Spraakherkenning voor doven en slechthorenden, kan dat?

Een gehoorprobleem, doof of slechthorend dan heb je baat bij spraakherkenning. En ook of juist de familie en vrienden kunnen beter communiceren.

 

Niet alleen Siri of Dragon Dictation op de iPhone, maar ook of juist Dragon Professional op een laptop, computer of tablet geeft weer mogelijkheden tot communiceren. 

Doof, slechthorend en Dragon?

Een deel van onze klanten schaft Dragon aan voor familieleden: partners, kinderen of ouders. Zodat zij een gesprek kunnen voeren met dove of slechthorende personen.


Cijfers: aantal doven in Nederland?

In Nederland zijn er 15.000 mensen die doof worden geboren of op jonge leeftijd doof worden.

 

Sinds 2005 gaan de NVVS en de Nationale Hoorstichting ervan uit dat er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden zijn. 

 

Een kwart van de zestigjarigen heeft een gehoorverlies van 35 decibel (dB) (licht slechthorend) of meer. Met 85 jaar is dat opgelopen tot maar liefst driekwart.

Liplezen of Spraakafzien?

In Nederland kun je bij veel logopedisten een training volgen in spraakafzien. De meeste logopedisten geven de voorkeur aan de term 'spraakafzien', boven 'liplezen'.

 

Liplezen ter ondersteuning van wat je hoort, is vooral een kwestie van aandacht. Goed kijken naar de mond van de spreker en wat je ziet, combineren met wat je hoort.

 

Wanneer je de spreker niet, of bijna niet kunt horen, is liplezen een stuk moeilijker. Misschien kun je de spreker niet horen omdat deze heel zacht spreekt, omdat er veel omgevingslawaai is, of omdat je doof bent

En gebarentaal dan?

Gebarentaal is een echte taal. Deze taal is verschillend binnen Nederland en daarbuiten. Er zijn meer dan 30 gebarentalen in de wereld. Gebarentaal bestaat uit een aantal elementen.

 

Die elementen kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd. In een gebarentaal kan verschillende informatie tegelijkertijd worden overgedragen.

 

De vorm van de hand, mimiek in gezicht en de beweging bevatten verschillende informatie en worden gelijktijdig weergegeven. In een gesproken taal wordt alles achter elkaar uitgesproken.

 

Gebarentaal leren is niet eenvoudig. Wanneer men op latere leeftijd doof of slechthorend wordt, is het bijna onbegonnen werk.

 

Google heeft een kleine chip ontwikkeld die gebarentaal herkent. Dit jaar wordt de software vrijgegeven voor ontwikkelaars. Info van nu.nl

Siri of Dragon Dictation app als ondersteuning?

Siri en Dragon Dictation is spraakherkenning voor op de iPhone of iPad. Dit kan een goede ondersteuning zijn voor eenvoudige boodschappen.

 

Eenvoudige taal. De herkenbaarheid is betrekkelijk goed. Helaas leert deze toepassing niet van het gebruik. De herkenbaarheid verbetert niet omdat men niet kan corrigeren wanneer Siri fouten maakt. 

Dragon Professional als oplossing?

Wanneer je op latere leeftijd doof wordt is het aanleren van handgebaren of liplezen een lastige klus. De mensen om je heen kennen deze taal niet en communicatie stopt al snel.

 

De klanten die gebruik maken van spraakherkenning voor communicatie zijn juist de mensen om de dove of slechthorende heen. Zij spreken tegen een laptop, laten het systeem leren, voegen namen toe, om zo een gesprek te starten. De tekst wordt herkent en op de laptop weergegeven.

 

Kinderen die willen vertellen dat ze een balletvoorstelling geven. Op welke voetbalclub de zoon zit en hoe het gaat in de werkkring. 

Wat zegt de wetenschap?

Een aantal jaren geleden heeft Cedere met studenten van Saxion een start gemaakt voor het ontwikkelen van een apparaat waar spraakherkenning op aanwezig is.

 

Opmerkelijke uitkomsten uit het vooronderzoek:

 • Vaak is er een taalachterstand bij een vroeg-dove
 • Veel woorden worden niet herkend en men weet de betekenis niet
 • Engelse woorden zijn minimaal aanwezig in het vocabulaire

Wat zijn dan de voordelen?

 • Communicatie verbetert, mensen naast de slechthorende geven de moed minder snel op
 • Herkenbaarheid van 99 %
 • Namen en termen worden toegevoegd
 • Op een laptop is de tekst beter leesbaar voor de oudere
 • Laptop aangesloten aan een TV, geeft nog groter beeld 

Wat zijn de nadelen?

 • Voor elk persoon een profiel (aanbevolen)
 • Bij algemeen m/v profiel, lagere herkenbaarheid
 • Een buddy om het systeem te onderhouden
 • Laptop in de buurt van de spreker of draadloze headset of microfoon
 • Meerdere mensen tegelijk praten is niet wenselijk

bron: Hoorwijzer, LiplezenYoutube , Gebarentaal


Meer informatie:

Doof en toch spraakherkenning met Dragon