Rosa Baake studeert in Groningen met Dragon

Ik wilde graag alsnog een studie op HBO niveau volgen en ben daar vorig jaar mee begonnen. Naast de ondersteuning van de school, werd mijn vriend ingeschakeld om mijn verslagen met veel juridische termen, te controleren.

“Het is zeker een succes !”

Door dyslexie heb ik jaren onder mijn niveau gestudeerd. Het is lastig wanneer je hoofd verder is dan wat er op papier komt.

 

 

Ondanks dat ik wist dat spraakherkenning (Dragon Naturally Speaking) bestond, heb ik er nooit aan gedacht om dat te gaan gebruiken. De scholen waar ik tot nu op heb gezeten hebben mij daar nooit op gewezen. Wat achteraf erg jammer is, veel tijd is verloren gegaan.

 

Sinds enkele maanden gebruik ik Dragon Professional Individual. Ik heb een training bij Cedere in Deventer gevolgd. Dat is wel aan te raden omdat je met dyslexie soms niet weet of het er nu goed staat. Dragon kan ook voorlezen en zo kun je de combinatie maken van inspreken en laten voorlezen.

 

 

Ook heb ik allerlei documenten laten analyseren om de woordenlijst uit te breiden met de termen die ik gebruik tijdens mijn studie. Wanneer ik een nieuw vak krijg, vul ik het woordenboek eerst met de specifieke termen van dat vak, voordat ik ga dicteren.  Dat hoeft niet maar ik vind dat prettiger werken.

 

De docenten van de hogeschool komen naar mij toe om te vragen wat ik aan het doen ben en of ik ook informatie wil geven aan andere studenten. Natuurlijk, want ik ben ontzettend blij met dit product! Het maakt mij zelfstandiger; mijn vriend kijkt alleen nog zijdelings mee.

 

Na mijn studie zal ik het ook gaan gebruiken als makelaar en zie me nu al rondlopen met een smartphone of voicerecorder tijdens een bezichtiging zodat dit later met spraakherkenning wordt omgezet in tekst.

Ik raad het iedereen aan, zeker met dyslexie maar ook met andere problematiek! Volg wel een training, dat maakt het een stuk eenvoudiger en je kunt sneller aan de slag.

 

Producten voor het Onderwijs


Rosa Baake

 

Volg Cedere op LinkedIn