Vind je dicteren ouderwets?

Digitaal dicteren ouderwets?

Wat is de beste manier om teksten te produceren: dicteren of typen?

Dicteren wordt soms gezien als een ouderwetse methode, maar het kan ook een vorm van spraakherkenning zijn.

 

Typen is misschien moderner, maar het kost meer tijd en moeite.

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, want het hangt af van de situatie, het doel en de voorkeur van de schrijver.

Hier zo maar wat ‘oneliners’ uit het veld

Typen is ouderwets, je kan beter spreken.
Wie typt er nog terwijl je kan dicteren?
Dicteren is ouderwets, dat is ‘Old School’.
Tegenwoordig typen we weer zelf, zonder secretaresse (..).
Ik wil wel een auto met spraakherkenning, dan spreek ik mijn bestemming in, geen gedoe onderweg en met mijn handen aan het stuur.
Ik gebruik Siri, heel handig, dan hoef ik niet met mijn dikke vingers op dat kleine toetsenbordje te tikken.
Ik spreek het liefst een gesproken bericht in, zonder spraakherkenning, de herkenning is altijd slecht en dan moet je zoveel corrigeren.
Mijn naam herkent die al niet..
WAT..? Typ jij nog?
..

En zo kan ik wel even doorgaan. De meeste mensen aan wie ik het vroeg vonden zichzelf aardig modern om ... juist te typen of juist met spraakherkenning te werken of juist te dicteren.

Best wel vreemd omdat de zogenaamde oudere advocaat of arts als stoffig wordt bestempeld wanneer hij of zij nog met een voicerecorder wil dicteren en het dictaat wil verzenden naar de backoffice. 

#1

Maar is dicteren eigenlijk niet heel erg slim?

Je dicteert in je voicerecorder of op je smartphone of zelfs gewoon aan je computer, je maakt je niet druk over de woorden die niet herkent worden of moeilijke namen. Je houdt je alleen bezig met de inhoud.

 

Je dicteert bijvoorbeeld een opdracht aan de backoffice of je persoonlijke secretaresse: “Pak sjabloon voor verslag huppelepup en voeg de namen van de client toe. Kijk even in het CRM hoe de kinderen heten of wat de uitslag was van de foto en voeg die toe aan het standaard verslag. Verstuur dat verslag en maak gelijk een afspraak voor een bespreking.” 

AUTEUR KLAAR!

De auteur is misschien nog onderweg van de ene naar de andere locatie. De secretaresse ontvangt via de mail het gesproken bericht, pakt het op en verwerkt.  Het werk van de secretaresse is hierdoor interessant en zij krijgt meer verantwoordelijkheid. 

Ontlast een dure kracht, gebruik zo haar kennis op de juiste manier.

#2

Had ik bovenstaande opdracht met spraakherkenning kunnen dicteren?

Zeker, op de spraakherkenningsserver kan dit dictaat worden omgezet in tekst. Omdat er moeilijke namen in staan, die niet standaard aanwezig zijn in het lexicon, zal de herkenning tegenvallen. Er moet wel wat verbeterd worden.

 

Gesproken opdrachten zijn vaak gedicteerd in spreektaal en dus minder goed verstaanbaar dan schrijftaal (dicteertaal). De secretaresse luistert dan toch het dictaat af voor de inhoud. In een dergelijk korte dictaat is het gebruik van spraakherkenning niet aan te bevelen. Digitaal Dicteren is de oplossing.

#3

Wanneer is digitaal dicteren handiger dan spraakherkenning?

Een auteur die goed kan dicteren in schrijftaal en daar in het begin de tijd voor neemt, is gebaat bij spraakherkenning (bij de cursor). Je leest direct mee en wijzigt meteen de fouten.

 

Heb je een secretaresse die jou veel uit handen neemt en zelfstandig opdrachten uitvoert? Dan is  (digitaal) dicteren de oplossing. Vooral wanneer er met sjablonen wordt gewerkt. Zij hoeft alleen opdrachten te krijgen en werkt ze zelf uit (wie wil niet zo’n secretaresse?). Denk hierbij een notaris of een medische secretaresse  voor het samenstellen van een standaard verslag in een elektronisch patiënten dossier.

#4

Wil je beide, digitaal dicteren en spraakherkenning?

Je wilt opdrachten geven aan het secretariaat en teksten dicteren voor een dossier, dat is ook te combineren in bijvoorbeeld Dictation Anywhere. Een combinatie van digitaal dicteren in een dictafoon en spraakherkenning direct bij de cursor. Dit is de andere methode namelijk de combinatie van beide mogelijkheden.


#5

Moet ik dan een voicerecorder aanschaffen?

Nee, er zijn diverse apps die veilig opnemen en versturen naar een centrale cloud oplossing. De backoffice kan de dictaten downloaden en verwerken. Olympus heeft daar een mooie oplossing van. Een secure app op de smartphone en een online portal bij Olympus.

 

Je kunt de cloud oplossing ODMS voor 2 maanden gratis testen.

 

Wil je toch een voicerecorder om te dicteren dan raad ik de Olympus DS-9500 aan met wifi zodat je waar je ook bent, de dictaten draadloos kunt versturen. Binnen een wifi netwerk of via de smartphone. 

#6

Aanbieding:

 

De meeste producten zijn gratis te testen. Ga naar de pagina Trials voor jouw keuze.


Meer over dicteren:

Moeite met Dicteren? Lees de 5 tips voor professioneel dicteren.

5 tips voor professioneel dicteren
5 tips voor professioneel dicteren

Olympus ODMS Dicteren via de cloud en app

App voicerecorder Olympus
App voicerecorder Olympus

Is dicteren en spraakherkenning bij Dragon veilig?

Secure dicteren
Secure dicteren