10 tips om Dragon spraakherkenningssoftware te optimaliseren!

Tips om Dragon spraakherkenningssoftware te verbeteren

Dragon spraakherkenningssoftware moet regelmatig worden onderhouden.

 

Vroeg of laat wordt het systeem traag, of gaat de herkenbaarheid achteruit.

 

Soms beginnen mensen opnieuw, met een nieuw spraakherkenningsprofiel, maar dat is helemaal niet nodig. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je met je huidige profiel en toegevoegde woorden goed kan blijven werken.

 

Werk slimmer en verbeter het proces!

Lees hieronder de 10 tips om Dragon te optimaliseren:

1. Gebruik je de laatste versie van de spraakherkenningssoftware?

Bij elke nieuwe release wordt Dragon spraakherkenningssoftware sneller, accurater en kan beter met de nieuwe software van Microsoft omgaan. Bij Help in je DragonBalk > Info, vind je de huidige versie en je activatiecode.

 

Het is beter om je spraakprofiel niet te upgraden maar het programma wel. Ook is het is verstandig om de toegevoegde woorden over te zetten naar de nieuwe versie van de  spraakherkenningssoftware.

 

De laatste spraakherkenning versie is Dragon Professional Individual 15.6. Of Dragon Group versie 15.6.

2. Maak een back-up van je profiel

Dragon maakt met regelmaat back-ups van je spraakprofiel op de lokale computer. Bij Dragon professional Individual wordt de automatische backup van het spraakprofiel op dezelfde computer opgeslagen. Bij Dragon Group vind je het gekopieerde spraakprofiel terug op de gedeelde map van Dragon op een server.

 

Maak hier zelf regelmatig ook een back-up van, dat is heel belangrijk. Zet deze back-up op een externe schijf, een memorystick  of in de cloud. Het is aan te raden om 2 back ups te hebben, één die je bewaard in huis en de andere buitenshuis.

 

Bij een computercrash kun je deze back-up eenvoudig terugzetten en hoef je niet opnieuw te beginnen. In de blog Dragon software backup van gebruiksprofiel vind je een methode om een backup te maken en deze oude spraakprofiel op een nieuwe computer te importeren.


Maak je nog gebruik van een oude spraakherkenningssoftware?

Je kunt GRATIS updaten naar Dragon versie 15.6 vanaf de versies:

Dragon professional Individual versie upgrade vanaf versies 14 (Betaald),  Dragon professional individual 15, en 15.3.

Dragon Group versie vanaf versie 15.5.

3. Maak een extra lexicon voor werk of privé gebruik

De herkenbaarheid van de Dragon spraakherkenningssoftware is sterk afhankelijk van het lexicon of woordenboek dat je gebruikt. Verbeter daarom fouten gelijk, daar wordt de spraakherkenningssoftware slimmer van.

 

Doe je dat niet, dan leert de software er niet van en wordt deze "dommer". Gebruik je spraakherkenning voor zowel privé als werk, maak dan een specifiek lexicon aan.

4. Ruim oude en foute woorden op

Je lexicon raakt vervuild door per abuis foute woorden toe te voegen. Tijdens het werken met spraakherkenning worden de woorden die nog niet in het lexicon staan automatisch toegevoegd.

 

Voorkom dat schrijffouten worden toegevoegd. Deze fouten blijven in het lexicon staan. Dit beïnvloedt de herkenbaarheid van de spraakherkenningssoftware.

 

Kijk de toegevoegde woorden na en bewerk of verwijder de foute woorden. Als je dit aanpast zal de spraakherkenningssoftware sneller en nauwkeuriger worden.


5. Analyseer bestaande documenten

Dragon professional individual leert van bestaande documenten. Woorden die Dragon nog niet kent worden toegevoegd en de schrijfstijl geanalyseerd. Zo gaat de herkenbaarheid omhoog. Neem wel alleen documenten die door jezelf zijn gemaakt, anders leert de spraakherkenningssoftware van iemand anders en dat verslechtert juist de herkenbaarheid.

 

 

6. Leren van verzonden e-mail

Wil je de namen van je contacten uit Outlook toevoegen aan het lexicon? Of leren van de verzonden e-mails? Analyseer de e-mails. Dragon herkent dan de namen die je dicteert en leert van het gebruik van je mailprogramma. Lees ook: 7 tips om je e-mal snel weg te werken met Dragon

 

 

7. Staat je microfoon nog goed ingesteld?

Slechte herkenbaarheid bij spraakherkenning Dragon, komt vaak door verkeerd ingestelde microfoon. Teveel achtergrondlawaai, of niet de juiste sterkte voor je stem. Stel je microfoon goed in om een optimale herkenning te halen. Het is daarom slim om met regelmaat je microfoon in te stellen.

 

Dragon werkt met een Audiowizard, Deze lost het voor je op. De wizard stelt de microfoon in aan de hand van je stem en omgevingsgeluid. Ben je verkouden,  zit er een nieuwe collega op kantoor, of werk je in een omgeving zoals een kantoortuin? Stel je microfoon dan opnieuw in met audiowizard. Hij past zich dan weer opnieuw aan aan jouw stem en omgevingsgeluid. 

 

 

8. Nauwkeurigheidsafstemming starten of automatisch laten starten

Dragon spraakherkenning slaat je gebruik op in een log-file om daarvan te leren. Alle gebruikte en uitgesproken woorden, worden opgeslagen in dit bestand. Bij de Akoestische en taalmodeloptimalisatie, analyseert Dragon dit bestand en leert daarvan. Je kunt dit proces handmatig opstarten of automatiseren zodat dit proces met regelmaat gebeurd.

 

 

9. Slablonen maken voor herhaalde acties of teksten

Gebruik je vaak dezelfde stukken tekst of voer je regelmatig dezelfde handelingen uit? Maak daar een spraakopdracht van, zo hoef je het niet elke keer opnieuw dezelfde tekst in te spreken.

 

Bijvoorbeeld een mail met een aftiteling of een riedeltje tekst die je eenvoudig met één spraakopdracht in WORD of in de mail kunt toevoegen. Als je vaak 'concept' printen toepast, kun je hier ook een automatische handeling van maken. Hier win je heel veel tijd mee.

 

 

10. Neem een training

Na verloop van tijd heb je wellicht een eigen manier van werken aangenomen of het kan ook zijn dat je nooit een training gehad hebt. Dan is het tijd een vervolg of online training voor optimaal gebruik van Dragon.

 

We zien vaak dat kennis eigen wordt gemaakt door Dragon spraakherkenningssoftware zelf uit te testen en ermee te oefenen. Het is belangrijk om goed met de producten te kunnen werken zodat je er snel en slimmer mee kunt werken. Leer hoe je spraakherkenning optimaal kunt benutten. Je kunt de training of webinars online volgen.

 

 

 

Bekijk ook onze tips pagina boordevol met tips over spraakherkenning

Een pagina vol met tips voor werken met Dragon en dicteer oplossingen. Wil je sneller, prettiger en nauwkeuriger dan ooit werken? 

 

Het volgende is daar onder andere te vinden;

Hoe zet ik een ingesproken dictaat om in tekst met Dragon?

Hoe krijg ik een groen vinkje in de DragonBalk?

 

Deze maar ook andere tips over Dragon spraakherkenning zijn te vinden op de tips pagina van Cedere.


Ook interessant:

Multitasken op het werk