Spraakherkenningssoftware voor mensen met dyslexie

Spraakherkenningssoftware voor medewerkers in de zorg

Spraakherkenningssoftware helpt dyslectische trainees met het voltooien van hun carrière  in Nieuw-Zeeland.

 

Het software product voor spraakherkenning van Nuance, Dragon, helpt dyslectische trainees vaardig te worden om carrière te maken in de primaire industrie.

 

15 % van de mensheid kampt met taalproblemen, heeft moeilijkheden met Nederlands en Engels, kiest onnodig voor een lagere opleiding. 

National Styles Literacy and Numeracy voor de Primary Industry Training Organisation (PITO) in Nieuw-Zeeland, Mike Styles, zegt dat de ondersteunende technologie een "significant" verschil kan maken in het leven van dyslectische studenten.

'Het vergroot onze dyslectische trainees hun vaardigheden en kennisbasis en ze kunnen hun training afronden zodat ze hun carrièredoelen kunnen nastreven.'

Spraakherkenningssoftware voor studenten en medewerkers

Met Dragon spraakherkenningssoftware kun je gewoon praten voor het schrijven van teksten en het besturen van de computer, in plaats van concentreren op typen en spelling.  Medewerkers en studenten houden beter aandacht op de inhoud, zoals assessments en projecten dan op de schrijfstijl en schrijffouten. 

 

Volgens Mike heeft ongeveer 40% van de mensen die op zoek zijn naar een werkomgeving, te maken met problemen met geletterdheid en rekenvaardigheid, en ongeveer 15% van deze personen ondervinden moeilijkheden als gevolg van dyslexie. 'Er is wereldwijd een groot deel van de beroepsbevolking dat moeite heeft om de eisen op het gebied van alfabetisering en rekenen op de werkplek bij te houden', zegt Mike.

 

Dyslectische personen hebben moeite met woorden en ervaren problemen met lezen, spellen en schrijven.

'Veel van onze trainees die leermoeilijkheden hebben, zijn zich er niet van bewust dat ze dyslexie kunnen hebben. En de meesten van hen hebben waarschijnlijk door het leven gezwoegd in de overtuiging dat ze gewoon langzame leerlingen zijn ', legt Mike uit.

 

'Maar zodra dyslexie wordt bevestigd, zijn ze vaak opgelucht omdat ze nu kunnen uitleggen waarom ze zo lang hebben geworsteld', voegt hij eraan toe.

Dragon spraakherkenning voor dyslectici

Naast het aanbieden van een reeks workshops, korte cursussen en certificaat en diploma programma's voor mensen die werkzaam zijn in de primaire sector, voert het PITO een programma uit dat zijn dyslectische trainees ondersteunt en vergelijkbare cursussen beheert via andere derde instellingen. Het traint ook begeleiders in heel Nieuw-Zeeland over hoe zij dyslectische leerlingen kunnen helpen.

 

'Onze dyslectische trainees gebruiken Dragon om hun projecten en beoordelingen' op te schrijven.  Alleen al door te spreken verschijnen de woorden op hun scherm en hoeven ze zich geen zorgen te maken over typen en spellen. Ze kunnen zich gewoon concentreren op de inhoud ', zegt Mike.

 

Hij legt ook uit dat Dragon een "wonderbaarlijk" hulpmiddel is, omdat het de cursisten helpt tijd te besparen.  Dragon beperkt de frustratie omdat ze geen problemen hebben met spelling en stijl. '

 

De voordelen van het gebruik van Dragon vloeien ook door naar de werkplek. Mike zegt: 'De software helpt ze correspondentie te schrijven, facturen te verzenden, incidentrapporten op te stellen en andere documenten op het werk te maken. Het maakt schrijven gemakkelijk en snel, dus het is begrijpelijk dat ze het in de werkomgeving zouden gebruiken. '

 

'Als onderdeel van een educatieve organisatie en als begeleider, is het geweldig om onze dyslectische leerlingen in contact te kunnen brengen met een concreet hulpmiddel zoals Dragon. Het helpt niet alleen onze studenten hun training af te maken, het heeft ook een positieve impact op hun leven, wat het meest bevredigend is om te zien, 'zegt hij. 'Dragon is voor veel leerlingen een grote verandering geweest.'

Spraakherkenning (spraakinput) en voorleesprogramma (spraakoutput) worden toegestaan tijdens de officiële examens.

 

 

Rosa studeerde af met Dragon Individual
Rosa studeerde af met Dragon Individual

Dragon spraakherkenning voor onderwijs en studie

Op universiteiten levert Cedere meestal aan de hoogleraren en professoren en soms aan studenten. Bij het promoveren en schrijven van vakgerichte documenten is spraakherkenning een goede aanvulling. Men kan gemakkelijk testresultaten noteren, verslag doen van interviews, artikelen schrijven of voorbereiden op lezingen. Tevens kan je in het Engels inspreken: de taal waarin de internationale wetenschap publiceert. Dit alles kan met de stem en handsfree.

 

Bij Spraakherkenningssoftware Nederlands wordt standaard Engels meegeleverd. Bij Dragon Professional Anywhere, de cloud versie van Nuance spraakherkenningssoftware, kent vele talen. Je betaalt per taal een maandbedrag als bij een abonnement.

Voor bedrijven of onderwijsinstituten met ingewikkelde computernetwerken is dit de oplossing.

Text to Speech, voorlezen van documenten

Het voorlezen van documenten of zelfs alles wat onder je muis staat kan met Spika voorleessftware of de voorleessoftware van Omnipage. Spika leest alles voor wat je wilt op een computer. Je kunt instellen of je alleen de tekst wil of ook alle webpagina's. 

 

Omnipage van Kofax leest documenten voor die gescand zijn met een scanner, met een fototoestel of smartphone. Ze noemen dit product ook een OCR-programma, Optical Character Recognition, tekenherkenning.

 

Kofax Omnipage Server voor bedrijven, ook te koppelen aan producten van Business Process Management


Lees  verder:

Voicerecorder met spraakherkenning