Academie, verdieping kennis

Meer achtergrond informatie

Diverse producten

Nog even en we hoeven niet meer tegen de computer te praten

Gedachtelezen komt weer een stapje dichterbij dankzij werk van wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze ontwikkelden een wiskundig model waarmee ze in de hersenen kunnen ‘zien’ naar welke letter een proefpersoon kijkt.

 

Waarom is dit interessant?

 

De aanpak is vergelijkbaar met hoe we geloven dat de hersenen voorkennis combineren met sensorische informatie. Zo kun je de lijnen en rondingen in deze tekst pas als letters herkennen nadat je hebt leren lezen. Dat is een belangrijk gegeven.

 

meer lezen

Infographic: Wat heb je nodig voor spraakherkenning?

Welke producten zijn nodig om spraakherkenning goed te gebruiken? Voor zowel werk als privé kun je spraakherkenning inzetten om snel en slim te werken. 

Welke producten zijn noodzakelijk, welke zijn verstandig en welke opties zijn er? 

Deze infographic geeft je inzicht.

meer lezen

Wetsboeken uit het jaar 1469

Kun je dicteren in het Latijn? Jazeker wel via een omweg

 

 

Na het bekijken van de serie over De IJssel op NPO2 kon ik niet wachten om de Walburgiskerk in Zutphen te bezoeken. Met name De Librije trok mijn aandacht. Cedere heeft haar hoofdkantoor in Deventer en wij, de medewerkers, zijn allen erg geïnteresseerd in teksten.

 

Deventer is de stad van de boekdrukkunst, maar waarom lagen deze oude boekwerken dan opgeslagen in Zutphen en niet in Deventer? En aan de ketting?

 

Tijdens de rondleiding werd mij dit alles duidelijk. Het betrof niet alleen de boeken maar juist de kerk waar deze bijzondere exemplaren hoorden te zijn. Naast mathematiek en planetaria, veel bijbels en wetgeving. 

 

De bevolking van Zutphen was in die periode gering, bestond voornamelijk uit geestelijken, die het Latijn beheersten en daarmee de toegang hadden tot deze bijzondere boekerij.

 

Kun je dicteren in het Latijn? Jazeker!

meer lezen

Witte muren zijn de beste vrienden van een creatieve geest

Tommy Wieringa schreef zijn nieuwste boek voor een witte muur

 

Tommy Wieringa heeft een nieuw boek geschreven: Nirvana. In een praatprogramma beschrijft hij  dat hij altijd naar een witte muur kijkt wanneer hij een boek aan het schrijven is. Voor hem was dit door toeval ontstaan. Voor mij ook omdat de kasten die hier ooit stonden zijn verplaatst, er is niets voor in de plaats gekomen.

 

Als ik dicteer, zoals ik nu doe, focus ik me op een witte muur. Dat raad ik ook aan in de cursus Leren Dicteren. Het is beter om niet te kijken naar wat de spraakherkenning opschrijft, maar om je gedachten te volgen en je blik op de witte muur of iets vergelijkbaars te houden.

meer lezen

Dragon Medical van Nuance in de cloud

DMO speech recognition cloud, is de nieuwe ontwikkeling van Nuance medische spraakherkenning. De bedoeling is om steeds flexibeler te kunnen werken met spraakherkenning. 

 

meer lezen

Bescherm en ontsmet je microfoon en headset

Hygiëne is een essentieel aspect van ons werk, vooral in deze tijden van COVID-19 pandemie. We willen onze klanten en onszelf beschermen tegen mogelijke besmettingen en zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.

 

Daarom gebruiken we hoogwaardige apparatuur voor onze diensten, zoals microfoons en headsets voor dicteren en spraakherkenning. Deze apparaten zorgen voor een optimale audiokwaliteit en een efficiënte communicatie.

 

We delen ook speakerphones en headsets voor online vergaderingen met onze collega's en partners. Om de hygiëne te waarborgen, reinigen we deze apparaten regelmatig en grondig met geschikte middelen. Zo voorkomen we de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën.

meer lezen

Wat kost een zieke werknemer?

Langdurige ziekte
Langdurig ziek zijn

 

 

Langdurige ziekte van een werknemer kost ruim anderhalf keer zoveel als werkgevers verwachten.

De werkgevers kijken dan vooral naar de directe kosten die gemaakt moeten worden terwijl er ook veel indirecte kosten worden gemaakt. Dit is deels op te lossen door de werknemer sneller te laten re-integreren.


meer lezen

Wat betekent ideofonen voor spraakherkenning

Op de foto zie je een fluffy fretje. Fluffy is een ideofoon. Iedereen begrijpt wat ik bedoel, het gebruik van fluffy geeft je ook een speciaal gevoel.

Maar wat zijn ideofonen en hoe gaat Dragon om met ideofonen? Kunnen we spraakherkenning inzetten wanneer we  ideofonen willen gebruiken?

meer lezen

Wat is transcriptie voor administratie?

Transcribe of transcriberen is het zo goed mogelijk weergeven van een gesproken taaluiting. Transcriberen of uitwerken en verwerken van gesproken audio. Het omzetten van audio naar tekst, handmatig of automatisch.

 

Wat is transcriberen van woorden?

 

Hoe maak je een transcript?

meer lezen

Hoeveel woorden kent een gemiddelde spreker?

De Britse krant The Guardian, in 1986, schatte de omvang van de woordenschat van de gemiddelde persoon, die zich ontwikkelde van ongeveer 300 woorden op twee jaar oud, via 5.000 woorden op vijf jaar oud, tot ongeveer 12.000 woorden op de leeftijd van 12.

Kennisnet geeft aan dat een 12-jarige, eentalige Nederlander, 17.000  woorden kent. De schattingen lopen uiteen. 

meer lezen