Dicteren bij Office Word online

Dicteren bij Office Word

Sinds enige tijd kun je binnen Office365 WORD spraakherkenning gebruiken. De knop in het lint heet Dicteren. Bij WORD op de smartphone is tevens een microfoon aanwezig om te dicteren.

 

Bij de lokale WORD versie kun je alleen dicteren bij de cursor en bij de online versie kun je ook transcriberen, spraakherkenning van een opgenomen dictaat. Deze laatste optie geeft ook de mogelijkheid om meerdere sprekers op te nemen en uit te schrijven per spreker. 

 

 Gratis?

Gratis is het natuurlijk niet. Je moet op Office 365 abonneren en WORD gebruiken, lokaal of online of op je smartphone. Dicteren zit bij de prijs in.

Dicteren van spraakherkenning

We hebben deze MS WORD versie uitgetest en geven hieronder onze bevindingen. We kijken vooral naar de voordelen en nadelen ten opzichte van de producten Dragon Professional Anywhere, Dragon Medical One, Dragon Professional Group.

 

Uitleg van Microsoft

 

 

 

Niet zelflerend, fouten corrigeren heeft geen invloed op de kwaliteit

MS WORD dicteren is niet zelflerend, de foute herkenning kun je met normale wijzigingen wel aanpassen maar spraakherkenning zal hier niet beter door herkennen. Het product wordt niet slimmer bij gebruik.

Niet versleuteld verzonden over het internet, niet veilig, geen security

Het is duidelijk dat onder water het versturen van audio en tekst niet secure gaat. Er is geen tunnel die het geluid codeert zodat deze niet opgevangen en verwerkt kan worden door derden.

Instellingen voor dicteren

mogelijk om vaktermen toe te voegen

In Aangepaste woordenlijsten bij Opties kun je losse woorden, dus vaktermen, toevoegen. Dit geldt nu alleen nog voor de lokale installatie van WORD. Bij de web versie kun je geen losse woorden toevoegen aan de ingebouwde woordenlijst.

Toegevoegde woorden kun je gebruiken bij de spraakherkenning. Om foute woorden op te ruimen, en die ontstaan echt, verwijder je die uit deze lijst (alleen beschikbaar bij bureaublad installatie).

Alleen werkzaam in MS WORD

Zodra je met de cursor buiten WORD klikt, stopt de dicteerfunctie. Je kunt spraakherkenning  alleen gebruiken binnen een document. Door middel van kopiëren en plakken moet je de tekst handmatig plaatsen in een ander softwarepakket of dossier.

Alleen via Microsoft, Office 365, leverbaar

Voor dicteerfunctie of spraakherkenning heb je een abonnement bij Office 365 nodig. De kosten voor een particulier zijn € 99 per jaar op dit moment. 

Spraakherkenning werkt via server van Microsoft, buiten EU

Een goede internetverbinding is noodzakelijk. Elk gesproken woord wordt via de servers van Microsoft omgezet naar tekst. Naast dat deze servers overal in de wereld kunnen staan, is een slecht wifi-netwerk een beperking.

Geen spraakopdrachten voor aansturen software

 Je kunt hier niet, zoals we gewend zijn bij Dragon Professional, spraakopdrachten geven voor bijvoorbeeld zoals het aansturen van het lint, e-mailen met je stem, volledig bediening van de computer. Voor mensen met een fysieke beperking is dit een groot probleem. Zij willen hun eigen bankzaken kunnen uitvoeren en een webshop benaderen met alleen de stem.

Microsoft luistert mee en corrigeert

Om de herkenbaarheid te verbeteren luistert Microsoft mee met het dicteren en corrigeren. Dit is niet gewenst voor professionals.

Geen eigen spraakprofiel, gebruik algemeen profiel

Bij Dragon heeft iedere gebruiker een eigen spraakprofiel. Hierin staat hoe hij de woorden uitspreekt, welke woorden hij gebruikt en kun je woorden toevoegen. Ook staan hier sjablonen van de gebruiker om met één commando grote stukken tekst te reproduceren.

 

Bij geen eigen spraakprofiel maak je gebruik van een algemeen spraakprofiel en kun je de kwaliteit niet verhogen door het gebruik.

Dialect of accent wordt slecht verstaan

Na wat testen met dialect en accent zien we dat MS Word de stemmen slecht verstaat. Dragon heeft een zelflerend vermogen en zal wennen aan de stem. Dit gebeurt niet bij MS WORD.


Transcriptie van je audiobestanden

 

TRANSCRIBEREN AUDIO UPLOAD

 

Wat wel een aardig item is, is het uitschrijven van een audio opname. Wanneer je met een goede recorder opneemt, duidelijk articuleert en niet al te moeilijke woorden gebruikt, wordt deze tekst best aardig uitgeschreven. Audio opname uitschrijven kun je in 20 talen met een limiet van 300 minuten bij het uploaden dictaten. Mooi item wanneer je een tekst in een taal die je helemaal niet verstaat opneemt, en via deze methode laat omzetten.

Meerdere sprekers

meerdere sprekers toevoegen

Een interview kan ook uitgewerkt worden. Niet door elkaar heen praten en niet teveel moeilijke taal geeft een aardig resultaat. Sprekers en tijdcodes kunnen worden weergegeven in de tekst. Wanneer je interpunctie aan hebt staan, plaatst WORD zelf de punten.

 

Realtime opnemen van een interview en omzetten naar tekst lukt niet, alleen een opname ter plekke of via een online of voice recorder is mogelijk. Dus achteraf. 

MS WORD op je smartphone

Dicteren met spraakherkenning van Word

 

Bij een Office 365 abonnement is het mogelijk om de app MS WORD te downloaden. Woorden die je hebt toegevoegd aan je lokale woordenlijst gebruik je hier niet. Woorden met fouten worden met rode kringetjes aangegeven en kun je met het normale toetsenbord en met je vingers wijzigen. 

 

Voor sommige doeleinden is spraakherkenning en dicteren met MS WORD geschikt. Ik denk bijvoorbeeld aan particulieren en iemand met dyslexie. Bij het gebruik van vaktermen en waar security van groot belang is, raad ik de Dragon producten aan.

 

Wil je met een groepje mensen je vergadering opneemt en  uitwerkt, dan is de transcribe functie een goede oplossing. 


Lees verder

Dragon Spraakherkenning maakt je leven makkelijker

Dragon Spraakherkenning maakt je leven makkelijker

 

Typ je ‘Leven makkelijk maken’ in bij Google Zoeken dan vindt Google ongeveer 22.900.000 resultaten (0,58 seconden). Bijna 23 miljoen resultaten. Meer dan 500.000 video’s en 286.000 Nieuwsberichten. Met vele tips: 6,7,8,10, 11 etc.. oneindig veel tips.

 

Voor de grap heb ik de volgende zoekactie ingetypt: ‘leven moeilijk maken’ en daar vind ik 20 miljoen resultaten. Bij de resultaten staan dan titels als: ‘4 tips om je leven minder moeilijk te maken’ of ‘Het jezelf onnodig moeilijk maken, hierbij 7 tips…’

 

Wanneer je dit zo bekijkt is er een groot probleem in Nederland, vrij vertaald, we hebben een moeilijk leven. Wat kan spraakherkenning dan nog oplossen voor het zware leven dat we leiden/lijden?