Met spraakherkenning werken in financiële sheets van Excel

Excel is geen eenvoudig programma om met spraakherkenning in te werken. Echter is het mogelijk om het toetsenbord en de muis met de stem aan te sturen. En je kunt zelf stemcommando’s maken, zodat (herhalende) handelingen met één commando kan worden uitgevoerd.

 

 

Ik ben rolstoel gebonden. Op de laptop staan mijn programma’s die ik nodig heb voor mijn werk. Ik kan zowel op kantoor als vanuit huis werken.  Met spraakherkenning bedien ik de hele computer, zowel de programma’s voor mijn werk als de mail en het internet. Ik maak gebruik van een TableMike tafelmicrofoon die altijd aan staat. Zo kan ik met de rolstoel naar mijn laptop rijden en direct beginnen met het bedienen van de laptop.

Als medewerker klantcontactcentrum bij Kadaster, werk ik veel in Excel. Mijn taak is om financiële overzichten te generen uit een financieel pakket en overzichten te maken met Excel. Door mijn beperking kan ik niet met muis en toetsenbord werken. 

Tijdens een training leer je hoe je moet dicteren en welke commando’s er zijn. En hoe je zelf commando’s kunt maken. Ook worden de werkzaamheden bekeken en het proces geoptimaliseerd om met spraakherkenning te werken.  Ondanks dat ik veel met de computer bezig ben, is een training zeker geen luxe maar een noodzaak. Alle sneltoetsen en muisopdrachten spreek ik nu uit en heb diverse stemcommando’s  c.q. spraakopdrachten,  aangemaakt. Door deze commando’s kan ik zelfs sneller werken dan voorheen.

 

 

Dragon Professional Group mag je voor jezelf drie keer installeren. Ik heb dus ook op mijn privé laptop geïnstalleerd en kan zo ook mijn blinde vriend online helpen met het gebruik van zijn computer.

 

 

Ik heb echter wel een probleem: op tijd stoppen en niet langer dan mijn werktijd achter de laptop blijven werken. Door mijn enthousiasme ben ik niet meer te stoppen.  En ik ga mijn 50-jarige jubileum bij Kadaster halen!

 

 

Frans Eijsacker, Kadaster