Welke headset of microfoon kun je gebruiken voor spraakherkenning te dicteren?

Een headset of microfoon moet voldoen aan de hoge eisen van spraakherkenning en juist niet geschikt zijn voor muziek of conversatie.

 

Nuance test headsets en microfoons en geeft onderscheidingen. Zogeheten Draakjes.

Cedere test de microfoons voordat deze worden aangeboden aan de klanten. Niet alle microfoons of headsets zijn geschikt voor iedere gebruiker.

Hoe werk je het liefst?

Een dicteerder die korte stukje tekst dicteert, is gebaat bij een handmicrofoon of een staande microfoon. Het op- en afzetten van een headset is soms meer belastend dan het snel typen.

 

Een dicteerder die de hele dag gebruik maakt van spraakherkenning is gebaat bij een headset waarbij de microfoon dichtbij de mond zit.

 

Is ijsberen gewenst dan adviseren we een DECT of bluetooth headset. Ook voor mensen die de handen willen gebruiken tijdens het dicteren om een boek of dossier door te bladeren. Of juist de handen niet kunnen gebruiken.

 

Kun je moeilijk een headset opzetten, dan is een staande microfoon weer een optie. Achtergrond lawaai is dan wel van belang. Plaats de microfoon niet richting een printer of collegae.

Is er veel achtergrondlawaai dan is een headset met hoge noise canceling (ruisonderdrukking) noodzakelijk, bijvoorbeeld in een auto of kantoortuin.

 

Kortom: voor elk wat wils maar houd rekening met de kwaliteit en je mogelijkheden. 

Hier vind je een opsomming van de meest gebruikte versies met de voor- en nadelen.

 Microfoon van de laptop

 Wanneer je veel onderweg bent en je headset bent vergeten. Dan kunt u de eigen microfoon van de laptop gebruiken. Koppel deze microfoon dan als nieuwe bron aan Dragon. Het is echt voor nood want kwaliteit heeft ze nauwelijks. Heel goed articuleren en zorg voor weinig achtergrondlawaai.

 * iPhone en Androïd als microfoon

Om de Dragon Remote Microphone application (app) te gebruiken zijn er voorwaarden:

  

·         iOS: Supports iOS 4.2 and higher on iPhone, iPad and iPod Touch 4th generation devices.

·         Android: Supports smartphones and tablets that run Android OS 2.2 and higher.

 

 Deze uitvoering heeft nogal wat nadelen. Wanneer je wordt gebeld of het wifi kanaal wegvalt of je computer hikt, is de verbinding weg en moet opnieuw gekoppeld worden. Tevens viel de herkenbaarheid tegen.

* Headset met draad:

 

De bedrade headset wordt het meest verkocht. Wanneer je een analoge headset neemt worden de signalen - je stem – door de geluidskaart omgezet in digitale signalen. De voorwaarden voor deze geluidskaart zijn 16 bits, mono en 11.000kHz. In de praktijk zijn de geluidskaarten vaak niet uitgerust met deze specificaties en zijn ze aangeschaft voor goed geluid en stereo.

 

Cedere adviseert een USB headset en een geaard stopcontact. je omzeilt zo de geluidskaart. Heeft je de hele dag de headset op dan is een leren of zacht namaakleer prettig in gebruik. Gebruikersgemak is belangrijk bij een vaste headset.

 

Twee oortjes in plaats van één oortje is noodzakelijk wanneer jesnel afgeleid wordt of wanneer er veel achtergrondlawaai is. Hou je de omgeving graag in de gaten, dan adviseren we een headset met één oortje.

 

Voorbeelden

* Headset draadloos of wireless:

  

Headset met snoer wordt nogal eens vergeten door de auteur. Wanneer hij/zij opstaat en snel naar de koffie rent, trekt het snoer de laptop van de tafel. Of andere taferelen die je zelf kunt bedenken.

Een headset zonder snoer is een uitkomst. Rondbanjeren en ijsberen, koffie halen of een dossier uit de kast trekken.

 

Nadeel is dat de batterij opgeladen dient te worden en deze batterij een levensduur heeft tussen de 1 en 2 jaar. Opladen gaat niet bij alle headsets even gemakkelijk. Bij sommige moet een klein stekkertje aan de headset worden geprikt en bij andere is er een statief aanwezig.

 

Er zijn grofweg twee soorten communicatie protocollen: Bluetooth en DECT.

 

Bluetooth:

·         Bluetooth is goedkoper dan DECT, werkt ongeveer tot 10 meter vanaf de dongle of computer.

·         Sommige bluetooth headsets kunnen tevens aan een smartphone of telefoon worden gekoppeld.

·         De nieuwere bluetooth headsets kunnen encrypted verzenden en ontvangen, zoals de Vxi headset.

·         Nadeel is de vriendelijkheid van verbinden, bluetooth is een allemansvrienden. Verbindt snel maar raakt ook snel de koppeling weer kwijt.

 

 

DECT headset: 

·         DECT is het telefoon communicatie signaal, een veilige verbinding van point-to-point

·         DECT kan tot 100 meter communiceren volgens de theorie. In de praktijk is de afstand afhankelijk dan de omgeving waar ze werkt. Maar in ieder geval beduidend verder dan bluetooth

·         DECT verliest de koppeling niet of nauwelijks waardoor weinig technische kennis nodig is om met deze draadloze optie te werken

·         DECT is duurder

 

 

Voorbeelden

* Headset voor combinatie van computer en telefoon

De bovenstaande draadloze headsets kunnen tevens in combinatie met de telefoon en/of smartphone. Bel je veel of wil je niet steeds van headset wisselen dan is dit een goede optie. Ze zijn er in bluetooth en DECT protocol.

Voorbeelden

 

Microfoon tafelmodel

 

Een staande microfoon heeft een bredere microfoon ontvangst en neemt dus meer omgevingslawaai op. Zit je in een rustige kamer of ben je aangewezen op een staande microfoon, dan zijn er twee types.

 

1.      Staande met draad, vast aan de laptop

2.      Staande met USB aansluiting om mee te nemen en eenvoudig aan de laptop te koppelen

 

Voorbeelden

 

Diverse handmicrofoons

Vooral voor de professionele markt, juridisch en medisch, worden handheld microfoons aangeboden. Software is aanwezig om de knoppen te programmeren zodat ze eenvoudig met Dragon samenwerken. Ze worden vaak aangeschaft in combinatie met bestaande workflow oplossingen binnen bedrijven en kunnen goed gebruikt worden in Dragon.

 

De verschillen zijn vooral schuifknoppen, druktoetsen en gebruikersgemak. Ruisonderdrukking is bij allen aanwezig en de microfoons zijn speciaal ontwikkeld voor dicteren.

Voorbeelden

 

Microfoon Vergaderingen

Voor vergaderingen hebben we andere kwaliteiten nodig. De stemmen moeten goed worden herkent en de soort is afhankelijk van gebruik.

 

Van te voren dient u uzelf deze vragen te stellen:

·          Is de microfoon voor het opnemen van interviews of vergaderingen?

·         Hoeveel mensen zitten in welke opstelling?

·         Wordt de microfoon aangesloten aan recorder of smartphone?

·         Moet de microfoon gericht zijn of omni-directioneel (360 graden)?

·         Is één enkele microfoon voldoende of is uitbreiding nodig?

·         Hoge kwaliteit opnamen voor spraakherkenning of voor uitwerken/typen?

 

Voorbeelden

 

Workflow digitaal dicteren en spraakherkenning

De bovengenoemde headsets en microfoons zijn in allerlei combinaties met software pakketten samengesteld. Ook zijn er totaal oplossingen waar een softwarepakket met headset gecombineerd wordt verkocht.

Voorbeelden