Afkortingen in de GGZ

Als leverancier van spraakherkenning voor de GGZ, kom ik* vaak afkortingen tegen waarvan ik denk: “Geen idee wat dit betekent...”.

 

Natuurlijk ken ik de DSM IV of DSM 5 coderingen, classificatie-systeem voor psychiatrische aandoeningen, en deze zijn dan ook toegevoegd aan het standaard lexicon voor GGZ, maar dat is nog niet de helft van alle afkortingen die binnen de GGZ worden gebruikt.

Kunnen we de afkortingen gebruiken met Dragon?

Ik heb geen functie in een GGZ omgeving en van mij wordt dan ook niet verwacht dat ik alle termen ken. Ik kan gebruik maken van een overzicht met afkortingen op de ggznieuws site, maar dan nog zal het mij niet veel zeggen.

Als psychiater of psycholoog herkent u uiteraard deze afkortingen direct, ze staan alleen nog niet standaard in het spraakprofiel van Dragon. In het onderstaande stukje wordt uitgelegd hoe deze afkortingen gebruikt kunnen worden in Dragon.

Cedere levert aan GGZ instellingen, ZBC en eerstelijns praktijken. Deze medische sector is anders dan de algemene medische zorg. Meer lezen


Wat is dan wel onze taak?

Wanneer met spraakherkenning gewerkt gaat worden zijn er 2 geschikte programma’s, specifiek voor de GGZ markt. Welke u het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van de technische omgeving. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cedere en u vindt informatie op de site.

Welke voorbeelden van afkortingen zijn er?

In het voorbeeld ziet u zowel de afkortingen als de omschrijving. We kunnen deze woorden zo inbrengen dat wanneer we de afkorting uitspreken automatisch het volledige woord komt te staan. Dat hoeft natuurlijk niet maar wanneer dat gewenst is, is dat een mogelijkheid.

 

"Wat wel een uitdaging is, is om de afkortingen zo uit te spreken als u dat zou willen".

 

Kijk bijvoorbeeld naar CAD, dat zal Dragon lezen KAT of iets dergelijks. Willen we CAD uitspreken dan moeten we het ook als KAT uitspreken. In de praktijk willen we zeggen: CEE AA DD.

 

U ziet het al, dit is niet eenvoudig maar wel op te lossen. U kunt namelijk een gesproken vorm toevoegen aan een geschreven vorm. Dus nog even het voorbeeld CAD, we voegen hier een gesproken vorm CEE AA DD toe. Een fonetische woord.

*Afkortingen GGZ Nieuws
*Afkortingen GGZ Nieuws

Hoe krijg ik deze afkortingen in het lexicon?

De afkortingen, zoals aangegeven in bovenste alinea, met de daarbij behorende uitgeschreven woorden, kunnen eenvoudig aan het lexicon worden toegevoegd.

 

Wilt u ze allemaal? Dan kopieert u ze in een Word-document en analyseert deze met Dragon.

 

Wilt u slechts een aantal van deze woorden, bijvoorbeeld 20, toevoegen dan kunt u deze woorden ook opslaan in document en Dragon laten analyseren. Deze optie heet documenten analyseren.

 

Wilt u slechts enkele afkortingen met woorden toevoegen, dan is het handmatig inbrengen van deze woorden in het lexicon de eenvoudigste oplossing. Deze optie heet woorden toevoegen.

En bij een grote instelling? Met een ICT-afdeling?

De ICT-afdeling kan een document maken en deze plaatsen op een gedeelde schijf op een server. Daarin de meest gebruikte woorden van de instelling toevoegen, en zorgen dat elke gebruiker automatisch deze woorden toegevoegd krijgt aan het lexicon oftewel het spraakprofiel. Dat scheelt veel tijd per gebruiker.

*Godie Vierbergen

Ook interessant:

Spraakherkenning in bed

Dragon bij dysorthografie?