Spellingsalfabet noodprocedures en voor Dragon spraakherkenning

 

Een van de leukste dingen om te doen als je in Delfzijl bent, is een bezoekje brengen aan het Muzee Aquarium Delftzijl. Dit museum heeft niet alleen een prachtige collectie van zeedieren, schelpen en fossielen, maar ook een bijzondere historische schat: een oud document met het spellingsalfabet voor noodprocedures. Dit alfabet werd gebruikt om letters te spellen over de radio, bijvoorbeeld in geval van nood of oorlog.

 

Het grappige is dat dit alfabet precies hetzelfde is als het alfabet dat wij bij Dragon gebruiken om letters te dicteren. Zo kun je bijvoorbeeld het woord "Dragon" spellen als "Delta Romeo Alfa Golf Oscar November". Dit is handig als je een woord wilt invoeren dat niet in de woordenlijst staat, of als je een speciale schrijfwijze wilt gebruiken.

 

 Spraakherkenningssoftware.. spreken in plaats van typen

➞ Probeer het zelf uit 

 

Maar er is één klein verschil tussen het document uit het museum en ons Dragon-alfabet: de F en de G zijn omgedraaid! Op het document staat dat de F staat voor "Golf" en de G voor "Foxtrot". Dat is natuurlijk heel verwarrend, en kan tot grote misverstanden leiden. Stel je voor dat je "Foxtrot" zegt, en schrijft "Golf". Of andersom. Dat kan helemaal fout gaan!

 

Gelukkig is dit document waarschijnlijk nooit gebruikt voor echte radio-oproepen. Het is waarschijnlijk een foutje van de drukker, of een grapje van iemand die het document heeft gemaakt. Het is in elk geval een leuk curiosum om te zien in het museum. En het laat zien hoe belangrijk het is om duidelijk te communiceren, zeker als je met je stem schrijft. Daarom is het goed om het Dragon-alfabet te kennen en te gebruiken. Zo kun je altijd precies zeggen wat je bedoelt.

 

 

Bron: MuzeeAquarium Delfzijl (Groningen) - museum en zeeaquarium

 



Je leven een beetje terug met spraakherkenning

Vroeger dacht ik: wanneer je niet met de computer kan werken, dan doe je dat toch niet…

 

Cedere werkt al 24 jaar met spraakherkenning, een echte early adopter. Een early adopter is iemand die een bepaald product of technologie begint te gebruiken voordat de grote massa dat doet.

 

Vroeger kregen we bij presentaties vaak te horen dat spraakherkenning inderdaad iets was voor de toekomst en vooral voor mensen met een beperking. Dat de grote massa spraakherkenning nu gebruikt om slimmer, sneller en gemakkelijk te werken, was toen nog onmogelijk te bedenken. We voelden ons mannetjes van de maan, aanwezig in science fiction films. Hierbij heb ik het wel over meer dan 15 jaar geleden. Lees verder over je leven een beetje terug na spraakherkenning

Dragon, spreek je mijn dialect?

Dragon, spreek je mijn dialect?

 

Spreek jij met een dialect? Test het dan nu uit. Spraakherkenning houdt rekening met diverse taalmodules. Zo kunnen er verschillende uitspraken zijn voor één woord. Hoe dat werkt, lees je hier. Dragon, spreek je mijn dialect? Dialecten zijn een onderdeel van wie we zijn, en in een wereld die steeds mondialer van aard is, kan dat voor velen van ons, een thuis vormen. Velen vragen zich af

Lees verder over Dragon, spreek je mijn dialect?