10 tips om Dragon te optimaliseren!

Dragon moet regelmatig worden onderhouden.

 

Vroeg of laat wordt het systeem traag, of gaat de herkenbaarheid achteruit.

 

Soms beginnen mensen opnieuw, met een nieuw profiel, maar dat is helemaal niet nodig. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat u met uw huidige profiel en toegevoegde woorden goed kan blijven werken.

 

Werk slimmer en verbeter het proces!

Lees hieronder de 10 tips om Dragon te optimaliseren:

1. Heeft u de laatste versie van Dragon?

Bij elke nieuwe release wordt Dragon sneller, accurater en kan beter met de nieuwe software van Microsoft omgaan. Bij Help in uw DragonBalk > Info, vindt u uw huidige versie en uw activatiecode. Het is beter om uw spraakprofiel niet te upgraden maar wel het programma.  Zet wel de toegevoegde woorden over naar de nieuwe versie. De laatste versie is Dragon Professional Individual 15.3. Of Dragon Group versie 15.3.

2. Maak een back-up van uw profiel

Dragon maakt met regelmaat back-ups van uw spraakprofiel op uw lokale computer. Maak regelmatig een back-up op een externe schijf of een memorystick. Bij een computercrash kunt u deze backup eenvoudig terugzetten en hoeft u niet opnieuw te beginnen.


3. Maak een extra lexicon voor privé of werk gebruik

De herkenbaarheid is sterk afhankelijk van het lexicon of woordenboek. Gebruikt u spraakherkenning voor zowel privé als werk, maak dan een specifiek lexicon aan.

4. Ruim oude en foute woorden op

Uw lexicon raakt vervuild door per abuis foute woorden toe te voegen. Dit beïnvloedt de herkenbaarheid. Kijk de toegevoegde woorden na en bewerk  of verwijder ze.5. Analyseer bestaande documenten

Dragon leert van analyse bestaande documenten. Woorden die Dragon nog niet kent worden toegevoegd en de schrijfstijl geanalyseerd. Zo gaat de herkenbaarheid omhoog. Neem wel documenten die u zelf heeft gemaakt, anders leert ze van anderen en verslechtert juist de herkenbaarheid.

8. Nauwkeurigheidsafstemming starten of automatisch laten starten..

Dragon slaat gebruik op in een log-file om van te leren. Uw gebruikte en uitgesproken woorden worden opgeslagen in dit bestand. Bij de Akoestische en taalmodeloptimalisatie, analyseert Dragon dit bestand en leert daarvan. U kunt dit proces handmatig starten of  automatiseren zodat dit proces regelmatig gebeurd

6. Leren van verzonden e-mail

Wilt u de namen van uw contacten uit Outlook toevoegen aan het lexicon? Of leren van de verzonden e-mails? Analyseer de e-mails. Dragon herkent dan de namen die u dicteert en leert van het gebruik van uw mailprogramma.

9. Sjablonen maken voor herhalende acties of teksten

Gebruikt u vaak dezelfde stukken tekst of voert u regelmatig dezelfde handelingen uit? Maak daar een spraakopdracht van. Bijvoorbeeld een mail met een aftiteling of een riedeltje tekst die u eenvoudig met één spraakopdracht in WORD of mail kunt toevoegen.
Vaak 'concept' printen, ook hier kunt u een automatische handeling van maken. Hier wint u heel veel tijd mee.

7. Staat uw microfoon nog goed ingesteld?

Met regelmaat stelt u de microfoon in. Dragon gebruikt daar een Audiowizard voor. De wizard stelt de microfoon in aan de hand van uw stem en omgevingsgeluid. Verkouden of nieuwe collega op uw kantoor? Stel microfoon opnieuw in met audiowizard.

10. Neem een training, maatwerk of online

Na verloop van tijd heeft u wellicht een eigen manier van werken aangenomen of nooit een training gehad. Dan is het tijd voor Summerschool , een vervolg of online training voor optimaal gebruik van Dragon.


Ook interessant: