De nieuwe generatie radiologierapportage werkt met AI

De jaarlijkse vergadering van de Radiological Society of North America (RSNA) levert meestal belangrijk nieuws op en bij de conferentie van dit jaar was dat geen uitzondering.

 

 

RSNA 2018 was uitzonderlijk vanwege de duidelijke verschuiving in de manier waarop radiologen worden gestimuleerd om voor de praktische en gemakkelijk manier AI te gebruiken. Voor verhogen workflow productiviteit, verminderen burn-out problemen, kosten verlagen voor de gezondheidszorg en verbeteren patiëntresultaten.

Concreet laten de RSNA-aankondigingen zien hoe AI - na veel angst, onzekerheid, twijfel en hype - nu zowel nuttig als bruikbaar is .

 

PowerScribe One (in Nederland de Dragon-Medical-Direct) variant, en de AI Marketplace vertegenwoordigen samen een nieuwe generatie van radiologie-rapportage-systemen die zich specifiek richten op workflows en samenwerkingsverbanden. 

 

De innovaties beginnen met een op de cloud gebaseerd, voortdurend lerend en contextbewust taalbegrip dat ongestructureerde spraak-naar-tekstinvoer converteert naar gestructureerde klinische gegevens terwijl de radioloog spreekt. 

 

PowerScribe One maakt gebruik van de cloud en real-time invoer van duizenden Nuance-gebruikers om machine-leer-algoritmen continu te trainen die de nauwkeurigheid en specificiteit verbeteren. Dat resulteert  een schat aan bruikbare gegevens die kunnen worden gedeeld en gebruikt in de hele zorgketen.

Workflow-integratie is de sleutel

PowerScribe One is vanaf de basis ontworpen met workflow-geïntegreerde toegang tot AI-tools voor ondersteunde diagnose, klinische begeleiding, kwaliteitscontrole en rapportautomatisering. 

Het omvat geïntegreerde toegang tot de Nuance AI-marketplace voor diagnostische beeldvorming en de groeiende bibliotheek van workflow-, diagnostische en andere radiologiealgoritmen. 

Afbeeldingen worden automatisch gerouteerd via PowerShare, waar algoritmen van de AI-Marketplace ze analyseren en resultaten terugsturen naar PowerScribe One. De radioloog beoordeelt vervolgens elke AI-bevinding en geaccepteerde resultaten en aanbevelingen worden automatisch toegevoegd aan het rapport zonder aanvullende stappen.

De voordelen van workflow-geïntegreerde AI zijn duidelijk. Radiologen zien:

  • 94% kortere doorlooptijden voor rapporten
  • 87% minder onderbrekingen van telefoongesprekken
  • Productiviteitsstijging van 31% door analyse
  • 95-100% kritische bevindingen melding sluiting naleving
  • 10% hogere workflow-efficiëntie

 

Die voordelen lopen door in de waardeketen (value chain) van de gezondheidszorg met:

  • 44+ uur bespaard per week met het beheren van longkanker screeningsprogramma's
  • Kostenbesparingen gelijk aan 1 fte per 200K-onderzoeken 
  • 40% reducties in dubbele beeldvorming en onnodige herhaalde scans
  • Geoptimaliseerde IR-planning en kortingsperioden van maximaal 3 dagen

De AI Marketplace heeft nu meer dan 40 ontwikkelaars en organisaties in de gezondheidszorg

In minder dan één jaar nadat het is geïntroduceerd, heeft de AI Marketplace for Diagnostic Imaging een team van ontwikkelaars, onderzoekers en technologieleiders gemobiliseerd voor het bouwen, testen, valideren en delen van algoritmen voor radiologie. 

 

Ze werken samen met het American College of Radiology (ACR) en andere professionele genootschappen om normen vast te stellen voor AI binnen radiologische workflows, EPD's, PACS en andere gebieden. 

Een paar voorbeelden van workflow-geïntegreerde algoritmen die beschikbaar zijn via de AI-Marketplace zijn:

Aidoc, Nuance en de universiteit van Rochester werken samen aan een mogelijk levensreddende prioriteitstellingstoepassing voor werklijsten. 
Aidence, eUnity, Nuance en de University of Pennsylvania werken samen aan de ontwikkeling van een applicatie om radiologen te helpen bij de tijdrovende taak van het detecteren en karakteriseren van longknobbeltjes voor rapportage en follow-up vergelijkingen. 
Zebra Med's Coronary Calcium Scoring applicatiecontroles voor calciumopbouw in de kransslagaders. Calcium in deze slagaders kan een teken zijn van hartziekte. 
Densitas 'FDA-goedgekeurde densitasdensity ™ -toepassing beoordeelt automatisch de borstdichtheid, een belangrijke voorspeller van het risico op borstkanker, terwijl radiologen hun tijd en aandacht besteden aan het vinden van borstkanker. Het densitasdensity-algoritme kan afbeeldingen analyseren om consistente en reproduceerbare borstdensiteitscategorieën te bieden die in lijn liggen met de 4e of 5e editie van de borstweegschaal van de ACR. De applicatie is bedoeld voor gebruik met compatibele full-field digitale mammografiesystemen.

 

Voor de beeldverwerking biedt Nuance AI Marketplace ontwikkelaars toegang tot 70 procent van alle radiologen in 5500 zorginstellingen, continue algoritmetraining met behulp van real-world gegevens en geautomatiseerde toegang tot vereiste registers. 

 

Het is inspirerend om de groeiende toewijding aan AI onder radiologen te zien wanneer zij de voordelen realiseren en verdere vooruitgang verkennen.

Ook interessant:

Recorder mee in de spreekkamer
Recorder mee in de spreekkamer
Welkom GGZ Vincent van Gogh
Welkom GGZ Vincent van Gogh