Blog: Licht aan het eind van de tunnel

Eindelijk, sinds 6 mei jongstleden gloort er licht aan het einde van de tunnel.

 

Diverse experts gaven al aan dat het voor mensen noodzakelijk is om uitzicht op wat betere toekomst te hebben wanneer je wilt  dat men zich houdt aan de nog steeds strenge corona regels.

* Blog door Hanneke Tutupoly

Alleen in de zon, verder niets

Afstand houden, niet bij elkaar op visite, zo min mogelijk contact met anderen, de eerste weken is het te doen maar vervolgens vergt het toch veel zelfdiscipline om dit vol te houden. Zeker nu we een mooi voorjaar hebben, er is veel zon, maar wat hebben we verder?

Een Koningsdag die sinds deze op 27 april valt niet zo zonnig en warm is geweest.

Een frisse maar zonnige Bevrijdingsdag waarop ook niets te beleven viel.

Hoera, de kapper wordt een hoogtepunt!

Gelukkig hebben we nu meer dingen om naar uit te kijken: met een beetje geluk kunnen we over drie weken in select gezelschap uit eten of op 1,5 m op het terras zitten.

Maar daarnaast blijft de oproep om niet massaal tet gaan winkelen, nog steeds maximaal drie mensen thuis te ontvangen.  In diverse parken wordt al opgetreden wanneer je met meer dan twee mensen samen zit.

Ook al gaan de kinderen weer naar de basisschool, gaan ziekenhuizen mondjesmaat open, gaan 11 mei de rechtbanken schoorvoetend draaien, en (hoogtepunt!) kunnen we weer naar de kapper, de belangrijkste regel blijft “werk zoveel mogelijk thuis”.

Hoe nu verder?

Dus daar zit je dan, met nog steeds het dilemma of je wel of niet cliënten kunt uitnodigen op kantoor.

Is jouw kantoor of de spreekkamer corona proof? Is het mogelijk om genoeg afstand te houden? Wie maakt de spreekkamer schoon nadat er bezoek is geweest?

En als je praktijk op halve kracht doorsuddert, deel je dan je tijd in?

Het kan goed zijn dat je kritisch kijkt naar je manier van werken op dit moment en vóór de corona crisis: misschien zijn er bij de genomen noodmaatregelen werkwijzen die interessant genoeg zijn om na de lockdown in ere te houden.


‘onderzoek alles en behoud het goede”

Alhoewel duidelijk is dat niets opweegt tegen een bijeenkomst waarbij elkaar in de ogen kunt kijken zal je ook merken dat er vooral korte besprekingen zijn die prima online gevoerd kunnen worden. Gemakkelijker in te plannen, geen reistijd kortom voor sommige vormen van overleg een prima alternatief. Wellicht iets om erin te houden.

Hoe gaan we straks om met het thuiswerken? Het zou me niets verbazen als straks een redelijk deel van de mensen meer thuis blijft werken dan voorheen. Als dat inderdaad het geval is kan het nuttig zijn om kritisch te kijken naar de manier waarop je werkt. Misschien was je nu tevreden met een soort houtje-touwtje oplossing omdat het toch om een tijdelijke situatie ging. En kijk je daar anders tegenaan wanneer dit een structurele werkmethode wordt.

Werk aan je geestelijke gezondheid

Psychologen geven aan dat het gunstig is voor je brein om tijd benutten voor het leren van nieuwe dingen.

Heb je tijd over en heb je nog een pakket van spraakherkenning in de la liggen waar je weinig meedoet ? Of werk je ermee maar is het behelpen? Soms weet of vermoed je dat het praktischer en sneller kan maar gun jet jezelf niet de tijd om alles weer uit te zoeken. Kijk dan eens naar de mogelijkheden om online een opfristraining te volgen, zodat je straks optimaal kunt werken en daardoor een efficiëntieslag kunt maken.

En heb je altijd getwijfeld of je over zou stappen op spraakherkenning?

Dit kon nog wel eens het juiste moment zijn.

Geen nacht zo donker of het wordt wel weer licht

Zo gaan we door, want we kunnen niet anders. We duimen dat het virus echt onder controle blijft, en kunnen hopelijk genieten van de wat grotere mate van vrijheid die we krijgen.

Verder kunnen we niet anders dan wachten, hopen op vaccin en er intussen maar het beste van maken.

Er gloort licht aan het eind van de tunnel, maar het ligt aan jezelf of je er positiever uitkomt.

Interessant:

Corona Covid-19 woordenboek

Evenementen, vraaguurtje