbord van Purekeys

Wil je geen medisch of hygiënisch toetsenbord en muis, dan is ieder een eigen toetsenbord de oplossing.

 

Een medisch toetsenbord bestaat uit een normaal toetsenbord met een silicone hoes die je lekker nat kan schoonmaken met de juiste schoonmaakmiddelen. Afdrogen met een doek.

 

Mijn advies is om ook op plekken waar passanten achter een computer zitten, een toetsenbord te leggen dat goed schoon te houden is. Zoals bibliotheken, overheden, bouwmarkten, ziekenhuizen enzovoorts, en niet alleen in tandartspraktijken en medische omgevingen.

-> Een standaard toetsenbord en muis schoonmaken met een doekje alcohol of ander schoonmaakmiddel, vermeerdert juist het aantal bacteriën en virussen!


Lees verder

Huisarts, houd je van typen, dan moet je niet bij ons zijn

De huisarts verzuipt in alle taken

 

Ben je huisarts of een andere zorgverlener en typ je graag in een dossier of verzekeringspapier, heb je tijd genoeg voor een goed gevuld EPD, ga dan vooral verder… en lees dit niet. Onderstaand gedeelte is dan niet voor jou bestemd.