Blog: Quality Time rondom de feestdagen

Voor je het weet is het zover: kerst, oud en nieuw, kerstvakantie.

 

Het is een bekend verschijnsel dat wanneer de kerstdagen midden in de week vallen (zoals dit jaar het geval is) Nederland zo’n beetje stil valt tussen kerst en 1 januari. Bedrijven zijn gesloten of werken op halve kracht.

 

Geschreven door Hanneke Tutupoly

 

De feestdagen: Nederland valt (bijna) stil.

Winkels zijn wel open, zijn soms extra door de uitverkoop die steeds vroeger lijkt te beginnen.

Het bezoek aan meubelboulevards op 26 december begint bijna tot ons cultureel erfgoed te horen.

 

En voor die tijd begint barst de strijd vaak los: hoe vallen de feestdagen, wie wil er vrij, wie moet toch echt iets doen aan zijn/haar stuwmeer aan overuren, wie werkt er zonder problemen door?

Heb je vrij deze dagen?

Hoe zit het met jou tegen het einde van het jaar? Hoe vul jij deze periode in?

 

In hoeverre je vrij kunt zijn hangt mede af van andere opdrachtgevers: medici draaien overuren of zijn juist vrij in deze periode, werken de rechtbanken door, worden zittingen gepland, hoe vallen termijnen in deze periode? Om het nog ingewikkelder te maken zitten de rechtbanken niet op één lijn voor wat betreft de dagen dat ze gesloten zijn.

 

 

 


De noodzaak om door te werken hangt mede af van het gebied waarin je werkzaam bent. Zo stomen o.a. strafrecht en vreemdelingenrecht door, maar ook op het gebied van arbeidsrecht zal er nog veel voor het einde van 2018 afgehandeld moeten worden.

 

Trauma specialisten en oogartsen zijn juist drukker deze dagen. Operatiekamers draaien op halve kracht.

Gewoon aanwezig of extra druk?

Mensen die niet op vakantie gaan of zichzelf vrij plannen, zullen vaak de neiging hebben om door te werken in deze periode, niet altijd tot vreugde van hun thuisfront.

Bovendien is de kans groot dat ze ook nog waarnemen voor collega’s die wel de zon opzoeken of op de lange latten staan.

En is het dan prettiger om op kantoor of praktijk te zitten of trek je je af en toe thuis terug om even wat dingen te regelen en documenten in te spreken?

 

Maar…..vaak wordt het uitwerken of indienen van stukken uitbesteed aan een ondersteuner.

…is er ondersteuning?

Regelmatig is het secretariaat in deze periode onderbezet of afwezig. Het is dé ideale periode om nog wat vrije dagen op te nemen, de kinderen hebben vakantie, een partner heeft verplichte snipperdagen, dus de kans is groot dat veel medewerkers vrij krijgen.

 

Want hoewel ondersteuning het hele jaar door misschien nuttig of handig is, wil je als werkgever niet als een soort Scrooge aanwezigheid eisen.


Roeien met de riemen die je hebt.

Het is een “probleem” dat elk jaar terugkomt, dus je probeert het op voorhand te voorkomen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In het voren werken kan niet altijd, bovendien is tijd die besteed is aan een zaak die kort  voor een termijn alsnog  wordt ingetrokken verloren tijd. Dus zal jij in deze dagen meer zelf moeten regelen.

 

Dicteren in een dossier in plaats van typen scheelt meer dan 50 % van je tijd. Dictaten die ingesproken zijn kunnen in Word als tekstdocument verschijnen en hoeven dan alleen nog her en der gecorrigeerd moeten worden.

Misschien heeft het secretariaat voor het indienen van rolstukken de beschikking over Power PDF, maar jij zelf niet?

 

Zo zijn er diverse mogelijkheden om het werken gemakkelijker of efficiënter te maken.

Maar het is nu te kort dag?

Diverse oplossingen zijn op heel korte termijn te leveren en te installeren.

 

Voor sommige opties is het misschien kort dag om dat dit jaar nog te regelen, maar misschien is het dan goed om het onderzoeken van deze mogelijkheden aan de goede voornemens voor 2019 en dan ook op korte termijn uit te voeren?

Goede feestdagen en een spraakmakend 2019

We wensen je goede feestdagen en een uitstekend 2019.

 

We zien je graag in 2019 uitgerust, enthousiast en met volle moed om het jaar spraakmakend te maken.