Recorder mee in de spreekkamer

Sinds eind 2017 is het patiënten toegestaan een geluidsopname te maken van het gesprek met hun zorgverlener. Een geluidsopname kan de zorg in positieve zin ondersteunen en patiënten bijvoorbeeld helpen bij het maken van de juiste keuzes en het onthouden van de informatie.

 

Betere zorg begint bij een goed gesprek. Je kent jezelf het beste en je hebt meer invloed op je behandeling en verzorging dan je misschien denkt. 

Betere Zorg begint bij een goed gesprek

Het is daarom belangrijk dat je aangeeft hoe je je voelt en wat je ervaringen zijn. Maar ook wat je voorkeur heeft en hoe je in het leven staat, zijn belangrijke elementen die kunnen helpen bij je beslissing. Je mag verwachten dat je arts medische kennis en ervaring heeft en kan inschatten of bepaalde risico’s voor jou gelden. Jou arts helpt je daarnaast de mogelijkheden en je voorkeuren helder te krijgen.

Mag je een gesprek met je arts zomaar opnemen?

Het is volgens de wet toegestaan om een geluidsopname te maken van een gesprek met een arts. Je bent niet verplicht dit te melden, maar wij raden je toch aan het altijd vooraf met je arts te bespreken. Je mag de geluidsopname alleen voor privégebruik maken. Zonder toestemming van de zorgverlener is het niet toegestaan de opname openbaar te maken (ook niet via de sociale media delen dus).  

 

Let op: voor het maken van beeldopnames zijn de regels strenger. Deze deze mogen bovendien uitsluitend mét instemming van de zorgverlener gemaakt worden.

 

Waarom zou je het eerst overleggen?

Het is belangrijk voor een prettig verloop om een open en eerlijke communicatie met je zorgverleners te hebben. Je mag verwachten dat de arts openstaat voor overleg over je behoefte aan passende informatie. Tegelijkertijd kan een geluidsopname voor de arts ook wat ongemakkelijk voelen. Opname kan het gesprek beïnvloeden. In plaats van het hele gesprek opnemen, kun je eventueel ook met de arts de afspraak maken dat hij/zij aan het eind van een gesprek een samenvatting geeft die kan worden opgenomen.

Wat is het voordeel van een geluidsopname?

Een geluidsopname kan de zorgverlening ondersteunen en jou meer grip geven op het zorgtraject. Vooral bij een emotioneel beladen gesprek kan het prettig zijn het gesprek terug te luisteren, samen met je  partner of naasten de gedachten op een rij te zetten en een besluit te nemen.

Hoe kan ik het beste een gesprek opnemen?

Op elke smartphone zit een recorder die je kunt gebruiken. Verder zijn er gratis apps die meer dan 15 minuten kunnen opnemen. Voor structureel gebruik is een voicerecorder aan te bevelen. Met een snoertje kunt je zo de gesprekken op uw computer plaatsen om na die tijd nogmaals af te luisteren.

Bij meerdere personen is het handig om een externe microfoon te gebruiken die je richt naar beide partijen. Bij sommige voicerecorders is dat niet nodig omdat zij zichzelf al richten naar het geluid.

TIP: spraakherkenning gebruiken om het gesprek om te zetten in tekst

Gesprek opnemen en omzetten met behulp van spraakherkenning is met Dragon niet of nauwelijks mogelijk. Amberscript is wel een oplossing. Je kunt het gesprek in een keer uploaden en na enkele minuten krijg je het gesprek in tekst terug. De tekst is per spreker, dus de hulpverlener en jou en je partner, uitgewerkt.

Ook interessant:

7 tips om je e-mail snel weg te werken
7 tips om je e-mail snel weg te werken
Hoeveel woorden kent een gemiddelde spreker?
Hoeveel woorden kent een gemiddelde spreker?